Vec tri godine se patim sa alergijom u prolece i jesen i cini mi se da svaki put duze traje i da je gora. Probala sam razne steroide, kao Claritin, Benadryl, Zyrtec, Allavert i razne sprejove za nos, ali nista ne pomaze (osim Benadryl da se naspavam). Spremam se da odem kod alergologa i zatrazim da mi naprave vakcine protiv alergije. To se u Americi zove "allergy shot".
Interesuju me iskustva tim povodom - da li je neko to radio, koji su nezeljeni efekti, da li moraju da se primaju dodatne vakcine kasnije, da li to moze da utice na plodnost i eventualnu trudnocu?
Hvala unapred!
Alergija i vakcine protiv iste
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Sep 21, 2007 1:27 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Nezeljena dejstva koja se mogu ocekivati su prevashodno vezana za mogucnost nastajanja alergijske reakcije, znaci otok, crvenilo na mestu uboda, retko neke ozbiljnije reakcije (zvuci malo paradoksalno). Na plodnost i trudnocu ne utice ali ukoliko ste trudni onda ne smete da primite allergy shot. Takodje ako vec primate i zatrudnite onda morate prestati sa terapijom tokom trudnoce i nastaviti nakon porodjaja. Takodje, ne sme se davati osobama koje vec imaju tesku astmu, srcane probleme ili piju beta blokatore zabog srcane bolesti.
Kako se prima? Najpre jednom ili dva puta nedeljno u toku 6 meseci (po proceni lekara moze biti krace ili duze, zavisi od tipa 'vakcine') pri cemu se svaki put doza primljenog alergena povecava. Onda, nakon toga sledi 'terapija odrzavanja', jednom mesecno narednih tri do pet godina, kada se prestaje sa vakcinama.
Znaci ako se odlucite na ovo, a vas alergolog proceni da je to ispravna terapija za vas (alergije na neke supstance ne reaguju na ovakvu terapiju) onda cete injekcije primati, minimum, naredne tri godine a u najgorem slucaju pet. U to vreme ce vam biti savetovano da ne ostanete u drugom stanju, ili da terapiju prekinete na godinu dana, pa da posle nastavite, ali u ovom poslednjem slucaju opadaju sanse da 'vakcinacija' bude uspesna.
Sve najbolje!!!!
Kako se prima? Najpre jednom ili dva puta nedeljno u toku 6 meseci (po proceni lekara moze biti krace ili duze, zavisi od tipa 'vakcine') pri cemu se svaki put doza primljenog alergena povecava. Onda, nakon toga sledi 'terapija odrzavanja', jednom mesecno narednih tri do pet godina, kada se prestaje sa vakcinama.
Znaci ako se odlucite na ovo, a vas alergolog proceni da je to ispravna terapija za vas (alergije na neke supstance ne reaguju na ovakvu terapiju) onda cete injekcije primati, minimum, naredne tri godine a u najgorem slucaju pet. U to vreme ce vam biti savetovano da ne ostanete u drugom stanju, ili da terapiju prekinete na godinu dana, pa da posle nastavite, ali u ovom poslednjem slucaju opadaju sanse da 'vakcinacija' bude uspesna.
Sve najbolje!!!!
Carpe diem, quam minimum credula postero!
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Nov 08, 2007 8:39 pm
-
- Novi član
To je jedan nacin lecenja alergija koji se primenjuje kada se standardnim metodama ne postizu dobri rezultati. Inace podrazumeva davanje malih kolicina alergena (o nacinu davanja ima u prethodnim postovima) sa idejom da se na taj nacin telo 'prilagodi' na taj alergen i da se nakon zavrsene terapije ne javljaju alergijske reakcije kod osobe koja je primila 'allergy shot' ili na srpskom 'vakcinu protiv alergije'.
Ovo sam pitao iz razloga sto sam proveo tri nedelje na Klinici za alergologiju KCS i radjene su mi alergijske probe na medikamente i kozne probe. Utvrdjen je AcLA IgM =20,7 a gornja granica je 10. Za par nedelja nastavljaju se alergoloski testovi i probe. Nisam cuo za pojam "allergy shot" niti od medicinskog osoblja niti bolesnika.
