Bol zuci - molim predloge

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Margita
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 26, 2006 10:18 pm

Bol zuci - molim predloge

Post od Margita »

Postovani,

citam vec duze vreme postove ovog foruma pa iako sam vidjala slicne probleme i simptome kod ostalih clanova, svaki slucaj je dovoljno jedinstven da sam odlucila da se i sama obratim te zamolim za savet i pomoc.

Lecim se od Kandidijaze u crevima vec 9 meseci, tek od pre mesec dana se vidi neki napredak ali se u poslednjih par meseci pojavila prvo bol abdomena i donjeg dela ledja svako jutro kada ustajem. Kada jedem bolje je, a poneki put moram da ustajem u toku noci zbog veoma glasnog krcanja stomaka iako sam vecerala. Medjutim vec nekoliko dana imam bol i grcenje neposredno ispod desnog rebra, kao i tup bol u zelucu. Nije kiselina po mojoj subjektivnoj proceni. Sada je bol ispod desnog rebra non-stop tu, ne mogu da jedem a zeludac takodje muci. Kako mi se cini po drugima, u pitanju je zuc.

Posetila sam ranije vise gastroenterologa u Beogradu, kazu da je moj EHO abdomena uredan iako mi je zucna kesa "dvostruko presavijena, uredne debljine zida, bez patoloskog sadrzaja u lumenu". EHO koji sam radila nekoliko meseci ranije naveo je jos i "muljevit sadrzaj" u zuci, a gotovo istovetan je i nalaz jos iz 1995. godine - "zucna kesa elongirana, presavijena, bez kalkulusa u lumenu".

Moje pitanje je sledece: nameravam sutra (ili ovih dana) da radim analize krvi, prepisani su mi obavezno Imunoglobulini kvantitativno i Transglutaminska antitela IgA i IgG klase medjutim tada kada je to prepisano moje stanje nije bilo ovako lose. Niko nista nije rekao o zuci. Da li postoji neka analiza krvi koja moze da pojasni situaciju, da ne dajem novac dva puta?

Dodala bih da su mi nalazi jetre bili u redu u julu, cak niski: ALT (SGPT) je 10 (8,0-41,0 U/L) i AST (SGOT) 21 (4,0-36,0 U/I), a EHO je takodje OK.

Pozdrav i hvala unapred za svaki predlog
mr M
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 25, 2006 2:09 am

Pozdrav!

Post od mr M »

Iz licnog iskustva bih preporucio da se uradi ehoendosonografija, ili RPCS. Obe tehnike se odnose na unutrasnje snimanje organa (dakle, guta se sonda): zeludac, jetra, zucna kesa sa kanalima, pankreas, dvanaestopalacno crevo. To jedini nacin da se pouzdano i „iz blizine“ utvrdi da li postoje bilo kakvi poremecaji i u kom obimu.

Pozdrav,
mr M.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

I ja samo da dodam.........sto se tice ishrane, izbacite mleko i mlecne proizvode!!! Hranite se zdravo (bez alkohola, masti, konzervirane hrane.....)

Pozdrav, majja :wink:
Margita
Novi član
Novi član

Post od Margita »

Hvala lepo. Samo još par pitanja:

@mr M: koliko košta RPCS i gde se ta intervencija u Beogradu radi? Ima li to ikakve veze sa endoskopijom?

@majja: već sam podvrgnuta rigoroznoj dijeti zbog kandide i lečim se akupunkturom, zanima me ima li još nešto što mogu da uradim pošto sam naučila da ne verujem preterano našim lekarima. A i veoma sam zabrinuta pošto sam izgubila mnogo kilograma...
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Margita napisao:
@majja: već sam podvrgnuta rigoroznoj dijeti zbog kandide i lečim se akupunkturom, zanima me ima li još nešto što mogu da uradim pošto sam naučila da ne verujem preterano našim lekarima. A i veoma sam zabrinuta pošto sam izgubila mnogo kilograma...

A jel nisi dobila rezim ishrane od akupunkturiste??!!

I ja sam svojevremeno izgubila dosta kg (iako sam uvek u deficitu sa istim :oops: ) kada sam pocela da se pridrzavam zdrave dijete..... Nauci sama da pravis balans, jer bih se ja pretvorila u sopstvenu senku da se stalno pridrzavam toga da jedem klice i bobice, ali najvaznije je izbaciti mleko i sve ml. proizvode, pogotovo za jetru, zuc, ma za sve!!!

Nista vise posebno od onog sto sam ti napisala. Pronadji u Nutricionizmu temu "Zdava hrana BINGO", tamo sam sve detaljno opisala! :wink:

Pozdrav, Majja :wink:
mr M
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 25, 2006 2:09 am

Pozdrav!

Post od mr M »

Ja moram da se izvinim, jer sam napravio gresku - dijagnosticka tehnika se ne zove RPCS, vec ERCP (prva skracenica ima veze sa racunarima). To je vrsta endoskopskog pregleda. Radi se na VMA, a mislim da je izvode i u Klinickom centru. Za cenu nisam siguran, ali siguran sam da je skuplja od gastroskopije (4.900 din). Obavlja se na 4. spratu na VMA (Funkcionalna dijagnostika i kabinet za gastroenterologiju, kod dr. Perisica). Za detaljnije informacije evo linka: http://www.vma.mod.gov.yu/VMA_MMA/Sr/Vma_Index.htm

Pozdrav,
mr M.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

A ja bas htedoh da pitam sta je sad to RPCS... :lol: vec sam pomislio da je smisljeno nesto novo, a ja nemam pojma o tome.

Pacijentkinji zbog presavijene z. kese koja daje spasticke bolove predlazem da koristi HIMEKROMON tablete, 2-3xdnevno.

Pozdrav
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Margita
Novi član
Novi član

Post od Margita »

Hvala lepo na pomoći i savetima...
Odgovori