Aerofagija

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Makedonac
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 16, 2008 1:09 pm

Aerofagija

Post od Makedonac »

Koji lekar može sa sigurnošću da dijagnostikuje i leči Aerofagiju (nesvesno gutanje vazduha između jela i tokom jela)?

Sumnjam da imam ovo jer i pored veoma restriktivne ishrane još uvek imam podrigivanje i nadimanje u stomaku. Žvaćem dugo, jedem polako, dišem isključivo na nos dok jedem, ne mljackam, ali se ništa ne menja.

Bolovi u stomaku su prestali, kiselinu više nemam, helikobakter je ubijen, a ja još uvek podrigujem. Verujem da sam dok sam imao oštećeno grlo teže gutao pa nesvesno promenio način na koji gutam.

Druga gastrskopija je pokazala da je sa stomakom sve uredu. Gastroenterolog isto sumnja na aerofagiju ali mi ništa nije rekao u vezi lečenja, pritom mislim na gastroenterologa koji mi je radio gastroskopiju, ne mog ličnog kod koga se lečim.
Makedonac
Novi član
Novi član

Post od Makedonac »

Zna li neko simptome aerofagije? Sad čujem da simptome slične aerofagiji može da napravi i jači gastritis, koji ja između ostalog imam. Ja pored podrigivanja i štucam.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Aerophagia je stanje do kojeg dolazi kada veca kolichina vazduha biva progutana i kada ode u zeludac. Ovo uzrokuje pojavu nadutosti stomaka, chestog shtucanja i povremenog bola u zeludcu.

Aerophagia je povezana sa zvakanjem zvakace gume, pushenjem, unosom velikih kolichina gaziranih pica, brzim jelom, pojavljuje se chak i kod osoba sa sa cervikalnim problemima, kada su u pitanju suzenja cervikalnog dela kichmene mozdine, tada udisanjem vazduh moze da udje u jednjak i stomak umesto u pluca.

Dijagnostikovana je i kod 8,8% mentalno retardiranih pacijenata kod kojih koordinacija izmedju gutanja i disanja nije uskladjena.

Dijagnostikuje se jednostavno opstavljanjem stetoskopa na trbuh!

Kasno otkrivanje aerofagije moze dovesti do ozbiljnijih komplikacija, rupture jednjaka, naduvavanja dijafragme.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Makedonac
Novi član
Novi član

Post od Makedonac »

Žvakaće gume ne žvaćem od nove godine, nikada nisam pušio, gazirano ne pijem takođe od nove godine, jedem male količine hrane i dosta ih žvaćem i jedem polako.

Da li je aerofagija izlečiva?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Isto tako pishe da se aerophagia moze izazvati prevelikim luchenjem pljuvachne technosti zbog chega je i pozeljno ne zvakati zvakace gume, cigare ali isto tako se mora lechiti peptichki chir ako ga bolesnih ima poshto on izaziva povecano luchenje pljuvachke, vrtoglavicu i nesvesno gutanje pljuvachke.

I isto tako savet je polako zvakanje i gutanje hrane, gazirana pica i nikako piti technost kroz slamchicu.

U nekim sluchajevima podrigivanje i shtucanje je direktno povezano sa
lactose intolerant osobama tj osobama koje nemaju mogucnost razlaganja odredjenih shecera koji se nalaze u mleku i mlechnim proizvodima. Uobichajena tegoba ovih ljudi kojima je dijagnostikovana netolerancija na laktozu jeste upravo osecaj nduvenosti i zadrzavanje gasova.

A tegobe se jave obichno po uzimanju mleka ili proizvoda baziranih na mleku a jednostavan test netolerancije na laktozu moze utvrditi odsutstvo enzima laktaze.

Isto tako neki lekovi mogu izazvati nadimanje i povecanu kolichinu vazduha u stomaku.

Kada nastupi 'napad' podrigivanja i shtucanja ono shtomoze pomoci i sprechiti nevoljno i gutanje po navici u takvoj prilici jeste da se stavi olovka ili neki drugi slichan predmet izmedju prednjih zuba, tako da usta ostanu otvorena a da se vi kontrolishete da ne gutate tokom shtucanja poshto tako damo produzavate muke.

