Pozdrav svima na forumu.
Vec 6-7 godna unazad imam pozitivan nalaz ANA - antinuklearnih antitela.
Postoji sumnja na sistemske bolesti vezivnog tkiva.
Medjutim, nikakvu dijagnozu jos nisam dobila, jer su ostala antitela sve vreme negativna (anti dsDNA , ACA, anti Sm, anti Ro, anti La),
sedimentacija je mirna (osim sto je jednom, i nakad vise, skocila na 70 pod uticajem neke trenutne respiratorne infekcije, pa je to napravilo opstu pometnju kod dr i povecalo sumnju na pocetak autoimune bolesti).
S obzirom da sam uzela novi rezultat pre par dana, a pregled kod moje dr reumatologa imam tek za mesec dana, da ne bih zivela u neizvesnosti (a to me ubija), molim da mi neko odgovori.
Prethodni rezultati ANA antitela su bili 1:80 krupno mrljasto, i to se tako ponavljalo neke 3-4 godine. Radjeno je po metodi Hep2 suptrat (ako je to uopste metoda).
E sad, pre 2 godine prvi put sam dobila drugaciji rezultat u drugoj laboratoriji, jer je, verujem, radjena drugacija metoda. Pise - (2+) mrljasti tip - antinulearna antitela mrljastog tipa bojenja umerenog intenziteta fluorescence.
Najnoviji rezultat pre par dana u istoj laboratoriji glasi: (2+) MND tip bojenja - antinuklearna antitela umerene fluorescence, po tipu MND (mnostvo nuklearnih tacaka).
Sedimentacija i dalje mirna, ostala antitela negativna, jedino je CRP blago povecan i iznosi 18.
Da li to znaci da se nivo antitela povecao, tj. da li je mnostvo nuklearnih tacaka "opasniji" oblik u odnosu na mrljasti tip bojenja?
Hvala unapred na odgovoru.
ANA - antuneklearna antitela, promena tipa, molim tumacenje
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
- aaaca
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
- Kontakt:
Re: ANA - antuneklearna antitela, promena tipa, molim tumacenje
Немам појма али мислим да ће ти помоћи домаћи препарат који се прави од белога лука и комовице. Одличан је за имунитет. Занима те?