asimetrija

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
zosim2
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 20, 2010 11:52 pm

asimetrija

Post od zosim2 »

Srednje sam životne dobi, i imam jedan neobičan problem s kojim živim veći deo svog života.
Jedna strana tela (desna) mi je manja od druge (leve); noga, ruka, šaka, stopalo, uho, lobanja, vilice, prsti, grudni koš, karlica i sve ostalo. Po mojoj proceni razlika u veličini organa desne i leve strane moga tela je oko 5%. To sam prvi put primetio u svojoj 10-toj godini života. Za sada, nemam nekih većih problema zbog toga, najizraženije je ipak u nozi koja je, samim tim što je manja, ujedno i kraća za nekih 15 mm, te sasvim malo (skoro neprimetno) šepam. Što se tiče ostalih organa problem je uglavnom estetski, (mada se postojeća asimetrija teško i primećuje). Nekoliko puta u svom životu sam taj svoj problem (poremećaj) usputno (boraveći iz drugih razloga) pomenuo doktorima, ali oni su uvek preko toga prelazili kao da je to neka uobičajna pojava i nimalo se za taj moj problem nisu interesovali niti su se na njemu zadržavali.
Poznajem ili sam čuo za dosta ljudi koji imaju kraću nogu (butnu kost), neke ljude koji imaju kraću ruku ili neki drugi organ, ali da im je čitava jedna strana tela manja ili veća od druge, takve ne poznajem, te me ta činjenica čini veoma radoznalim. Molio bih vas ako bi mi mogli nešto više reći o toj pojavi. Koja je tačna dijagnoza? Šta bi mogao biti uzrok, i koliko je to (u toj meri) česta pojava? I što mi je najbitnije da li ima veze sa genetikom i može li se očekivati nešto slično kod mojih potomaka?
Unapred zahvalan.
Korisnikov avatar
sedefasta
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 12:00 am

Re: asimetrija

Post od sedefasta »

Poznajem ženu koja ima sličan problem: cela jedna strana tela joj je za nijansu manja od druge, a i koža sa te strane je kao "providna". Ona to povezuje sa nezgodom koju je njena majka doživela u trudnoći-imala je teži pad na jednu stranu, tako su joj pričali, mada po meni ovo treba uzeti sa rezervom. Inače, žena ima ćerku savršeno zdravu i bez ikakvih anomalija ili sličnih osobenosti.

Sigurna sam da u i Vašem slučaju nema mesta zabrinutosti za potomstvo. Zaista sam sigurna :)

Na druga pitanja nemam odgovore.

Sve najbolje!
bogdan2011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 15, 2011 10:43 am

Re: asimetrija

Post od bogdan2011 »

Već 10 godina tragam za nekim ko ima isti slučaj kao moja ćerka. Pokušavao sam godinama da nadjem rešenje za njen problem, ali svi stručnjaci i dr su isto rekli:Nikad nisu videli tako nešto! Vi ste izgleda istog problema. Cela desna noga, guza i sika su joj jači od leve. Sve ostalo joj je savršeno simetrično. Glupo je reći, ali sam sretan da još neko na ovom svetu ima isto kao ona. Ne mogu da shvatim da sem estetske hirurgije tu nema pomoći,a tvrde da je to problem dotoka krvi u jednu stranu tela dok su bebe u maminom stomaku. To nam je rekao jedan dr u Tiršovoj u Beogradu.Kad se dete rodi to se baš i ne primećuje, ali kad krene da raste onda je to vidljivo. Pozdrav! :wink:
Odgovori