Alergijske i imunološke bolesti

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
mrkiii
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 30, 2008 2:20 am

Alergijske i imunološke bolesti

Post od mrkiii »

Pozzz. Idem u medicinsku školu, četvrti razred i dobio sam temu za maturski alergijske i imunološe bolesti. O alergijskim bolestima sam našao dosta stvari ali o imunološkim gotovo ništa, samo jedna nepuna stranica :(

Molim vas ako ko ima kakvog teksta o imunološkim bolestima postavite ga. Hvala vam puno
bumbar
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 10, 2007 11:43 pm

Post od bumbar »

Da nije teza "Alergijske reakcije i imunoloske bolesti"? Mislim, koja je razlika izmedju alergijske i imunoloske bolesti? Imunoloske bolesti u smislu autoimunih oboljenja? Leleee, koliko ja ne znam.... :)
mrkiii
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 30, 2008 2:20 am

Post od mrkiii »

tema je alergijske i imunološke bolesti. ne znam stvarno sad šta su mislili pod tim. ne znam dal je imunološke i autoimune bolesti isto?
i dalje ako ko ima kakav tekst o tome nek ga postavi. hvala
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Pa to je u principu sve isto,imas 4 modalitata autoimunosti po Gellu i Coombsu ,a po kojima se odvija patofiziologija autoimunih bolesti.Ono sto bi se kolokvijalno podrazumevalo pod "alergijama" su bolesti po anafilaktickom (I tipu) preosetljivosti.Zato pusti svojoj kreativnosti da se razmahne i pisi o lupusu,sklerodermi,hemolitickim anemijama,glutenskoj eneteropatiji,IBD-u cak i GVHD-u.
Odgovori