Anksioynost ili ....?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Harkonnen24
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 17, 2008 5:31 pm

Anksioynost ili ....?

Post od Harkonnen24 »

Pocelo je pre oko tri meseca. Bio sam na EKG i ultrayvuku srca, RTG zeluca, vadio sam krv(sem triglicerida koji su 2.02) ostalo je OK. JA stalno osecam bolove u levoj ruci levom ramenu, donjoj levoj vilici na levoj strani grudi. Napadi panike ili sta je to vec se sada javljaju jednom u 3-4 dana po noci a bili su svakodnevni. Psihijatar mi kaze da je u pitanju GAP i da mi je Eglonil i Bromazepam. Strah se jeste redukovao ali zbog vec pomnutih bolova jos ga uvek ima.
Molim savet
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

potrebna je i psihoterapija, nisu dovoljni lekovi
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Garfield »

NE znam sta je GAP (sem ako nije generalizovani anksiozni poremecaj), ali smatram da je terapija eglonylom potpuni promasaj. Postoji lek novije generacije sa indikacijom za generalizovanu anksioznost, daleko bolji, sigurniji, i sa daleko manje nezeljenih efekata od Eglonila, koji je antipsihotik po svojoj osnovnoj grupaciji, izaziva ginekomastiju kod muskaraca i laktoreju kod zena i stvarno ne znam zasto bi i jedan psihijatar koji se u poslednjih 10 godina o necemu iz domena struke infoirmisao, nesto procitao i na neki kongres otisao, prepisao ovu kombinaciju lekova. Osim toga, besmislena je pomenuta kombinacija lekova jer je Bromazepam patentni muskulorelaksans, ali nmjegov utican na vegetativne smetnje je prakticno nistavan kada se poredi na primer sa Rivotrilom, a ova kombinacioja lekova (Eglonil, Bromazepam) moze se zameniti Cipralexom, koji je daleko i uspesniji, i efikasniji i indikovan za generalizovanu anksioznost. Razgovarajte sa psihijatrom o promeni terapije, ili promenite psihijatra. I kao sto rece kolega u postu iznad - uz lekove psihoterapijske intervencije su neophodne. UZ sve to, ne slazem se sa dijagnozom, ali ovo je forum i najbolje jeste da dijagnozu postavlja lekar u o\rdinaciji (mozda ne lekar kod koga ste nego neko ko malo vise prati desavanja u psihijatriji i psihofarmakoterapiji, ali svakako lekar u ordinaciji.) POzdrav
Harkonnen24
Novi član
Novi član

Post od Harkonnen24 »

GAP--Generalizovani anksiozni poremecaj. Izvinjavam se stedeo sam prostor

Zar Rivotril nije lek za epilepsiju?
Za Cipralex ne znam pitacu psihijatra koji me je inace rekao da ce eglonil biti samo u prvoj fazi a kasnije ce da promeni a bromazepam nije psihijatar prepisao nego lekar opste prakse a psihijatar je samo nastavio nije problem zena sa kojom se savetujem je vrlo ljubazna i verujem da ce me saslusati.

E sad rekli ste da se ne slazete sa dijagnozom. Zanima me vase misljenje o dijagnozi
progoran
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 07, 2004 11:10 pm

Post od progoran »

rivotril jeste lek za epilepsiju tj antiepileptik ali posto se tako dobro razumes u lekove mogao/la si da procitas da je u malim dozama do 3 4 mg izuzetan neurostabilizator i anksiolitik dok u velikim dozama koristi se za epi napade i sl kao i karbapim itd itd pozzzz slusaj doktora ne trazi pomoc na sajtu posto ti se odgovor garfilda ne svidja sa kojim se potpuno slazem jer znam da je cipralex izuzetan lek za anksioznost u kombinaciji sa cipralexom, to je osnovna terapija cuvenog profesora Diligenskog?
Harkonnen24
Novi član
Novi član

Post od Harkonnen24 »

Prvo nisam rekao da mi se garfildov odgovor ne svidja: to ste sami zakljucili iako ne znam na osnovu cega
Drugo ovo za rivotril sam napisao bas zato sto se NE RAZUMEM u lekove
zbog toga i stoji upitnik na kraju
Trece nigde nisam napisao da mi se ciparlex ne svidja cak cu i pitati psihijatra za njega.
Četvrto Da mi se garfildov odgovor ne svidja ne bi ga tržio savet

Tako da ako niste imali ništa pametno da kažete kao što je to uradio garfield kome sam na odgovoru veoma zahvalan za razliku od vašeg koji je čisto pametovanje. Ako niste imali savet niste trebali da pišete na temi
progoran
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 07, 2004 11:10 pm

Post od progoran »

ako ja pametujem odakle onda tvoja p[itanja i razumevanje za rivotril i sl uostalom nemam nameru da se prepucavam oko toga pozzz sve najbolje
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Garfield »

Kao sto rekoh, dijagnoza se postavlja u ordinaciji, ja mogu da spekulisem i pretpostavljam, ali dijagnozu moze postaviti samo ordinirajuci lekar. Ukoliko je dijagnoza GAPa pravilno postavljena (sto mi po opisu simptoma ne izgleda)onda je terapija promasena. Meni Vase stanje pre lici na somatizacioni poremecaj, eventualno fobicne strahove - ni za jedno nio za drugo a ni za GAP, ne koristi se navedena kombinacija lekova. Rivotril nije antiepileptik, ali se zbog svojih izrazenih antikonvulkzivnih svojstava (zaustavlja epi praznjenja u mozgu i epi napade posledicno) koristi i u terapiji epilepsije po potrebi uz neki lek iz grupe antiepileptika, ali danas sve redje jer se izbacuju sve bolji i savremeniji psihostabilizatori i antiepileptici.
Rivotril spada u grupu benzodiazepina (kao i Diazepam, Bensedin, Demetrin, Bromazepam itd itd), odnosno po svom primarnom delovanju je anksiolitik (utice na smanjenje anksioznosti, posebno dobro na vegetativne smetnje).

Svakako ne vidim ni jedan razlog niti epsihijatrijsko opravdanje za inicijalno ili neinicijalno koriscenje Eglonyla kod pacijenta sa tegobama koje Vi opisujete, ali to je opet stvar profesionalne odluke psihijatra (pa makar ona bila i losa), i nesto o cemu morate razgovarati sa VAsim lekarom. POzdrav
Harkonnen24
Novi član
Novi član

Post od Harkonnen24 »

Garfield puno ti hvala

Progoran izvini ako je doslo do nesporazuma zaista nisam misli nista lose ali u ovakvom stanju malo i pricam bezveze pa mi svako ko je malo ostriji zasmeta, znam ja da si zeleo da posavetujes. Izvini i nadam se da nema ljutnje. Pozdrav
Odgovori