abnormalan eeg kod djeteta

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
BISTRICI
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 23, 2010 2:02 pm

abnormalan eeg kod djeteta

Post od BISTRICI »

Poštovani,
Molila bih vas za vaše mišljenje. Majka sam petogodišnjeg djeteta. Situacija je slijedeća. Prije dva i pol mjeseca dječak je iznenada dobio temperaturu koja je prelazila 40 stupnjeva C i koja se jako teško skidala ibuprofenom i tuširanjima, a temperatura je rasla svako 4 sata. Deset dana prije pojave temperature dječaka je ugrizao krpelj kojeg smo bez većih problema odstranili. Prilikom rasta temperature dječak je imao veliku drhtavicu cijelog tijela a lice mu je bilo blijedo i izgledalo kao da nema kapi krvi, nije ostajao bez svijesti, samo je uplašeno pitao mama šta se dešava. Završili smo na hitnoj i dežurnoj liječnici opisali sva stanja (i ugriz krpelja), od pretraga je izvađena krv, a urin ne, te zaključeno da je dječak dobrog stanja i da ne treba biti hospitaliziran (u hitnoj je 2 h nakon sto sam mu dala ibuprofen i tuširala ga izmjerena tem 39,2). Liječnica je sumnjala na streptokok ali je nalaz bio negativan. Dva dana iza smo bili kod dječijeg pedijatra, pogledao je grlo i uši ustanovio da ne vidi nikakvu upalu. Tada je djete već bilo 2 dana na klavocinu kojeg je uzimao još 13 dana. Nakon tri tjedna ponovilo se isto uz max temperaturu 39,9, opet smo otišli na hitnu, ovaj put u drugu bolnicu, napravljene su pretrage krvi i urina i svi nalazi su bili relativno OK (malo su leukociti bili povišeni-14) osim CRPa koji je bio 160. Bez velike brige mu je propisan ponovo klavocin kojeg je uzimao 10 dana a pred kraj dobio i snažan proljev. Dva dana nakon što je prestao sa klavocinom ista stvar, ponovo na hitnu i na žalost kada sam tražila liječnika koji je mojoj obitelji kućni prijatelj učinjene su detaljno sve pretrage i zaključeno da dijete treba ostati u bolnici. Jako veliki broj bakterija, visok CRP 130, povišeni leukociti, limfociti, dehidracija... Napomenula bih neke bitne stvari vezano za djete. Rođeno je sa 33,2 tjedna, u bolnici provelo po rođenju mjesec i deset dana, imalo ocjenu pri rođenju 7/8, težinu 2030, nije bilo na respiratoru osim u inkubatoru zbog težine, nevjerojatno dobri nalazi za jednu takvu situaciju, radilo se o abrupciji, praćeno bolnički prvu godinu života, svi nalazi uredni, prvi mjesec dobio na težini 1750, motorički se dobro razvijao, UZV glave uvjek uredan...prohodao samostalno sa 16 mjeseci (prije toga uz pridržavanje), tu negdje i prve riječi. Ono što mi je kao roditelju bilo čudno (u usporebi sa devet mjeseci starijom kćeri) jeste da je jako plačljivo djete, kada ne dobije što želi usljedi strašan plač i histerija, jako senzibilan, a u vrtiću su primjetili jako veliku potrebu da se igra sa pjeskom, vodom i blatom, tj potrebu za dodirom. Nakon prve godine smo samo jedan put bili na bolničkim pretragama jer sam primjetila sitne linfne čvoriće na vratu i prilikom tih pretraga je doživio jako veliki stres uslijed vađenja krvi (postupak je bio vađenje krvi iz vene i dugo je trajao, a držalo ga je četvero ljudi da ga smiri). tada je imao 3 godine i iza toga je dobio veliki strah od doktora i bolnice, do te mjere da kada prolazimo pored bolničke ustanove plače zbog straha da ćemo ga odvesti kod liječnika. Prilikom zadnje hospitalizacije (zbog koje i saljem ovaj upit) doktorica (napomenula bih da nije neurolog) je zaključila da je ne adaptibilan i da se nenormalno ponašao kada je imala sa njim prvi kontakt, kasnije je sve bilo OK, čak je i drugu djecu u sobi tješio kako nije strašno dobiti "pikicu" i biti u bolnici. jako bitna stvar jeste da dijete boluje od ostipacije, mokrenje kontrolira. Neznam da li je to u pravom smislu opstipacija jer jako dobro zna kada kaka ali se ne želi odvojiti od pelene i zaustavi kakanje kada ga vodim na toalet, otuda i ovi svi problemi jer mu je u urinarnom traktu pronađena E. Coli koja je bila uzrokom ovih temperatura. Vodimo ga na terapije zbog kakanja kod profesorice psiholaoga koja je napravila psihološku analizu i ustanovila da je dijete urednog psihomotornog razvoja, dolazi zbog enkopreze, uspostavlja dobar kontakt, emocionalno toplo i senzibilno djete, po periodu adaptacije spontaniji, inicira komunikaciju, spontano verbalizira, zainteresiran za ponuđeni tekstovni materijal, prema RTČ ljestvici uradak primjern dobi, razvojni profil harmoničan, receptivni govor uredan, u ekspresivnom se nalazi artikulacijskih nečistoća, inhibiran u ponašanju, ne zaigra samostalno.
Kod posljednje hospitalizacije liječnica je ocjenila da je potrebno napraviti ultrazvuk bubrega i EEG, ultrazvuk bubrega je bio uredu međutim nalaz EEGa abnormalan. Snimanje EEGa je rađeno treći dan od pada temperature. Neznam da li je vama važno ali djete nije imalo čistu kosu, snimanje je trajalo 20 minuta i prekidano 3 puta jer nije želio mirovati i slijediti upute otvaranja i zatvaranja očiju te disanja, kada su rađene foto stimulacije pri čemu su oči trebale biti zatvorene on ih je nekoliko puta otvarao i gledao u bljeskalicu jer ga je zanimalo što se događa, snimanje je rađeno na prazan stomak.
NALAZ: Snimano u budnosti. osnovna celebralna aktivnost u budnom stanju mješanih frekvencija i promjenjivih amplituda, sastoji se od alfa i theta valova. Ne vidi se formiranog alfa ritma. Difuzno veća količina zašiljenih valova i šiljak-valova s povremenom generalizacijom, više iznad desne hemisfere. Phase-reversal vidljiv iznad F4 i P4. U HV bez promjena, u FS fotoparoksizmalni odgovor na frekvenciju od 9 Hz. Nalaz abnormalan, difuzno ireguliran te epileptogeno promjenjen fronto-centro-parijetalno desno, uz tendenciju generalizacije te vulnerabilnost u FS. Preporuka neuropedijatrijska i neuroradiološka obrada.

Taj dan je liječnica ušla u sobu na viziti i pred ostala 4 lječnika ili možda praktikanta rekla: mama, vaše dijete ima epilepsiju. Kod mene je uslijedio šok, odgovorila sam da je to nemoguće jer da bi i najmanju promjenu primjetila, pa čak i one vidove epilepise kada se dijete na trenutak gubi, ama baš ništa niti suprug niti ja nismo primjetili, niti djelatnici vrtića jer jako prate razvoj djeteta. Liječnica je na to odgovorila: ako nije do sada imao ne znači da neće imati napadaje. Inače, još jednom napominjem da liječnica nije neurolog.
Odgovori