Akutni ili hronicni hepatitis B?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
Blagovest
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 19, 2009 10:40 pm

Akutni ili hronicni hepatitis B?

Post od Blagovest »

Na rutinskom testiranju u Studentskoj poliklinici test je pokazao da sam reaktivan na hepatitis B. Na HIV i na hepatitis C test je pokazao da sam nereaktivan.
Nisam imao nikakve simptome. Uradio sam testiranje na transaminaze i bilirubin i oni su u granicama.

AST=14; ALT=18; BILIRUBIN TOTALNI=8.8.

Bio sam u hepatoloskoj ambulanti infektivne klinike, i da sam krv na dalje analize i rezultati ce biti gotovi u sredu. Infektolog mi je rekao da se desavalo da ovi sa studentske posalju nekog sa dijagnozom da ima hepatitis b, a i spostavi se da nema.

Mene interesuje da mi neko strucan kaze da li ovo sto su mi transaminaze sasvim ok nesto znaci? A jos vise me interesuje da li ima indicija da se tvrdi da li je u pitanju akutni ili hronicni hepatitis B?

Hvala unapred na odgovorima.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Re: Akutni ili hronicni hepatitis B?

Post od drbgd »

morate sacekati sredu i rezultate na infektivnoj klinici!
moguce je, ne samo to nego nije ni retkost, da su transaminaze u trenutku pregleda normalne, a postoji infekcija.

da li ste imali neko rizicno ponasanje? (nezasticen polni odnos, medicinsku intervenciju...)
Blagovest
Novi član
Novi član

Post od Blagovest »

Uvek sam koristio kondom. Jedino nisam koristio pri oralnom sexu, znaci jedino sam se mogao inficirati kad me neko oralno zadovoljavao. Mislim da tu nije neka velika sansa, ali ipak postoji.

Sad mi se po glavi vrti i sumnjam na pedikira koji mi je pre dve godine sekao urasli nokat, ili mozda kod zubara ili kod frizera preko brijaca.

A da li je normalno da kod hepatitisa koji je prisutan duze od 6 meseci, budu tako ok transaminaze i da li je to neki znak?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

virus hepatita B je veoma otporan, i sve sto ste naveli kao put prenosa je potencijalno moguce!
moguce je da su vam normalne transaminaze a da ste inficirani.
sa druge strane, moguca je i greska i to u svakoj laboratoriji, ne samo u studentskoj poliklinici, tako da pre srede ne moze nista pametno da vam se kaze...
Blagovest
Novi član
Novi član

Post od Blagovest »

Ok, hvala na informacijama. Sutra radim ultrazvuk abdomena posto mi je trazio infektolog i cekam sredu.
Blagovest
Novi član
Novi član

Post od Blagovest »

U medjuvremenu dok iscekujem rezultate sa infektivne, uradio sam jos dva testa radi svoje provere. Rezultati su sledeci:

HBeAg - nereaktivan

HBc IgM At - nereaktivan.

Sta znace ovi rezultati? Jel su anti-HBc Igm At i HBc IgM At isti testovi ili njihovi rezultati su dijametralno suprotni?

Jel ovaj rezultat ukazuje na akutnu ili hronicnu infekciju?
Odgovori