bol u kuku i preponi

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
mnenad11
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 30, 2007 6:21 pm

bol u kuku i preponi

Post od mnenad11 »

supruga je dobila dijagnozu:sy lumbalae et coxartrosis bill.prop.l.dex.
oseca jak bol u desnom kuku koji se siri prema preponi. rtg karlice:asimetrija karlice suphondralna scleroza krova levog acetabuluma uz suzen zg.prostor. subhodralna scleroza desnog acetabuluma. molim za objasnjenje o cemu se radi.
herself
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 25, 2006 6:09 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od herself »

Imam ja istih simptoma samo na levoj strani pa me zanima da li ste otkrili u cemu je stvar, ili da se javljam ipak nekom lekaru.
Pozdrav!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ovo je okostavanje zgloba kuka, koje se privremeno moze leciti antireumatskim tabletama ili injekcijama, povremeno kortikosteroidnim injekcijama (u kuk ili u sam zglob, kao infiltracija), ali se u krajnjoj liniji zavrsava ugradnjom vestackog kuka...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Kao sto vam je kolega dr ivica rekao u pitanju je koksartroza, hronicno, degenerativno oboljenje zgloba kuka, koje nastaje zbog istrosenosti hrskavice zgloba, a onda kost naleze direktno na kost i to izaziva bol. Za terapiju se slazem, analgetici pre svega, kao i mirovanje. Medjutim, dokazano je da higijensko-dijetetski rezim moze da dovede do olaksanja tegoba. Niste naveli visinu/tezinu supruge, ali ako je gojazna, problemi su veci. Znachi gubitak telesne tezine kao i ishrana bogata biljnim vlaknima, te uzimanje preparata za obnavljanje ostecene hrskavice moze da pomogne. E sad, to je tek u pocetnoj fazi bolesti, ako je ona uzela maha, o ovome nemojte ni da sanjate. Ako biste mi poslali snimak, ili ga okacili ovde na forumu, mogao bih da Vam kazem mnogo vise. Na kraju, kao sto je kolega i rekao, ugradjuje se vestacki kuk, odnosno totalna proteza tog kuka, u zavisnosti od godista i bioloskog aspekta pacijenta; ako su do 60 godina ugradjuje se bescementna a preko cementna proteza.
Sve najbolje.
Odgovori