A generalno shta se preporuchuje kao lechenje ovoga je:

-sporo jesti i imati manje obroke, shto vi vec radite
-ne unositi veliek kolichine luka i chokolade, poshto i ove namirnice mogu izazvati podrigivanje
-izbegavati alkohol, pogotovo osobe koje imaju hronichnih problema da podrigivanjem i shtucanjem
-stres-umanjiti kolihchinu stresa, ako je to ikako moguce uchiniti i -vodjena relaksacija isto moze pomoci u smanjenju simptoma

i uz ovo treba voditi rachuna o sledecim namirnicama: pasulj, sochivo, kupus, banane, kajsije, luk, prokelj, suve shljive, mleko i hrana sachinjena od celog zrna, obichno zitarica.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Makedonac
Novi član
Novi član

Post od Makedonac »

tamaraft napisao:Isto tako pishe da se aerophagia moze izazvati prevelikim luchenjem pljuvachne technosti zbog chega je i pozeljno ne zvakati zvakace gume, cigare ali isto tako se mora lechiti peptichki chir ako ga bolesnih ima poshto on izaziva povecano luchenje pljuvachke, vrtoglavicu i nesvesno gutanje pljuvachke.
Imam povećano gutanje pljuvačke! Često imam osećaj da su mi puna usta pljuvačke, imam vrtoglavicu i to tokom celog dana ... a šta je peptički čir?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Pepticki ulkus - cir je bolna ranica na sluzokozi zeluca ili dvanaestopalacnog creva. Zeludacna kiselina igra osnovnu ulogu u nastajanju cira; bez nje ranica ne moze da se stvori ili brzo zaraste. Normalna neostecenja sluznica, normalne debilje, prekrivena slojem mukusa (sluzi) stiti od delovanja kiseline koja se normalno luci u zelucu i onemogucava stvaranje ranice.

Medjutim bilo kakav poremecaj ovih odbrambenih mehanizama do koga moze doci nakon uzimanja izvesnih lekova (nesteroidni antiinflamatorni lekovi: aspirin, brufen, naprosin…) dovodi do osetecenja sluznice. U ovako nastalim uslovima naseljava se odredjeni soj bakterija nazvanih Helicobacter Pylori (HP) koji dovodii do pojave niza smetnji u gastrointestinalnom traktu, pojave gastritisa, ulkusa pa i karcinoma. Pored toga znacajni faktori rizika koji takodje ometaju prirodnu odbranu su stres i lose navike u ishrani.

Pojava ulkusa je veoma cesta. Po najnovijim podacima u Americi oko 4 miliona ljudi boluje od cira, dok je samo ove godine otkriveno oko 350.000 novih slucajeva. Znacajno je pomenuti da je cir na dvanaestopalacnom crevu 4 puta cesci od cira na zelucu i da je strarosna grupa koja najcesce oboleva od 55-65 godina.

Ukoliko posumnja na cir na zelucu lekar je obavezan da u toku endoskopskog pregleda uradi biopsiju sluznice zeluca, jer se cesto desava da karcinom zeluca pocinje kao ulkus. Kod cira na dvanaesopalacnom crevu biopsija nije potrebna jer ovaj oblik ulkusa veoma retko prelazi u karcinom.

Koji su faktori rizika za nastajaje ulkusa ?

1. genetski faktor (ulkus duodenuma je 3 puta cesci u prvostepenih srodnika
2. nulta (O) krvna grupa
3. pusenje (povecava ucestalost pojave cira na duodenumu, usporava zarastanje)
4. alkohol (ostecuje sluznicu zeluca)
5. upotreba NSAI lekova
6. HP
7. Psihicki faktori

Koji su simptomi ?

1. Bol u zelucu, gorusica, osecaj "nagrizanja" i "cupanja" u zelucu koji se javlja u sred noci ili izmedju obroka i koji se mogu ublaziti upotrebom antacida (lekova koji razblazuju zeludacnu kiselinu) ili uzimanjem male kolicine hrane (kod nekih osoba tegobe se pogorsavaju uzimanjem hrane);
2. Bol u predelu grudne kosti ili gornjeg dela abdomena koji cesto budi iz sna u sred noci;
3. Crna, kao katran stolica
4. Mucnina
5. Povracanje (moze biti povracanje sluzavog sadrzaja, zatim krvi ili sadrzaja boje kafe)

Sta Vas doktor moze da ocekuje ?

1. Pojava bola (od lakod do ekstremno jakog) pri pregledu trbuha posebno u predelu epigastrijuma ;
2. Pojava tkozvanog "rebound" fenomena - kada se naglo skloni ruka kojom se palpira stomak bol postaje veoma jak
VEOMA JAK BOL I PRISUTAN "REBOUND" FENOMEN MOGU UKAZATI
NA PERFORACIJU ULKUSA I PREDTAVLJAJU URGENTNO STANJE !
3. Pojava crne stolice vidljive golim okom ili mikroskopom ukazuje na to da ranica (cir) krvari - ukoliko se sumnja na ovakvo stanje, neophodna je endoskopija
SAMO PRISUTAN BOL BEZ KRVI U STOLICI DOVOLJNO JE ZA DIJAGNOZU.
4. Vas lekar takodje treba da uradi test na HP uz endoskopiju sa biopsijom ili analizom krvi u stolici;
5. Ukoliko postoji recidiv cira potrebno je uraditi analize u smislu postojanja drugih oboljenja (Zollinger-Ellison sindroma).

