Boginje, alergija ili nešto treće?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
MerryAnn
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 14, 2013 12:37 am

Boginje, alergija ili nešto treće?

Post od MerryAnn »

Moje pitanje je vezano za moje dete od 2,5 godine i volela bih da čujem stručno mišljenje ili neki savet a svaki komentar je dobrodošao :)
Problem se pojavio pre 8 dana, naime, primetila sam na koži deteta par crvenih tačkica koje su izgledale kao majušni plikčići, a u naredna 2 dana se broj tih tačkica povećao. Ukupno oko 10 i to po preponama i nogama, 2, 3 na rukama. Na ostalim delovima tela, kao što su glava, stomak, ledja, stopala i šake osipa nema. U medjuvremenu su se neki od tih plikčića pretvorili u krastice, neki nisu. Dete inače nema nikakvih drugih simptoma i tegoba, nema povišenu temperaturu, ne žali se na svrab, peckanje isl, nije bilo bolesno u prethodnom periodu, normalna mu je stolica, ima apetit, aktivno je...
Prvo sam dete odvela u Tiršovu (jer je bio vikend), tamo nam je Dr rekla da su najverovatnije boginje - varičele, posavetovala nas je da pratimo osip, temperaturu i ostalo i da odemo u Dom Zdravlja kod našeg pedijatra. Narednog dana smo otišli u D.Z. gde je pedijatar rekao da mu to ne liči na boginje nego na neku alergiju, spomenuo je da može biti i od prekomernog unošenja slatkiša, da pratimo stanje i da po potrebi odemo kod dermatologa. Narednog dana smo otišli u G.Z. za kožne bolesti gde nam je Dr rekla da je najverovatnije alergija na ubod insekta i prepisala terapiju Elcom crem 2x dn 5 dana. Od tada je prošlo 4 dana, ništa se ne dešava, tačkice i dalje stoje, neke su se pretvorile u krastice, broj se ne povećava ali ni ne smanjuje.
Dete inače nije preležalo varičele, a do sada ni na šta nije bilo alergično, niti sam mu u tom periodu davala neku namirnicu - hranu koju do tad nije probalo, nismo koristili ništa što do sad nismo od kozmetike - kremu, kupku, omekšivač... Dete inače ne ide u vrtić, da spomenem i to.
Pomalo sam zbunjena jer sam dobila 3 različite dijagnoze od 3 lekara, pa je moje pitanje da li je moguće da boginje prodju bez svraba, temperature i u tako malom broju i da li postoji neka analiza preko koje se može ustanoviti šta je u pitanju? Volela bih da čujem stručno mišljenje i neki savet.
Hvala unapred na svakom komentaru :)
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Re: Boginje, alergija ili nešto treće?

Post od drbgd »

trazite uput za kliniku za deramtologiju klinickog centra srbije
MerryAnn
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 14, 2013 12:37 am

Re: Boginje, alergija ili nešto treće?

Post od MerryAnn »

Hvala na odgovoru i savetu :) Pošto osip još traje, evo već 10-ti dan, tako ću i uraditi.
Odgovori