Astigmatisam,obostrana ambliopia,exotropia...

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
sashab.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 08, 2009 12:21 am

Astigmatisam,obostrana ambliopia,exotropia...

Post od sashab. »

Moja cerka koja ima 8 godina ima sledecu dijagnozu OU Astigmatismus hypermetropicus OU, Amblyopia OU Exotropia conescutiva OS DVD pp OS.Trenutno nosi naocare sa dioptrijom VOS +2,50 -2,50/15 0,3 J2 i VOD +1,25 - 1,25/160 0,5 J2-1,zatvara desno oko flasterom 2 sata dnevno i nosi prizmu na desnom oku zadnjih sest meseci.Mi smo prvi put primetili da joj oci "skrecu'' sa 4 meseca.Od 8. do 22.meseca nosila je flaster naizmenicno po celi dan na oba oka.Sa 22 meseca uradjena je operacija.Operativno je radjeno:OD Retropositio m.recti interni
OS Retropositio m.recti interni.Godiniu dana posle operacije bila je bez terapije,a onda joj je profesor uveo naocare i flaster.Losu ostrinu vida je ''otkrio" kad je imala 6 godina,a sa 7 je dao i vezbe fuzije,na cemu su svi bili zgranuti jer,kako kazu,ona ne moze da ima binokularni vid.Promenili smo lekara,svi drugi lekari su bili iznenadjeni zasto se toliko ceka za drugu operaciju,pa joj je nova zakazana u oktobru.Medjutim brine me to sto kazu da ona ima malu dioptriju s obzirom da je dosta slabovida levo 0,3,desno 0,5 sa naocarima) i mislili su da je neuroloski poremecaj.Radjen je VEP test i nalaz je u fizioloskim granicama.U izvestaju neurooftalmologa stoji:OS u egzotropiji i hipertropiji,konjugovani pokreti moguci u svim pravcima,sitni rotatorni pokreti u svim pravcima,insuf.konvergencije OS.Fundus je b.o.Kaze se jos da je esophoria posledica operacije.Pregledao je i neurolog i u njegovom izvestaju stoji: divergentni strabizam OS,insuficijencija konvergencije levo,Preostali nalaz KN uredan.Vrat: slobodan,pokretan,meningealni znaci negativni.Eutonija,hiperelasticnost ligamenata kong. Simetricni MTR,bez patoloskih refleksa KTR nesto iscrpljiviji levo. Subjektivni osecaj teze leve ruke pri probi tonjenja.Cereberalna simptomatologija negativna,senzibilitet uredan. Hod uredan.
Rekli su nam svi da sa ovom operacijom se resava samo estetski problem,a sto se vida tice ostace tako,kako je sada.Nece biti ni bolje ni gore.Interesuje me Vase misljenje o svemu ovome,a i brinu nas ti sitni rotatorni pokreti za koje neki strucnjaci kazu,da mogu biti posledica neuroloskog poremecaja?!Svi nalazi su "svezi"!Na kraju izvestaja neurologa i neurooftalmologa se kaze da je kontrola za 6 meseci.Napominjem da prizmom nije postignut efekat koji se ocekivao,ali je ostavljena do operacije.Oftalmolozima nije jasno kako to da su oba oka slabovida,jer ako je jedno dosta slabovido onda bi drugo trebalo da ima normalnu ostrinu!Neznam sta da radim!!!
Odgovori