Prvo zelim da pohvalim forum, prvi put sam ovde, ali samo dok sam citao vec sam se malo utesio, nisam jedini.....)Ovako, od malena imam ubrzan rad srca,panicar sam, kao osnovac i srednjskolac sam se aktivno bavio sportom. Onda sam naglo prekinuo i do skoro sam tu stranu stranu zivota zapostavio. Imam 30 godina, i 2008.god sam zbog povisenog pritiska otisao na jednoj privatnoj klinici. Potvrdili su da imam tahikardiju (ne prelazi 130/min), a pritisak je bio malo povisen. Pio sam presolol, jedno vreme, onda sam prekinuo i do 2011. nisam imao nikakvih problema, sem sto sam s vremena na vreme primecivao tahikardiju. Neprijatan osecaj, popijem certvtinu presolola (od 50mg), i uglavnom se tu zavrsavalo.Ako sam vise uplasen popijem Bromazepam 1,5mg, ali se trudim da ga izbegavam.
E sad nastaje problem, od prosle nedelje nakon treninga (malo vezbao zgibove, trbusnjake, vezbam nekih mesec dana) legao da odmorim, i u tom trenutku sam osetio vrlo neprijatan osecaj da mi srce prestaje sa radom i ne mogu da disem, u trenutku pre nego utonem u san, trgnem se pocinjem svesno da uzimam vazduh, pokusam da izmerim puls, ali srce kao da treperi, ne osecam udarace. Nakon tog osecaja od nekolikoo sekundi se tako uplasim ,da dobijem tahikardiju, i osetim da mi u nekom trenutku i preskoci (ekstrasitole kao su mi objasnili). Odem kod kardiologa, uradi mi EKG, Ultrazvuk, Ergo test (opterecenje srca od 110%). Ni znak problemu, za vreme ergo testa ni jedan preskok, na ultrazvuku nista, laboratorija hormoni, T3,t4, TSH, su u optimalnim granicama.
Kardiolog kaze anksioznost. Meni se taj osecaj ponavlja vec neliko veceri,hladnoca, vrucina,osecaj da nemam instikt za disanje, sad sam bled, osluskujem stalno srce, uplasio sam se da necu da se probudim, i srce stane. Da li je moguce da postoje takve aritmije koje se javljaju samo tokom relaksacije, i da toliko zastane srce. Pocinjem stalno da osluskujem srce i upadam u zacarani krug.Ne mogu da se izborim. Sad konstatno vec nekoliko dana pijem Bromazepam 1,5mg, nekad dupliram.
Molim Vas za pomoc. Da li je potrebno da uradim i Holter EKG, plasim se da mi to ne pogorsa stvari, jer sta ako i dokazem da zastane, sta onda......
Anksioznost ili nesto ozbiljnije
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
Re: Anksioznost ili nesto ozbiljnije
A da odes kod psihijatra? Sigurna sam da ce ti svi drugi rezultati biti uredni, previse panicis, postajes hipohondar...bolje slusaj sta ti lekar kaze, jer anksioznost ima jako slicne simptome.
Ja imam mestoviti anksiozno-depresivni poremecaj i umisljala sam razne stvari, pocev od nemogucnosti da udahnem vazduh do uzasnog straha da ludim i da cu dobiti infarkt.
Pa ti onda vidi...

Pa psihijatar pod obavezno, slazem se, jer ocigledno sam ne mogu da se izborim. Samog sebe sam i doveo u ovo stanje. Kardiolog kaze da sam napravio precicu u mozgu da svesno kontrolisem rad srca, e sad kako tu "precicu" ponistiti, jer srce ne sme biti pod svesnom kontrolom. Ako pomislim da se ubrzava ono ce se ubrzati, a primetio sam i ako pomislim sad ce da preskoci dok merim pritisak, to se i desi. Postao sam anksiozan na zvuk onog digitalnog otkucaja srca, tj. meraca pulsa, cak i kad cujem negde u gradu slicne zvukove na mobilnim telefonima, semaforima,odmah asocijacija.
Mislim da i stalno odvracanje paznje od toga, tipa setnje, smeha, nece mnogo pomoci, bar u ovim trenucima,jer koliko hiperaktivan bio uvek cu imati minut vremena da pomislim na najgore, a to je dovoljno. Moram nekako da se suocim sa tim strahom, ali kako.....
Mislim da i stalno odvracanje paznje od toga, tipa setnje, smeha, nece mnogo pomoci, bar u ovim trenucima,jer koliko hiperaktivan bio uvek cu imati minut vremena da pomislim na najgore, a to je dovoljno. Moram nekako da se suocim sa tim strahom, ali kako.....