Zdravlje je najvece bogatstvo
-
- Novi član
Iskreno, nisam siguran da se to kod nas radi. Znam da se ranije radilo ali sada...nisam siguran. Ova, takozvana, 'vakcina' spada u terapijske procedure tako da to sto ste bili na ispitivanjima, ne mora da znaci da bi vam to neko spomenuo. U svakom slucaju i mene zanima da li se 'allergy shot' kod nas koristi, tako da kada opet odete odete na ispitivanja raspitajte se pa ako vam ne bude tesko pustite ovde poruku .
Bila sam kod alergologa, radili su mi "scratch test", t.j. dali mi pod kozu razne alergente. Ispalo je po reakciji da sam alergicna na prasinu, polen, i perje a imala sam i neka dva manja plika pa danas idem da i njih ispita. Kada se utvrde svi alergenti, onda mi je lekar rekao da cu dolaziti sest nedelja na te vakcine, pa onda jednom mesecno godinu dana i da cu mozda imati tegobe jos par meseci ali da je za godinu dana sigurno sve gotovo. Za to vreme ne treba da ostajem u drugom stanju ali posle sve po zelji 

Prenosim neke detalje iz tronedeljnog bolnickog ispitivanja, mada sam napomenuo da mi predstoji bar jos toliko dana u KCS. Alergije me prate jos od pre dvadesetak godina, radjene su mi kozne probe i secam se da mi je moj lekar kazao da bi me trebalo ispod staklenog zvona jer su na (mislim 13 reagenasa) reakcije bile po 3 plusa. Sta sam radio i sta radim. Pio antihistaminike,utrljavao u kozu nadlaktice nekakvu vakcinu i poslusao savet Alergologa Dr.Kamenova koji je onda bio preko bare na specijalizaciji. Saveti su bili ulaziti postepeno u senzibilne situacije da bi se imunoloski sistem jacao. Minut u kafani sa dimom, pa tri,pa pet, pa desetak ali nikako ne testirati sebe u smislu da izdrzim sto duze. No to je proslost. Osnovni razlog sadasnjih ispitivanja bio je alergija na lekove, lokalne anestetike i sl. Samo testiranje sam zamisljao u smislu uzmu krv uradi se analiza i utvrdi nasta ste alergicni. Medjutim tehnologija je sasvim drugacija. Pre nego je opisem da kazem i to da Institut sa pedesetak lezajeva u sklopu njih i 13 na intenzivnoj negi opsluzuje pored Srbije i Crnu Goru a mislim i Republiku Srpsku. Poliklinicki na Institutu za Alergologiju i Imunologiju, pre zakazivanja prijema, radjene su mi kozne probe, koje navodite. Po "zauzecu" kreveta na klinici uz jedno prolongiranje termina zbog mesta, i formalnih radnji kod prijema - istorija bolesti krv i mokraca prvog jutra, krece se posle par dana sa testovima. Jednog dana bockanja u misicima ruku, drugog pijem lekove koje nesmem da znam za sta su, najpre minimalnu kolicinu 1/4 pa 1/2 pa 3/4 pa cela u intervalu od sat vremena (znaci na 15 minuta). Uz mene je obavezno anti sok terapija i to je to. Ah zaboravio sam braunilu koja je oavezna a u mom slucaju "palila" mi je vene pa su je uvece skidali a ujutru ponovo stavljali u venu. posle petnaestak testova, ponovo sam imao kozne probe da bi na dan otpusta radili i probe na insekte. Za svo ovo vreme utvrdjeno je da mi je povecana vrednost AcLA IgM (valjda sam dobro napisao) i da to ispitivanje ponovimo za 6 nedelja po prvoj analizi da bi konacno utvrdili tacnost prve analize. Sta posle toga sledi pisacu jer sam otimista da cu se ovim resiti problema koji me prate.
Zdravlje je najvece bogatstvo