abdominalna bol

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
aberdojdedonke
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 24, 2006 5:41 pm

abdominalna bol

Post od aberdojdedonke »

kao dijete prelezao sam hepatitis A. to je bilo prije 12 godina. nakon toga uvijek su nalazi krvi bili u redu. zadnji nalazi bili sdu prije par mjeseci. ova bol koju osjecam je jako cudna. naime, boli me neposredno s desne strane pupka (1-2cm). vrlo oštra bol na pritisak ili dodir, ali samo na tom jednom vrlo uskom području, skoro pa u jednoj tački. imam osjećaj da dolazi negdje iz stijenke mišića (ako je to moguće), ali me preležan hepatitis uvijek upozorava da bi moglo biti povezano s jetrom.
druga stvar: nakon fizičkog napora (fudbal, teretana, trčanje ili pješačenje), imam bolove također s desne strane. posebno je indikativno to što se ti bolovi intenziviraju za vrijeme mokrenja. jednostavno NEIZDRŽLJIV BOL na desnoj strani stomaka (poprilično visoko, ali ne u visini jetre). ovaj bol postaje NAJJAČI kad mlaz postane slabiji, dakle kad se mjehur već skoro pa isprazni- tad me najviše boli. kao nož zabijen u stomak. moze li mi neko pomoći?
također imam probleme sa crijevnim gasovima. da li je moguće da problemi sa gasovima isprovociraju upalu slijepog crijeva?
drM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm

Post od drM »

Može biti da ta bol ima veze sa desnim bubregom pre nego sa bilo čim drugim. Takodje navodite i gasove u crevima pa nisu isključene ni crevne kolike uzrokovane gasovima, ali ipak mislim da bi kod vas pre moglo da se radi o nekakvom pesku u bubregu. Takodje , navodite da vam se bolovi intenziviraju nakon aktivnosti, a fizička aktivnost, skakanje, trčanje i sl. pa čak nekad i obično pešačenje mogu dovesti do pokretanja peska, a to izaziva bol.
Dajte urin na analizu, da se vidi sediment urina (povišeni oksalati ili urati, eritrociti i leukociti bi eventualno mogli da ukažu na eventualno postojanje peska.)
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

DrM je potpuno u pravu, Dodao bih samo i da se uradi koprokultura sa pregledom stolice i na crevne parazite. Ostale diferencijano-dijagnsticke mogucnosti; meckelov divertikulum - upaljen (divertikulitis), peritonealne adhezije, tumefakcije na ureteru desno, fibrom ili lipom u musculus rectus abdominis, hernija (pocetna) semilunarne linije...

Na hepatitis A mozete da zaboravite, bilo pa proslo.

Pozdrav.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
aberdojdedonke
Stalni član
Stalni  član

Post od aberdojdedonke »

a sta je sa ovom boli koju osjecam kod pupka? cak i na sasvim blagi dodir osjetim vrlo oštru bol. ovo osjetim samo na dodir. sta bi to moglo biti?dakle s desne strane pupka i neposredno oko pupka. imam osjecaj da imam neku ranu, ili napuknuće pod kozom na stijenci misica. je li moguca kila u tom podrucju oko pupka?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ta bol nastaje kod bolesti koje sam naveo na listi alternativnih dijagnoza. Fibrolipom unutar misica, hernija polumesecaste linije, itd. bez palpatornog nalaza ne bih mogao nista vise da kazem.
aberdojdedonke
Stalni član
Stalni  član

Post od aberdojdedonke »

heh, dragi doktore, kada biste vi bili tako ljubazni da mi i "prevedete" te stvari- bio bih vam jako zahvalan :D
koja je terapija za te probleme (ako pretpostavimo da je to u pitanju) i da li mogu nastaviti s treninzima? teretana itd? takođe, molio bih i odgovor na pitanje, da li problemi sa gasovima u crevima mogu da uzrokuju, odnosno isprovociraju upalu slepog creva?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Fibrlipom: mali dobrocudni tumor od vezivnog tkiva i/ili masnog tkiva, unutar misicnih slojeva, koji se moze odstraniti ukoliko pritiska na nervne zavrsetke i izaziva bol. Hernija semilunarne linije = kila na prelazu rectus abdominalisa i kosog misica. Retka, ali se javlja.

Gasovi mogu teorijski da smanje cirkulaciju unutar crevnog zida, sto onda daje relativnu ishemiju, odnosno apendiks se moze upaliti. Ali ovo je samo teorija...

Mozete trenirati. Javote se hirurgu da Vam detaljno ispipa trbuh.

Pozdrav
Odgovori