Analize krvi

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
milenche
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 05, 2011 4:06 pm

Analize krvi

Post od milenche »

Imam problem i nadam se da mi mozete pomoci; Moj verenik je pre par dana radio analizu krvi, i vec treci put za godinu dana, nekoliko parametara ima povisene vrednosti.
Iako ih ne znam trenutno, nijedna od njih nije zanemarljivo povisena, naime u pitanju su AST, ALT, Gama GT, Kreatin kinaza, alkalna fosfataza.
Inace on ne unosi velike kolicine alkohola, uopste ne konzumira energetska ni gazirana pica.
U toku su pripreme za posetu internisti, ali vas molim da mi barem okvirno napisete u cemu moze biti problem jer sam jako zabrinuta :cry: .

Unapred hvala...
munjasandra
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 07, 2011 6:17 pm

Re: Analize krvi

Post od munjasandra »

moze li mi neko protumaciti ovu analizu, hvala Vam unapred.
analiza nalaz vrednost jedinice
ck mb 1,0 4,3 ng/ml
myoglobin 274 107 ng/ml
troponin 0,05 0,40 ng/ml
bnp 5,0 100 pg/ml
d-dimer 228 400 ng/ml

svuda je postavljen znak manje (matematicki) pozdrav
ivanhoe
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 7:57 am

Re: Analize krvi

Post od ivanhoe »

Milenche, povecanje ovih enzima u krvi govori o ostecenju jetre koliko ja znam. Ono najcesce nastaje zbog preterane upotrebe alkohola, zbog trovanja nekim supstancama (ukljucujuci i steroide koje bodibilderi koriste), kao i zbog bakterijske ili virusne infekcije jetre. Nije iskljuceno ni ostecenje jetre zbog prekomerne konzumacije gaziranih bezalkoholnih pica.
U slucaju bakterijske ili virusne infekcije bilo bi jos nekih simptoma pored povecanih enzima jetre u krvi (temperatura, otecena bolna jetra, mucnina, slabost, itd).
Na srecu, jetra ima veliku moc obnavljanja, tako da po prestanku delovanja uzroka ona sama uspe da se obnovi.
Nemojte da se sikirate, nego uradite dalje analize i pokusajte da utvrdite uzrok ostecenja i da ga uklonite.
Sve najbolje!
Odgovori