Pa ako osecas da je sve to jace od tebe i da te jako ometa u normalnom funkcionisanju ti otidi kod psihijatra, sto da ne? Nije nista strasno i dace ti neki lekic od kog ti sigurno nece biti gore nego sto ti je sad.
Ovako samo sve vise upadas u dubiozu, to ti je kao zacarani krug...Pozdrav i javi sta si uradio 

Ovako, posto nisam, naravno, mogao da se strpim uradio sam i Holter EKG, gde apsolutno nista nije pronadjeno, ni jedan preskok,ni traga opasnih aritmija, u fazi spavanja sam imao 45 otkucaja, a pri nekom malo tezem opterecenju koje sam namerno proizveo u toku dana (trcao do 5 sprata), bio je puls 160. Doktor kaze da apsolutno nije nista primetio. Medjutim, obzirom da sam u tim trenucima dobijao i temp.od 37,2 C i blagu mucninu predlozili su mi da uradim test na Koksaki.
Uradili su mi jos jedan detaljan dopler srca, i primetili su neku liniju (rezultate cu pokupiti danas, pa cu se izraziti malo preciznije,
, kako kazu da to nije nista, moguce od virusa (sto se i pokazalo tacnim). Ali generalno nemam nikakvih ostecenja, na zaliscima, pretkomorama, komorama....
Rezultati laboratorije su mi danas stigli i pokazuju da je igG 51,9 u/ml, (ref. <100 u/ml), i da sam nekad prelezao taj virus, imam antitela,a nemam trenutnu infekciju jer je IgA <0,2u/ml.
Simptome nemam u proteklih dva dana.
Obzirom da sam do sada pio 12.5mg presolola po potrebi kad osetim tahikardiju, promenio mi je terapiju u Concor 1,5mg ujutru.
Kod doktora jos nisam isao, ali opet sve moje tegobe i dalje ne mogu da povezem sa necim sto sam prelezao ranije, ili ipak postoji ta mogucnost.....
Da li trebam razmisljati o tome, jer pri testu opterecenja nisam imao tegoba, i sve je proslo super.
Predlazu da uradim jos jedan test opterecenja (imam utisak da hoce da me bas ojade finansijski, na mojoj muci....). Da li to ima bilo kakvog smisla, jer sam test radio kad mi je bilo najgore pa nista nije primeceno?
Uradili su mi jos jedan detaljan dopler srca, i primetili su neku liniju (rezultate cu pokupiti danas, pa cu se izraziti malo preciznije,

Rezultati laboratorije su mi danas stigli i pokazuju da je igG 51,9 u/ml, (ref. <100 u/ml), i da sam nekad prelezao taj virus, imam antitela,a nemam trenutnu infekciju jer je IgA <0,2u/ml.
Simptome nemam u proteklih dva dana.
Obzirom da sam do sada pio 12.5mg presolola po potrebi kad osetim tahikardiju, promenio mi je terapiju u Concor 1,5mg ujutru.
Kod doktora jos nisam isao, ali opet sve moje tegobe i dalje ne mogu da povezem sa necim sto sam prelezao ranije, ili ipak postoji ta mogucnost.....
Da li trebam razmisljati o tome, jer pri testu opterecenja nisam imao tegoba, i sve je proslo super.
Predlazu da uradim jos jedan test opterecenja (imam utisak da hoce da me bas ojade finansijski, na mojoj muci....). Da li to ima bilo kakvog smisla, jer sam test radio kad mi je bilo najgore pa nista nije primeceno?
Tvoji nalazi su dobri, pa ako hoces da te dodatno finansijski ojade ti idi opet