AERIUS

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
StefanBrzi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 12, 2011 8:38 am

AERIUS

Post od StefanBrzi »

Poceo sam da stalno, i cesto kasljem jos od decembra 2009. Doktorka mi je dala da pijem antibiotike, misleci da sam uhvatio nesto. Menjao sam antibiotike dve nedelje, i nista nije pomoglo. Ona je onda shvatila da nije infekcija u pitanju. Poslala me je na spirometriju, rendgen, ali pre svega na alergo-test. Kad sam uradio test, ispostavilo se da nisam alergican (bar je tako reko doktor, ali nije alergolog, nego pedijatar)... Kad sam otisao u gradsku bolnicu da uradim ostale testove, na kraju sam bio upucen kod alergologa. Ona je rekla da sam imao delimicno smanjen kapacitet pluca, i da je NEMOGUCE da nisam alergican, kad toliko mng i toliko cesto kasljem...

Preporucila mi je da uzmem neki disk, koji ima neka zrna iz kojih se udise... Rekla je da uzmem to kao meru predostroznosti, da sprecim eventualno nastajanje astme. Kad sam o5 otisao kod svoje doktorke, rekla je da nije potrebno da koristim disk, jer je to "lek iskljucivo za astmu", i da je bolje da pijem Aerius. Kupio sam Erius. I pio sam svakodnevno po tabletu. Malo mi je pomogao da umanjim kasalj, ali najbolje pobolljsanje sam osetio kad sam otisao na more (valjda zbog slane vode, cistog vazduha ili neceg treceg). Tad sam skoro prestao da kasljem. To je bilo u julu 2010. Moja doktorka je rekla da ne treba da pijem vise Aerius. I prestao sam. Sve je bilo u redu do pocetka ove godine. Sada PONOVO kasljem, i to me tera toliko jako, da sam juce iskasljao krv na saku, pomesanu sa slinom, ali vecinski krv. Od siline kaslja, verovali ili ne. Bukvalno se valjam od kaslja (zvuci smesno, ali je tako).
Sad, poslednji put kad sam otisao na pregled, doktorka mi nije dala da radim alergo test u bolnici (posto ocigledno ovaj sto mi je radio test u dispanzeru je nesto debelo pogresio...), rekla je da o5 pijem Erius. Iako sam poceo da pijem, msm da mi sada uopste ne pomaze, a ja sada kasljem non-stop, ne znam kako cu u skolu ovakav, dodje mi da uzmem onaj disk sto mi je spomenula alergolog... Ali da li postoji neki precizan nacin da se utvrdi li je alergija, astma, hronicni bronhitis ili nesto trece...? Neki predlog?
rodja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 7:36 pm

Re: AERIUS

Post od rodja »

Dragi Stefane, pored alergo testa koji su ti radili ( ne znam, kako i na koje alergene) postoje i druge dijagnostičke metode. Pre svega to je ispitivanje plućne funkcije, tj. spirometrija, bronhodilatacioni test, a onda i bronhoprovokacioni test; kao i imunološka ispitivanja (na pr. Ig E) o čemu odluku donosi pulmolog. Postoji tzv. kašalj varijanta astme, o čemu bi trebalo razmisliti s obzirom na tvoje tegobe. Tu ti Aerius i neće biti od neke koristi. Ne znam da li si koristio Discus Seretide, ali možeš da probaš. On se koristi, redovno, svakodnevno 2x1 udah, nakon upotrebe obavezno treba isprati usta vodom (nadam se da su ti pokazali kako se koristi). Ali, mislim da je bolje da se prvo javiš pulmologu radi daljeg ispitivanja, jer negatiivan alergo test ne isključuje Dg astme. Pozdrav- :wink:
Odgovori