bolest ili ne

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
bolesna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 16, 2007 3:07 pm

bolest ili ne

Post od bolesna »

Do sada sam trazila pomoc kod ljekara ali bezuspjesno pa da pokusam i na ovaj nacin da odgonetnem svoju"bolest" Naime od aprila mjeseca-kad mi se to prvi put desilo, cesto dobivam nenormalno lupanje srca zbog cega pijem i lijek-Corvitol ujutro i navecer.Na to sam se skoro i navikla da se u posljednjih mjesec dana ne pojavljuje bol u grdima od cega me je strah i ne mogu se osloboditi misli da cu umrijeti tj.da cu dobiti srcani udar.Doktoru sam opisala svoj bol koji pocinje u grudima a zavrsava u ledima i napravili su mi ispitivanja u bolnici uradila sve analize vezano za zeludac i srce ultrazvuk,holter (nisam radila test opterecenja srca) i onda su me otpustili uz dijagnozu dystonia neurovegetativa e90.Stalno sam napeta i nesto ocekujem.Da bude gore u aprilu jedan kolega s posla je umro od infrakta a drugi u augustu zavrsio u bolnici.Bojim se i ne mogu da se vratim svom normalnom zivotu.Navecer ne smijem da zaspem,a ujutro mi je zao jer u snu me nista nije bolilo.Molim vas pomozite,ne znam sta da radim.Kako da se oslobodim ovog straha.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Iako sam u principu protiv jatrogenizacije pacijenata, odnosno nepotrebnog izlaganja pacijenata pregledima, dijagnostickim procedurama i slicno, po nekad je ona i korisna - posebno kod infarktofobije u sklopu sindroma kakav je Vas. Zato - da ste moj pacijent, ucinio bih sve da se uradi kod kolega kardiologa i ergometrija, pa kad se pokaze (najverovatnije) da je i u tu sve u redu, onda ce Vas to najverovatnije smiriti. A bolove mozete leciti i simptomatski, ili lekovima koji sa leci ovak somatoformni poremecaj.

Za imucnije: cak i kod atipicnih bolova, ako su prosli standardne dijagnosticke procedure (ukljucujuci i ergometirju), sve nedoumice mogu da otklone za oko 300 evra - pregledom na multislice-skeneru (MSCT) na VMA ili u drugim klinikama koje imaju ovakav skener, gde ce im biti uradjena virtuelna koronarografija. Za miran san, mozda ovo ipak i nije tako puno.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
bolesna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 16, 2007 3:07 pm

Post od bolesna »

Zahvaljujem se na odgovoru.Pokušat cu privatno da zavrsim taj pregled koji ste mi predlozili, jer mi je moj ljekar na kraju jednostavno bez obrazlozenja prekinuo bolovanje, s kratkim objasnjenjem da pored svih pregleda i uradenog ultrazvuka srca kod 4 razlicita kardiologa nema razloga za paniku.Dobila sam lexilijum po potrebi.
Znam da sam dosadna....ali da li je moguce da neko osluskuje rad srca, jer do tada nikad nisam ni razmisljala da li disem ili ne.Zaboravila sam napisati (ako je to vazno) da imam 35 godina, razvedena sam, imam kcerku od 12 god. i imam lijep posao ali jos uvjek se skolujem jer zelim da napredujem, sto mi ponekad stvara nervozu jer ne mogu sve da stignem.Inace sam bila osoba koja je mnogo radila, tezila savrsenstvu gotovo u svemu...a sada...jedva hodam...
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Samoposmatranje, odnosno autoinspekcija, cesto je u sklopu infarktofobije kod somatoformnog poremecaja koji - verovatno - imate. Ranije se to zvalo "neurosis cordis". Na zalost, takvo samoposmatranje, osluskivanje, samo intenzivira tegobe...

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori