Radi se o mom ocu koji je alkoholicar, dnevno je u stanju da popije oko 3-4 bombica rakija (to je ono sto ja znam, tj sto predpostavljam posto to radi tajno, mada to svi znamo). Uvek nadje neki izgovor da ode da se proseta ili da ode do prodavnice po "nesto" i uglavnom ono sto donese je neka glupost, zvaka, kisela voda itd. Pijan je u ociglednom stanju.
Prema ovome vidite tezinu slucaja alkoholizma.
E sad, odlazio je na lecenja, odvikavanja i dr. ali mu nista nije pomoglo, kako bi izasao iz bolnice veoma brzo bi se vratio rakiji. Cak su mu lekari pokusali pomoci uz pomoc antabusa kojeg prima u vidu inekcija i to redovno. Ali na nasu zalost njega to ne odvraca od alkohola, ne obazire se na mucninu, slabost, gadjenje. Ima antabus u sebi, ode do prodavnice, napije se i dodje kuci pa legne da spava. Nerovatno da ga mucnina prodje ili ne znam. Sve u svemu uprkos antabusu on je nastavio da pije i to redovno, istim intenzitetom skoro ko ranije.
Terapiju antabusa prima vec oko godinu dana, objasnjeno mu je sta mu se moze desiti bude li na to popio alkohol ali jednostavno ga ne moze ubediti, ustvari kaze on da nece vise ali ga posle vidimo da ide do prodavnice. Sad, nakon godinu dana covek je propao, unistio mu se nervni sistem, ne prica razgovetno, nekad nema snage ni da hoda, kao da je izgubljen. Jako ga je lose gledati.
Iskreno ni ja a ni ostali u kuci ne znamo vise sta da radimo sa njim. Pokusali smo puno puta razgovarati sa njim, i o tome da prestane da pije i o tome sta ce se desiti ako bude nastavio da pije na antabus.
Da, zaboravila sam da kazem da na alkohol, antabus jos pije i lekove protiv bolova jer ga navodno ledja bole.
Pred ocima nam propada, ranije je samo bio mrtav pijan, a sad kao da ...
Kome da se obratimo? Lekaru? Kojem? Nekoj ustanovi?
Da prestane sa antabusom? Sa alkoholom ne moze, nece.
Sta da radimo sa njim?