Bol u grudima

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Baca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 02, 2006 8:48 pm

Bol u grudima

Post od Baca »

Imam 28 godina. Pre 5 godina je počelo da mi se javlja povremeno lupanje srca uz gubljenje vazduha i to obično u sedećem položaju, najviše u automobilu, pošto sam poslom bio vezan za vožnju. Kod doktora sam se odlučio da odem pre tri godine. Izvršio sam specijalistički pregled kod kardiologa gde su mi rezultati EKG: Sin. Ritam, Fr 96min., bez promena u SF segmentu, lab. Analize u redu. TA 160/100. Dg hypertensio art. Th presolol 100 2x1/2 Arifon 1x1 na dva dana. Kontrola za mesec dana.
Po kontroli krvni pritisak mi je mi je bio uredan, bez promena u SF segmentu uz bifazne T talase u D3. Th presolol 100 2x1/2.
Na sledećoj kontroli doktro mi je rekao da je pritisak regulisan i da je sve u redu, ali da nastavim sa presololom.
Sve ovo vreme ja nisam osećao stalna lupanja srca, nesvestice i gušenja, ali su mi se povremeno vraćali.
Godinu dana kasnije na sledećem pregledu EKG: Sinusni ritam, FR 75/min., plitko negativan t u D3 aplatiran u AVF, visoki t od V2 do V5. nastavak terapije presololom. TA 140/90
Pošto mi se ponovo vratilo isto stanje otišao sam na VMA na test opterećenja gde sam isti prošao. Rekli su mi da sam samo zaljubljen.
Aprila ove godine odlučio sam da tražim uzrok ovog stanja tako da sam na kliničkom centru u Beogradu otišao na pregled kod gastroenterologa. Čitajući literaturu posumnjao sam na želudac. Tamo sam uradio ultrazvuk, bubrega, jetre, slezine, pankreasa i mokraćne bešike i bili su u redu. Kompletna analiza krvi mi je bila odlična, nisam imao ni jedno odstupanje. Uradio sam i koprokulturu i analizu mokraće, i sve je u redu.
Kod gastroenterologa sam gutao sondu i ustanovljeno mi je sledeće: EGDS: Jednjak prolazan, distalno neravna mukoza, manja hiatus hernia pri podrigivanju, klizajuća kardija na oko 40cm, na oko 45cm kaskadni želudac, neravne mukoze, mestimično hiperemične. Pilorus nepravilan, bulbus neravne mukoze, hiperemične, duodenum bo. DG: Gastroduodenitis chr K29, Hiatus hernia: Cascada ventriculi.
Dobio sam odredjenu terapiju koju sam pio i od koje mi je bilo odmah dobro. Presolol su mi rekli da odmah prekinem da pijem, pošto sam počeo da osećam preskakanje srca.
Pritisak mi se regulisao i ne prelazi 120/80, obično je 110/70, tako je i sada.
Uglavnom je sve bilo u redu do pre mesec dana, imao sam malih problema sa kiselinom, kada sam počeo da osećam simptome koje nisam pre imao. Počeli su da mi se javljaju oštri bolovi u gornjem delu grudi i gubitak vazduha. Radio sam EKG i doktor mi je rekao da je on u redu. Medjutim osetim povremeno da mi srce ubrzano radi, ali nemam lupanje. Najviše me brinu ti oštri bolovi koji traju po delić sekunde i onda prestanu, a to mi se dešava nekoliko puta u toku dana i to samo kada se krećem ili nešto radim. Pri ležanju mi je sve u redu. Moram da napomenem da cigarete nisam ostavio i popušim do 10 cigara na dan, svega ostalog se pridržavam. Oslabio sam sa 96kg, na 82, što je na mojih 1m84cm dobro. Povremeno pijem ranisan ili nexium.

Da li su ti bolovi povezani sa srcem ili nečim drugim?

Molim nekog da mi pojasni šta mi uzrokuje te bolove, pošto me je više sramota da idem kod doktora, misliće da sam paničar, a meni stalno nešto smeta i ne mogu normalno da funkcionišem.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

"Panicar" verovatno jeste, u smislu da imate blagi oblik hronicne anksio-depresivne neuroze sa somatizacijom, koja prepraste ponekad u sindrom panicnih napada. Iako ste uradili EKG i test opterecenja, mozete jos uraditi i holter EKG monitoring, i time biste otprilike iskljucili sve srcane bolesti. Razmislite o lecenju u drugom smeru - lecenje depresije i neuroze.

Pozdrav.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori