bol u grudima

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
zoranSt
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 15, 2009 4:06 pm

bol u grudima

Post od zoranSt »

Evo ovako... Najpre sam pre 2-3 meseca u toku nekih 15ak dana osecao bol u grudima, ne jak i setao je s mesta na mesto. Onda se dogodilo da sam odjedanput osetio nesvesticu i trnjenje u vratu, U hitnoj su me preslusali i uradili ekg i tu je sve bio u redu. I krvna slika je bila dobra. Zakljucili su da je na nervnoj bazi, stres. Mislim da je to moguca opcija!

Slicna stvar se ponavlja od pre 20 dana, a intenzivnije u poslednja 2 dana. Da opisem sta osecam:

1. Bol u grudima koji nije uvek na jednom mestu i pojacava se na dodir. Bol inace nije mnogo jak, ali smeta. Utisak je da je povrsinski ili odmah ispod rebara ili u misicima. Bude i u visini centralne grudne kosti, ali ne obavezno i ne celom duzinom, najcesce pri dnu grudnog kosa. Pojavi se i levo i desno (nekad sa nekad bez prisustva u sredini) Ne siri se u ramena niti osecam trnjenje bilo gde. Ne siri se ni prema stomaku.

2. Ujutru ga nema, u toku dana se javi vise puta. Ponekad je prisutan i osecaj knedle u dnu grla. Moj utisak je da se pojavi u trenutku kad se uzbudim i sl. (Ovde mozda gresim.). Ne uocavam da se javlja pri naporu. Uvece pred spavanje ga uglavnom ima i pojacava se kad pritisnem to mesto pri lezanju. Moguce je da reaguje i na hladnocu, a mozda i ne (nisam siguran, ako reaguje to je minimalno).

3. Od pre 2 dana se javlja jos nesto: 1-2cm ispod centralne grudne kosti (ne iza prema srcu, nego ispod prema zelucu), tacno na toj tacki se dogodi nesto poput impulsa, trzaja. Utisak je kao da je uzrokovan prekidom necega. Dolazi neocekivano, traje 2 sekunde i ponavlja se 10 puta u sat vremena, recimo. Tu negde bi trebalo da se nalazi misic koj razdvaja jednjak i zeludac. Tom prilikom se blag bol prosiri unaokolo, najvise prema stomaku i duz jednjaka. Knedla is preth. tacke se takodje pojavi. Ne osecam mucninu niti nesto drugo u jednjaku. Nikad do sada ovo nisam osecao, nije nicemu slicno. Nema jakog bola ali je utisak jako neprijatan, prosto presece coveka. Ne znam kako blize da opisem... kao prekid protoka necega... U toku tog desavanja mogu i sam da ga iniciram tako sto pritisnem prstom na tu tacku... i to se dogodi!

E sad... sta bi moglo biti, ima puno mogucnosti:

a) To da je stres je moguce (izgleda da se tada javlja ili pojacava, a nema ga kad sam radostan... Sta je s ovim pod 3? Zeludac, adrenalin...).

b) Nasao sam i nesto u vezi zeluca i jednjaka i lucenja kiselina iz prvog u drugi... Mozda je to. Inace imam slab zeludac (povracanja pri putovanju, cesti nazebi usled hladnih pica...). S druge strane, ako je to trebalo bi da postoji mucnina i da se u jednjaku jave problemi. Takodje, letos ga nije bilo.

c) Srce? Ne bezim od te pomisli, ali sta znam... imam 36 god. i do sada nisam imao problema niti neko od mojih ima. Pritisak je ok. Tokom svega iz tacaka 1-3 ono radi normalno (pod rukom). Koliko sam procitao, osecaj bola na pritisak rukom nije karakteristican za ovo, a i bol bi morao biti jaci. Nema ni trnjenja ni mucnine. Rezultati iz hitne od letos nisu ukazivali, mada nisu ni najpouzdaniji.

d) .....

Ishrana mi nije bas najsjajnija, ima puno suve hrane i iznutrica. Temperature nema, stolica je dobra i nema indikacija koge bi ukazivale da je upala necega i sl.

Eto tako... ako neko ima neku ideju ili savet (pored "poseti doktora", jer to i sam znam). Eventualno neki lek da se preporuci (najpre ako neko naslucuje da je do zeluca, kiselina i jednjaka). Da li je fizicka aktivnost preporucljiva (jeste ako nije do srca)?
SrdjanDJ
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 11, 2012 3:13 pm

Re: bol u grudima

Post od SrdjanDJ »

Pozdrav! ja imam dosta sličnih simptoma koje si i ti osjećao. Možeš li mi reći da li si radio kasnije pretrage i jesi li ustanovio o čemu se radi, pogotovo ti trzaji ili impulsi ispod grudnog koša koji se šire na jednjak. Može i na PP. Hvala!
Odgovori