BOJA OČIJU - promene

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

BOJA OČIJU - promene

Post od remi »

Možda glupo pitanje, ali kopka me već duže vreme.

Da li može da se spontano promeni boja očiju posle navršene prve godine života? Znam da bi trebalo da se boja očiju konačno ustali sa navršenom prvom godinom života.

Radi se o tome da mi se čini da se mojoj dvogodišnjoj ćerci menja boja očiju i da je sve tamnija. Oko prve godine konačno se bila ustalila na "šućmurastu" - zelenozlatna - smeđa - na svetlu zlatno-zelene, pri slaboj osvetljenosti smeđe, ali čini mi se da su joj oči sve više smeđe pod svim uslovima i iz bilo kog ugla posmatranja.
Fatamorgana? Normalna pojava? Nešto treće?
A da, vidi sasvim dobro i gleda kako treba.

Ne mogu da pronađem ništa konkretno na ovu temu.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: BOJA OČIJU - promene

Post od tamaraft »

Chista fiziologija!

Za sve je kriv melanin.

Melanociti, posebna vrsta celija proizvode vish emelanina kako dete raste, a upravo kolichina melanina odredjuje boju ochiju, boju koju mi vidimo, shto je vishe braon pigmenta proizvedeno to cemo mi videti tamniju boju ochiju, tj vishe ce se reflektovati braon boja u ochima, na primer. I obichno je kolichina melanina pri rodjenju mnogo manja od one koju ce dete dostici rastom i razvojem.

Tako da nema razloga za brigu, dete raste i menja se :)
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Post od remi »

Hvala na brzom odgovoru.
unka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 22, 2008 4:47 pm

Post od unka »

Ja i moja malena smo se rodile sa plavim očima i takva nam je boja ostala. međutim kod moje polusestre boja se dosta puta menjala, prvo plava, pa zeleno plava pa nešto braonkasto zelena i kasnije su postale braon. Kazu da svi sisari imaju plave oči, a da se onda u zavisnosti od toga kakva je genetika boja očiju menja kod nekoga ili ostaje.
Slika
Odgovori