Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.
Interesuje me koje je vase misljenje da li upaljenje krajnike sa gnojnim kesama treba leciti antibioticima ili pusititi organizam sam da se odbrani, a da pritom nema temperature u bolesnika?
Naime, na zapadu jedan mi je dr rekao da i ako se ne koriste antibiotici ono ce proci i mozda ce trajati samo koji dan duze. Medjutim koliko sam primetila kod nas su lekari drugacijeg misljnje?
Kada sam primetila na grlu otisla sam kod lekara i ona mi je dala neke antibiotik niko ziv nije cuo za njega(xorimax) ili su kao culi a ne znaju nista o njemu
Elem posto sam imala ranije osip od cliacila, imam odbojnost pri uzimanju tbl?
molim neko strucno misljnje!
a srcani zalisci i zglobovi koju deceniju krace ako se radi o streptokoknoj angini.
sta da uradite?
ako nema povisene temp. najverovatnije se radi o virusnoj angini, koja takodje moze imati nalaz ekshudata na krajnicima. u tom slucaju se ne propisuju antibiotici.
ukoliko se radi o bakterijskoj angini, ciji simptomi idu najcesce sa povisenom temp. "skolski" je da se uradi bris grla i nosa i propise antibiotik prema antibiogramu. ako se radi o teskoj klinickoj slici, propisuje se antibiotik sirokog spektra.
niko ziv nije cuo za njega
a koji su to arbitri u pitanju?
lek koji vam je predlozen pripada grupi cefalosporina (novije generacije) i trebalo bi da su za njega culi lekari
Ovaj lek spada u drugu generaciju cefalosporinskih antibiotika.To je fabricki naziv leka.Mnoge fabrike(austrijski Sandoz npr) lekova ga proizvode- pod tim imenom -kod nas u Srbiji proizvodi ga Hemofarm ...Ubedjena sam da se za njega zna- kao sto vidis znala je i Dr koja ti ga je prepisala.
( Da li je radjen bris grla i poslat na biogram( izolovanje bakterije) i odredjivanje na koji je antibiotik eventualno izolovana bakterija osetljiva ( antibiogram).
Ovo ti moram napomenuti(iako je Dr koja ti je prepisala uzela ovo u obzir):
Postoji ukrstena reakija osetljivosti sa Penicilinom koja se javlja u oko 10% slucajeva.
Navodis da si imala neki "osip"(Alergija?) kada si pila Pen. preparate!!!
I leci tu lakunarnu anginu( gnojne kese kako ih nazivas) - obavezno!
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.))
@drbgd
nemam povisenu temperaturu, samo sam bila par dana malaksala...
ne dr opste u dz-u mi nije trazila bris sto je i meni bilo cudno otkud znas da je streptokok ako zaviris nekom u grlo.....i prepisala mi je taj lek...
a nisu cule vase kolege iz dz-a ...tacnije njih troje mi je dalo slican odgovor za lek, otprilike 'nikada ga nisam nikome prepisivala' i svi su gledali u tu neku sveznajucu knjizicu da vide kakav je lek...razlog sto sam se raspitivala je jer dojim, a kada sam procitala uputstvo stoji"lek prelazi u malim kolicinama u mleko, lekar ce vam savetovati da ne dojite"...a daje se bebam od 3 meseca pa na dalje...a lepo sam toj mojoj opste prakse rekla da dojim i da mi je nezgodno da prekidam u ovom trenutku....
i sad ja vas pitam piti ili ne piti????ili piti nesto drugo
pa zasto niste izneli "ceo slucaj" u prvom postu!
s obzirom na to da nemate temp. za pretpostaviti je da je u pitanju virusna infekcija. upravo to sto dojite bi trebalo da bude razlog za vadjenje brisa!
trazite bris gral i nosa.
dojiljama koje moraju da uzimaju antibiotik propisuje se ertitromicin, ali samo ako se odmeri da je bas potreban antibiotik
imala sam neku ospu po rukama, ali tada nije bilo moguceraditi testiranje na alergiju na penicilin...dobila sam neku injekciju"za ispiranje" i sve je ostalo na tome...
primila sam kao mala stotine penicilinskih inj i nikad nista...znam da to ide dok sve jednom se ne desi...i pod svim okolnostima ja sam je jako pokolebala piti ga ili ne...
btw da li je moguce dobiti simptome anafalaktickog soka od tbl????
[quote]Interesuje me koje je vase misljenje da li upaljenje krajnike sa gnojnim kesama treba leciti antibioticima ili pusititi organizam sam da se odbrani, a da pritom nema temperature u bolesnika?
jesam jesam iznela sam ....
hvala vam na odg, izgleda da cu onda morati otici negde sama da ga odradim....
Da iznesem svoje iskustvo...
Kad je moj bebac imao mesec ipo dana zakačila sam gnojnu anginu i po preporuci pedijatra i ORL pila Hemomycin. Elem, u pitanju je antibiotik koji ima široko dejstvo i bebe ga mogu uzimati sa mesec dana, pa samim tim i doilja.
Svaku gnojnu anginu moraš lečiti. Mogu reći da sam im podložna i nikada nisam izostavila antibiotsku terapiju....jer što bi rek'o moj doca, retko se sreće čisto virusna, odnosno isključivo bakterijska i često moraš da reaguješ antibioticima i pre analize brisa grla.
Sve najbolje