Decak od 6,5 godina je odreagovao urtikarijom na amoksicilin. Da li je potrebno raditi ispitivanje alergije na peniciline, kako ispitivanje izgleda i koliko je pouzdano i koliko eventualno vaze rezultati testa. Pojedini lekari na ova pitanja imaju razlicite odgovore. Od onih koji tvrde da tu ne treba nista "dirati" i odbaciti upotrebu penicilinskih preparata do onih koji insistiraju na testiranju da bi penicilin mogli da primene.
Kao roditelj sam vrlo zabrinut zbog svega ovoga, i naprosto ne znam sta da radim? Ima li ko slicna iskustva i da li mi mozete pomoci?
alergija na penicilin
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Nije pametno igrati se Penicilinom,iz licnog iskustva... Jeste dobar, pokriva dosta bakterija,al zna da bude JAKO GADAN! Ja sam imala pseudo anafilakticki shok i ne bih ga pozelela ni najgorem neprijatelju. U Dnevnoj bolnici KC su mi uradili testove na druge antibiotike koje mogu da koristim.
Bolje je ne igrati se sa time, jer posledice mogu biti katastrofalne.
Bolje je ne igrati se sa time, jer posledice mogu biti katastrofalne.
Nisam doktor ali sam medicinska sestra i stalno radim sa penicilinom.Ono sto iz moje prakse o njemu mogu da kazem je-on je jaaako dobar lek ali isto tako zna da bude veoma opasan lek,veoma!!Anafilakticki sok je jedna od najurgentnijih stvari.Ponekad su bukvalno sekunde u pitanju...Naravno ima tu i pseudoreakcija koje su takodje traumaticne po pacijenta!Moj vam je savet,ne igrajte se sa njim!!!NIPOSTO!!!Takodje preporucila bih vam da uradite alergijske probe jer evo jos jednog podatka iz prakse:ko je alergican na penicilin skoro oavezno bude i na novalgetol...Zato uradite te probe da biste bili mirni.I ne brinite ima tu jos jako dobrih antibitika koji nisu na penicilinskoj bazi kao sto je naprimer linkocin...Nadam se da sam bar malo pomogla.Pozdrav!Sve najbolje!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Za Novalgetol znam 100% da je to tacno-provereno, ali sam cula da se isto moze desiti i sa Bactrimom(ko je alergican na Penicilin),. a sto mi je najcudnije, vrlo lose podnosim i Oligovit,pa sam i njega izbacila iz upotrebe. A da su reakcije traumaticne kod pseudoreakcije-jesu i te kako, i dan danas imam poneke tegobe koje su mi se pojavile tom prilikom, a evo, proslo je 9 godina!!!!
Slazem se...Pa nepisano je pravilo da ko je naprimer alergican na jednu namirnicu(jagode,lubenica...) obavezno bude i na bar jos jednu.Slicna situacija je i sa lekovima.Po pravilu najzesce reakcije daju penicilinski preparati i to obicno injelcije ali necete verovati kakav sam slucaj imala-neverovatno jaka alergijska reakcija koju je izazvala tableta Diklofena retard...Eto,i pravila imaju izuzetke
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Jan 30, 2006 2:09 pm
penicilinski sok
isti problem sa penicilinom, prvo obican sok posle primljene injekcije sa 10 godina a onda sa 28 anafilakticki. evo proslo je skoro 2 godine od tada i ja imam jos neke simptome,verovatno na nervnoj bazi. zato se neigrati sa onim sto niko nece da vam osigura. ni jedan lekar nije hteo da mi radi probe da vidimo koliko je opasan i dali sam alergicna na neku komponentu penicilina. kada me teraju da udjem na intervencije sto vam od srca nepreporucujem prvo raspravljanje pa onda ubedjivanje a kada bilo kom medicinskom radniku zatrazite garanciju i potpis da vam se nista nece desiti svi odustanu. mali je i bilo bi steta da mu ostanu strahovi zbog leka. ja se prvog soka nesecam ustvari nicega u vezi sa njim pa se nadam da ce i on zaboraviti. a postoji jos milion lekova koje cete moci da koristite. za sve sto niste sigurni pravac dnevna bolnica test na alergije i lekove i bicete sto posto sigurni sta se sme sta se nesme.