Moj problem je artritis koji se kod mene pojavio prije dvije godine. Sada imam 44 godine, a ljekar mi je rekao da ovo oboljenje imam zbog suvise labavih zglobova odnosno moji zglobovi su savitljiviji nego sto je uobicajeno za prosjecnog covjeka. Oboljenje se prilicno brzo razvija i plasim se da necu doci u situaciju da se nadem u invalidskim kolicima, jer sad vec tesko ustanem i treba mi neko vrijeme da se zglobovi razgibaju pa da mogu da hodam "normalno" . Moze li mi neko molim vas preporuciti nesto sto bi moglo barem da uspori progresiju mog oboljenja.
Hvala unaprijed.
ARTRITIS
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Re: ARTRITIS
Ako je lekar zaista dao ovakvo "objasnjenje", onda je to u najmanju ruku neozbiljno. "Labavi" i "savitljivi" zglobovi definitivno NE MOGU da budu uzrok artitisima, bas NAPROTIV! To je nonsens.
Ako zaista postoje radiografski ili drugi vizualizacioni dokazi artropatije, mozete da pocnete da uzimate lekove koji deluju protektivno na hrskavice, npr. Nodol 2x1 tabletu, uz antireumatike po potrebi kod bolova (Diklofenak, Naproxen i sl.).
Sve najbolje!
Ako zaista postoje radiografski ili drugi vizualizacioni dokazi artropatije, mozete da pocnete da uzimate lekove koji deluju protektivno na hrskavice, npr. Nodol 2x1 tabletu, uz antireumatike po potrebi kod bolova (Diklofenak, Naproxen i sl.).
Sve najbolje!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Nasem Dr. Ivici.
Dragi dr. Ivanuska (morala sam to da upotrijebim jer mi se jako dopada)
Provela sam dva dana istrazujuci po internetu sta mogu da uradim po pitanju mog problema. Cini mi se da je dojktorica kod koje sam zadnji put bila nazalost u pravu. Ako pogledate ovu stranicu na intenetu:http://www.arthritisresearchuk.org/arth ... ermobility Tu sam negdje ja. Ja sam visoka osoba, zenski pol, imam IBS sindrom, za koji sam dobila dijagnozu prije deset godina, kratkovida sam, imam niza krvni pritisak. Moj pritisak je veoma cesto 95 sa 50 i broj otkucaja srca je uglavnom oko 58. Visoka sam 180 cm, moj otac je imao nizak krvni pritisak i bradikardiju, bio je visok covjek, mrsav veci dio zivota, kratkovid isto tako. Ja sam zeljlela da znam sta dalje mogu da ocekujem, i sta bi bili najbolje da radim da usporim proces koji je cini se neminovan. Inace moj dragi otac je preminuo od kancera stitnih zlijezda ( Non-Hodgkin's Lymphoma) koji se prosirio na zeludac i jos kojekuda. Ako mozete usput da mi kazete kakva je nasljednost kod ovakvih bolesti. Za mene rodbina koja je bila veoma bliska mome ocu kazu da sam njegova kopija ( npr. kada me vide sa leda cini se kao da je on ustao iz groba).
Puno pozdrava i puno zdravlja od Tatjane.
Dragi dr. Ivanuska (morala sam to da upotrijebim jer mi se jako dopada)
Provela sam dva dana istrazujuci po internetu sta mogu da uradim po pitanju mog problema. Cini mi se da je dojktorica kod koje sam zadnji put bila nazalost u pravu. Ako pogledate ovu stranicu na intenetu:http://www.arthritisresearchuk.org/arth ... ermobility Tu sam negdje ja. Ja sam visoka osoba, zenski pol, imam IBS sindrom, za koji sam dobila dijagnozu prije deset godina, kratkovida sam, imam niza krvni pritisak. Moj pritisak je veoma cesto 95 sa 50 i broj otkucaja srca je uglavnom oko 58. Visoka sam 180 cm, moj otac je imao nizak krvni pritisak i bradikardiju, bio je visok covjek, mrsav veci dio zivota, kratkovid isto tako. Ja sam zeljlela da znam sta dalje mogu da ocekujem, i sta bi bili najbolje da radim da usporim proces koji je cini se neminovan. Inace moj dragi otac je preminuo od kancera stitnih zlijezda ( Non-Hodgkin's Lymphoma) koji se prosirio na zeludac i jos kojekuda. Ako mozete usput da mi kazete kakva je nasljednost kod ovakvih bolesti. Za mene rodbina koja je bila veoma bliska mome ocu kazu da sam njegova kopija ( npr. kada me vide sa leda cini se kao da je on ustao iz groba).
Puno pozdrava i puno zdravlja od Tatjane.
