Ćao drugari
Jedna poznanica se žali na bol u grudima koji je pojačava sezonski, a njena doktorica kaže da je sve u redu. Ultrazvuk da je u redu i ostalo.
E sad. Kako na netu pronalazim gotovo dve trećine rezultata koji govore o kanceru grudi kad ukucam painful breasts, mene interesuje da li postoje neki obični i manje opasni razlozi zbog kojih bi devojku bolele grudi.
Shvatam da ciste i fibrozno tkivo također može da izazove bol. Al kapiram da bi se sve to videlo na ultrazvuku.
Interesuje me i šta je to mamografija. Da li je to ultrazvuk? Kolika je veza između bolnih grudi i raka grudi.
Bol u grudima kod devojaka
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
Kasno sam se setio da joj se bolovi javljaju sezonski. Trebao sam odmah da je pitam da li je doživela neku traumu u prošlosti... i jeste. Imala je ozbiljan pad na skijanju, povređena rebra i kičmu. Kako kaže, rebra su joj malo pomerena. Verovatno je u pitanju istegnuto ili oštećeno tkivo.
Oprez sa bolom u grudima (mislim na dojke kod devojak) ispada da ipak nije na odmet. Neka svedočenja govore o tome da su žene ipak imale bol i kasnije dijagnosticiran rak. Naravno, problem sa dijagnozom je da žene zapravo često imaju bolne grudi, što tokom menstruacije, zbog pojave benignih tumora, cista i te fibroze koju ste pomenuli.
Ja sam na jednom drugom forumu pokrenuo ljude da idu na proveravanja. Mene kad im tako nešto kažem, uveren sam poslušaju.
Voleo bih da znam preciznije da ih uputim šta i kako i gde i to zavisno od mesta gde stanuju u Srbiji.
Oprez sa bolom u grudima (mislim na dojke kod devojak) ispada da ipak nije na odmet. Neka svedočenja govore o tome da su žene ipak imale bol i kasnije dijagnosticiran rak. Naravno, problem sa dijagnozom je da žene zapravo često imaju bolne grudi, što tokom menstruacije, zbog pojave benignih tumora, cista i te fibroze koju ste pomenuli.
Ja sam na jednom drugom forumu pokrenuo ljude da idu na proveravanja. Mene kad im tako nešto kažem, uveren sam poslušaju.
Voleo bih da znam preciznije da ih uputim šta i kako i gde i to zavisno od mesta gde stanuju u Srbiji.
Sto se tice prevencije sve se moze odraditi u regionalnim zdravstvenim centrima,a zene mogu raditi samopreglede koliko hoce i kad hoce.Inace jedna SZO studija je pokazala da pacijentkinje VS lekar opste prakse VS hirurg su imale najveci broj pozitivnih rezultata pri samopregledu.Ako se nesto otkrije preporucuje se ultrazvuk pa u zavisnosti od ultrazvucnog nalaza mamogrefija.Inace posle 40 godina se savetuje mamografija jednom godisnje.