CA-125 i karcinoma ovarii

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
max_bg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 1:56 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

CA-125 i karcinoma ovarii

Post od max_bg »

Postovanje svima.
Ja imam konkretan slucaj u porodici, tj, moja majka je imala karcinom na jajniku koji je odstranjen u junu 2006. Histopatoloski nalaz je ustanovio da je maligni tumor koji je obuzeo ceo desni jajnik i prosirio se po povrsini dela tankog creva bez infiltracije istog. Pri hirurskoj intervenciji odstranjena je cela materica sa jajnicima (standardna procedura sa pacijentima u menopauzi, tj, starijih zena, k tome je i ona sama insistirala na tome) kao i tak deo tankog creva na koji se tumor prosirio.
Konzilijum je prepisao hemoterapiju taxol-om i posle sest tretmana svi rezultati su bili ok. Uredne kontrole na svaka dva meseca itd. Moram da priznam da je ona mnogo revnosniji pacijent od mene (tj, i bez toga se uvek kontrolise, sto je i razlog otkrivanja ovog tumora itd.)
Elem, pitanje je sledece:
Pre mesec dana je pri redovnoj kontroli marker CA-125 pokazao vrednost 68, otisli smo na konzilijum, oni su rekli da sacekamo jos mesec dana i uradimo test ponovo. Sadasnji rezultat je 120. Sta to znaci ako se na ultrazvuku u CT-u ne vidi nista, a pritom je i ovarijum fizicki odstranjen zajedno sa matericom? Da li ovo znaci da se tumor vraca i kako je to moguce, ako je u pitanju ginekoloski tumor?

Unapred Hvala,

Max
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Na zalost, moguce je. Tumorski markeri sluze i za otkrivanje metastaza. Poteban je CT ili MR male karlice i abdomena.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
max_bg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 1:56 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

hvala

Post od max_bg »

Hvala na informaciji. Uradicemo pa cemo videti.

Pozdrav,
Max
Odgovori