Analiza EMNG i MR neurologija

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
nenic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 11, 2012 5:11 pm

Analiza EMNG i MR neurologija

Post od nenic »

Poštovani, od 2. novembra 2011. godine sam na bolovanju, jer mi se javio bol u lumbalnom delu kičme i zadnjoj loži leve nadkolenice. Noću nisam mogla da se okrenem, da ujutru ustanem, da se naginjem napred kad pravim krevet ili perem zube. U nozi sam osećala neku zategnutost i bol. Moj lekar mi je prepisao rapten za bolove, midokalm i kompleks B vitamina. Pošto bolovi nisu prošli poslao me je na terapiju u banju Rusandu i da uradim Rtg LS kičme. Nalaz: umerene spondilotične promene LS kičme na donjim segmentima, i.v. prostor je skoro u potpunosti redukovane širine.
U banji me je fizijatar upitio 10 dana na kinezi vežbe za lumbalnu kičmu, galvanizaciju duž leve noge, ultrazvučnu masažu donjeg TH i LS dela i horizontalu 3.1. za LS deo. Posle deset dana bol u kičmi se smanjio, ali u levoj nozi se utrnutost intenzivirala i pojavio se osećaj pulsiranja i oduzetosti – malaksalosti mišića. Zbog toga su mi svi tretmani produženi još 10 dana sa tim da mi je dodat TENS i pakovanje blata duž kičmenog stuba. Međutim, 3. dana na TENS – u, mi je puštena jača struja (a i sve vreme sam se osećala nelagodno), a i počela je da mi ne odgovara horizontala, jer sam osećala peckanja čak i pri minimalnoj struji. Tako sam opet strigla do fizijatra koji me je uputio kod neurologa. Nalaz: na KN i GE nalaz uredan, na DE bez lateralizacije, MR simetrični, bez patoloških refleksa. Lazarevićev levo pozitivan, testovi istezanja n. Femoralisa negativni. Th: Movalis amp N III 1x1, a potom Movalis tbl a 7.5 mg 1x1, Sirdalud tbl a 4 mg 3x1/2 i Beviplex N drag 1x1. Dat uput za EMNG DE i MRI LS kičme. Banju sam prekinula stim da se ponovo javim posle Božića kad uradim sve upute.
Pošto se na sve čeka do avgusta meseca danas sam privatno uradila EMNG DE. Nalaz: Pri današnjem pregledu ispitani su sledeći mišići: m. vastus med.sin., m. peroneus longus sin., m. abd.hall.sin. Pri tome registruju se lezije neurogenog tipa (AMP produženog trajanja – više od 10 ms, amplitude više od 2 mV), za miotome L5 – S1 levo, bez denervacione aktivnosti. ENG parametri su u referentnim okvirima. Zaključak: Nalaz u celini ukazuje na postojanje hronične radikulopatije L5 – S1 levo, umereno ka srednjeg stepena, bez znakova aktualizacije.
Magnetna rezonanca takođe urađena danas privatno. Nalaz:T1W i T2W sagitalni tomogrami lumbosakralnog segmenta od Th11 do sakruma, kao i PdW transverzalni tomogrami u visini L3-S1 IV nivoa. Parcijalno je ispravljena lumbalna lordoza. Detektuju se serijske iregularnosti terminalnih ploča snimanjem obuhvaćenog segmenta, usled degenerativnih promena. Nema znakova frakture, infiltracije ili dislokacije pršljenskih tela snimljenog segmenta. Conus medullarisse nalazi u visini L1 pršljena. u duralnoj vreći se ne vide patološke promene. L5-S1 IV prostor je sužen, pokrovne ploče iregularne, izrazito degenerisane, uz obodnu spondilofitozu. disk je degenerativno izmenjen i pokazuje anularno bubrenje koje ostvaruje diskretan kontakt sa L5 radiksima, bez stenoze spinalnog kanala. IV forameni slobodni. Zaključak: Anularno bubrenje L5-S1 diska u kontaktu sa L5 radiksima bez stenoze kanala.
Današnje stanje – bol u kičmi veći noću (pogotovo kada kijam), a ujutru čim uradim vežbe mogu da funkcionišem. Ipak, pri svemu što radim osećam nelagodu, a pri sedenju ili dužem ležanju osećam utrnutost trtičnog dela. U levoj nozi imam čudan osećaj (kao da nije moja, ali sve radi što joj zadam).
Šta dalje?
Pozdrav i u napred se zahvaljujem.
Odgovori