-
- Stalni član
- Kontakt:
Hahaha, hvaa za ovako zanimljiv "nadimak" 
Mislim da je pogresno vezivati se za sindrome kao sto je Marfanov sindrom i sl. - to su jako ozbiljne bolesti koje se ispoljavaju mnogo ranije i tezim problemima. Za pocetak, ako imate "hipermobilne zglobove", prebrojte koliko puta ste do sada imali subluksacije i liksacije (iscasenja). Imate li habitualna iscasenja (ona koja se stalno ponavljaju na istom zglobu)?. To sto licite na oca, ne mora da znaci da cete imati i iste bolesti kao on, a Hodgkinova bolest nije nasledna (iako postoji malo veca sansa za dobijanje kod onih ciji su preci oboljevali).
Ponavljam, artritis se mora najpre dokazati radiografski ili drugim vizualizacionim metodama, pa tek onda leciti.
Sve najbolje!

Mislim da je pogresno vezivati se za sindrome kao sto je Marfanov sindrom i sl. - to su jako ozbiljne bolesti koje se ispoljavaju mnogo ranije i tezim problemima. Za pocetak, ako imate "hipermobilne zglobove", prebrojte koliko puta ste do sada imali subluksacije i liksacije (iscasenja). Imate li habitualna iscasenja (ona koja se stalno ponavljaju na istom zglobu)?. To sto licite na oca, ne mora da znaci da cete imati i iste bolesti kao on, a Hodgkinova bolest nije nasledna (iako postoji malo veca sansa za dobijanje kod onih ciji su preci oboljevali).
Ponavljam, artritis se mora najpre dokazati radiografski ili drugim vizualizacionim metodama, pa tek onda leciti.
Sve najbolje!
Dragi nas Ivanuska, bila sam na snimanju citavog tijela, rentgen i skeniranje kostiju, i ostecenja se vide na velikom broju zglobova. Inace nisam osoba koja puno kuka, pa sam cekala previse dugo da uopste odem ljekaru, pa sam moguce zbog toga samu sebe zapustila. Trazila sam preglede tek kada mi je postalo suvise tesko da iz sjedeceg polozaja ispravim leda i krenem prema kuhinji ili kupatilu. Sto se tice nenormalnog ponasanja zglobova to sam davno primijetila, kod mojih kukova koji su mogli da izadu iz lezista i vrate se nazad bez ikakvih problema. Sada ti isti kukovi me bole i kada sjedim nekih 20 minuta u jednom polozaju. Moram konstantno da se pomjeram i trazim polozaje koji mi odgovaraju. Inace sam imala vise puta iscasene skocne zglobove, ali sam mislila da se to svima desava.
Trenutno cekam poziv kod fizijatra, pa sam mislila da mi mozda neko moze predloziti sta mogu sama da radim kod kuce, i mozda preporuci neke prirodne preparate koje mogu da uzimam. Inace sam trenutno na lijekovima protiv bolova, ali nedopada mi se da ih pijem, jer onda nisam svjesna u kakvoj sam fazi sa mojim zglobovima, pa cu ih previse opteretiti. Samo da dodam, do prije nekoliko godina sam mogla da stavim sebi i lijevu i desnu nogu iza vrata i samo mi je malo falilo da mogu to uraditi sa obe u isto vrijeme.
Puno pozdrava od mene i moje porodice.
Trenutno cekam poziv kod fizijatra, pa sam mislila da mi mozda neko moze predloziti sta mogu sama da radim kod kuce, i mozda preporuci neke prirodne preparate koje mogu da uzimam. Inace sam trenutno na lijekovima protiv bolova, ali nedopada mi se da ih pijem, jer onda nisam svjesna u kakvoj sam fazi sa mojim zglobovima, pa cu ih previse opteretiti. Samo da dodam, do prije nekoliko godina sam mogla da stavim sebi i lijevu i desnu nogu iza vrata i samo mi je malo falilo da mogu to uraditi sa obe u isto vrijeme.
Puno pozdrava od mene i moje porodice.
-
- Stalni član
- Kontakt:
U tom slucaju, vi ste imali (na zalost, IPAK) luksacije koje su ponavljane i koje su dovele do sotecenja zglobnih hrskavica, pa je sada neiophodno da sto pre:
1. ojacate misice i ligamente oko zglobova vezbama
2. "osvezite" hrskavice upotrebom peroralnih preparata kao sto ke glukozamin, MSN, hondroitin...
3. nosite fiksatore ili steznike na onim zglobovima koji najvise bole
4. uzimate vitamin D i kalcijum
5. povremeno koristite antireumatike da smirite bolove
Sve najbolje!
1. ojacate misice i ligamente oko zglobova vezbama
2. "osvezite" hrskavice upotrebom peroralnih preparata kao sto ke glukozamin, MSN, hondroitin...
3. nosite fiksatore ili steznike na onim zglobovima koji najvise bole
4. uzimate vitamin D i kalcijum
5. povremeno koristite antireumatike da smirite bolove
Sve najbolje!