Prevencija:

1. Izbegavanje ili kontrolisano uzimanja NSAI lekova, uzimanje manje skodljivih lekova (acetaminofen) protiv bolova; ukoliko uzimate aspirin u prevenciji kardiovaskularnoh oboljenja, odaberite Apsirin pH8 ili aspirin koji se rastvara u crevima a ne u zelucu; upotrebite lek sa dosta tecnosti ili u toku jela;
2. Prestanite sa upotrebom alkohola i cigareta jer oni mogu pogorsati tegobe, odloziti ili spreciti izlecenje i cak dovesti do ponovne pojave cira;
3. Ukoliko upotrebljavate u terapiji kalijum ili preparate gvozdja, mozete nadraziti sluznicu zeluca; potrebno je u savetu sa lekarom pronaci formu ovih lekova koji se rastvaraju u crevima;

Lecenje -SAMO PO SAVETU VASEG LEKARA NAKON USPOSTAVLJANJA DIJAGNIOZE!

1. DIJETA

Laksa hrana uz izbegavanje kafe (ili obazrivu upotrebu kafe bez kofeina jer kofein podstice gastricnu sekreciju), alkohola, vruce i jako zacinjene hrane.

2. TABLETAMA.

- ukoliko je potvrdjeno prisustvo HP, potrebna je adekvatna terapija antibioticima u kombinaciji sa blokatorima H2 receptora (Ranisan) ili inhibitorima protonske pumpe (Omeprol)

KADA DODJE PO SMANJENJA TEGOBE, NE SMETE PRESTI SA UPOTREBOM
LEKOVA; TERAPIJA TRAJE ODREDJENO VREME.

- upotreba blokatora H2 receptora (Ranisan, Galitidin) ili inhibitora protonske pumpe (Omeprol).

Posle ostam nedelja trajanja terapije, Vas lekar treba da ponovi endoskopiju da bi bio siguran da je ulkus zeluca izlecen. Ukoliko imate ulkus duodenuma, ponovna endoskopija nije potrebna, sem ako simptomi ne perzistiraju.

Upotreba antacida je od manjeg znacaja zbog veoma slozene terapije ulkusa i pridruzene terapije pratece infekcije HP.

3. HIRURSKO.

Hirursko lecenje je zbog veoma velike uspesnosti medikamentozne terapije, veoma retko potrebno. Primenjuje se u slucajevima kada ne dolazi do izlecenja cira vec se on prosiruje. Takodje ukoliko dodje do komplikacija: krvarenje, perforacija, stenoza.

Kada treba obavezno konsultovati lekara ?

- ukoliko povracate krv ili sadrzaj boje kafe
- ukoliko imate crnu katranastu stolicu
- ukoliko imate jake bolove u trbuhu
- ukoliko povracate pri svakom uzimanju hrane

Treba obratiti paznju da neki lekovi (preparati gvozdja) ili hrama (spanac) mogu dati crnu stolicu.

Prognoza:

Odlicna zahvaljujuci adekvatnoj terapiji, pre svega protiv HP. Do skora ulkus je bio dugotrajno oboljenje sa cestim recidivima, ali od kada je pronadjen uzrok u vidu HP, njegova eradikacija, potpuno zalecuje cir.
Makedonac
Novi član
Novi član

Post od Makedonac »

To je ono što stvara helikobakter? Ja sam prošle godine često uzimao deksametazon-neomicin zbog sinusa a to se slivalo skroz u grlo pa u želudac, reče mi doktorka da to može da bude i od toga. Inače, još uvek imam upalu jednjaka .. tj. otežano mi je da gutam jer me boli od kiseline koju sad imam samo noću.

Hvala vam na vašim odgovorima.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Neam an chemu, to ce kod vas proci sve samo da sanirate upalu jednjaka i da se sve posledice helicobaktera povuku!
Makedonac
Novi član
Novi član

Post od Makedonac »

tamaraft napisao:Neam an chemu, to ce kod vas proci sve samo da sanirate upalu jednjaka i da se sve posledice helicobaktera povuku!
I ja mislim jer dok helikobakter nije podivljao i jednjak počeo da "gori" nisam ni štucao ni podrigivao. Hvala vam još jednom najlepše, umirili ste me :D
Odgovori