Tezina

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

djidji
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 23, 2009 4:58 pm

Re: Tezina

Post od djidji »

rast beba je najintenzivniji prvih meseci.... moja devoojčica je rodjena sa 3300, prvi mesec nabacila 1,3kg porasla 8cm a drugi 1,2kg a porasla 7 cm!! garderobicu smo nedeljno kupovali :D eeeee, roll: sada ima 22 meseca i 12kg, borimo se sa svakim obrokom ili bolje rečeno svakim zalogajem...
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

Post od dolce-vita »

isidora napisao:Moj sin je rodjen sa 4,5 kg i za prvih mesec dana je dobio 1,2kg. Samo sisa. Nista drugo....

Nisam do sad imala iskustvo da mi beba OVOLIKO napreduje :o

Nisam seceras, normalno se hranim, jedem puno voca i povrca...

Moze li ovo da bude problem? :-?

Isidora, mali od moje jetrve je dobio za mesec dana , 3kg. :D :D :D :D kad to nije problem,onda ne znam sta je :D :D :D :D :D

p.s sad ima 6 godina, uskoro puni, normalan,nije debeo, zdrav, napredan, dr je u to vreme rekao,sasvim normalno dete na toj prvoj kontroli.Isto ej samo sisao, sad ne znam kako je toliko dobio kg, ali jeste.
Dajte mi dete od tri godine da od njega napravim coveka!

Slika
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

dolce-vita napisao:
Isidora, mali od moje jetrve je dobio za mesec dana , 3kg.
Iskreno, ovo mi je tesko da poverujem!?! 3 kg za mesec dana? :o

Beba izgleda sasvim ok, ali mnogo voli da sisa. Toliko sisa, da se cesto desava da deo povrati. Da li da mu dajem svakui put kad trazi? A opet, sta da radim kad je gladan i place? Da ne dam? Da ga bacim na dijetu? :wink:

Ne valja kad nece, ne valja kad hoce, bas smo mi mame neka cudna sorta... :roll:
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Post od dolce-vita »

isidora napisao:
dolce-vita napisao:
Isidora, mali od moje jetrve je dobio za mesec dana , 3kg.
Iskreno, ovo mi je tesko da poverujem!?! 3 kg za mesec dana? :o

Beba izgleda sasvim ok, ali mnogo voli da sisa. Toliko sisa, da se cesto desava da deo povrati. Da li da mu dajem svakui put kad trazi? A opet, sta da radim kad je gladan i place? Da ne dam? Da ga bacim na dijetu? :wink:

Ne valja kad nece, ne valja kad hoce, bas smo mi mame neka cudna sorta... :roll:
I,meni je bilo tesko da poverujem ali tako je bilo.E, sad jedino ako je lagala kada je dosla sa prve kontrole, ali je bio kao tenkic.

Slika
D.J.
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 2:13 pm

Post od D.J. »

Ovao sam vec ubacila na jos jedan post...mnogo mi se dopao, pa cu ga i ovde ubaciti (izvinjavam se)

Verovatno ste primetili da je većina dvogodišnjaka fit. Sinulo nam je da je to možda zbog njihove ishrane. Nije skupa, a raznovrsna je i kvalitetna. Zato smo zapisali šta jedu dvogodišnjaci i došli do fantastične nove dijete kojom možete garantovano biti u top formi. Srećno!

Prvi dan

Doručak: Kajgana od jednog jajeta. Parče tosta sa marmeladom. Prstima pojedite dva zalogaja kaj-
gane, ostatak bacite na pod. Pojedite jedan zalogaj tosta, a marmeladu razmažite po licu i
odeći.

Ručak: Četiri bojice (bilo koje boje), šaka čipsa i čaša mleka. Žvaćite naizmenično bojice i čips.
Potegnite tri gutljaja mleka, a ostatak prospite.

Užina: Štapić, dva novčića od 2 dinara i jedan od 1, četiti gutljaja ustajalog piva.

Večera: Ispržite tost, namažite ga puterom i bacite na patos.

Drugi dan

Doručak: Pojedite jučerašnji tost sa poda. Popijte pola flašice arome vanile.

Ručak: Pojedite pola ružičastog karmina i jednu cigaretu. Posle toga progutajte kocku leda.

Užina: Ližite lizalicu dok ne postane lepljiva. Izađite iz kuće i bacite je u prašinu. Uzmite nazad
i cuclajte dok ponovo ne bude čista. Zatim je unesite u kuću i bacite na tepih.

Večera: Kamenčići, ili sirovi pasulj koje ste čuvali u levoj nozdrvi. Pire od krompira preliven le-
denim čajem. Jedite viljuškom.

Treći dan

Doručak: Dve palačinke s mnogo preliva. Jedite prstima, pa ih obrišite o kosu. Popijte pola čaše
mleka, pa je napunite palačinkama. Posle doručka pokupite ječerašnju lizalicu sa tepiha,
poližite dlačice i stavite je pod jastuk.

Ručak: Tri šibice, puter od kikirikija i hleb sa marmeladom. Između zalogaja pljujte na pod. Raz-
lijte čašu mleka po stolu i pijte ga tako što ćete umakati prst u njega.

Večera: Čaša sladoleda, šaka čipsa, nešto vina i kafe.

Poslednji dan

Doručak: Prelijte čašu pahuljica čašom mleka i dodajte šolju šećera. Kada pahuljice omekšaju, po-
pijte mleko, a pahuljicama nahranite psa.

Ručak: Četvrt tube paste za zube, komadić sapuna i maslina. Pronađite onu lizalicu i dovršite je.

Užina: Maskara.

Večera: Čaša špageta bolonjeze prelivenih čokoladnim mlekom.

Ako ste se strogo pridržavali ove dijete, trebalo bi da ste do sada izgubili 4 do 6 kilograma i nalazite se na oporavku u bolnici, posle gubitka svesti trećeg dana. Dijetu možete ponoviti još dva puta u toku sezone, kombinujući sastojke.

Prijatno!
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Hahahah slatko sam se nasmejala. Sto se tice samih zivotnih namirnica ima tu i nasih primera. Ostale predmete hvala bogu nemamo na spisku.
Queen
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 13, 2007 4:58 pm

Post od Queen »

Moja beba je rodjena sa 2,7kg i 50 cm
Prva dva meseca je napredovao po preko kg a kasnije, u 3,4 i 5 mesecu po oko 400-500kg. Izmedju 5 i 6 meseca je napredovao samo 100 gr.
Sada ima 7 meseci i tezak je 7,3kg i oko 70cm. Iskljucivo je sisao do 6 meseca a onda smo, pored sikenja, poceli da uvodimo zitarice, vockice, povrce...po savetu pedijatra. zadni mesec (od kad smo uveli hranu) je napredovao 500gr.

Zanima me sta moze biti razlog tako malog napretka tj dali ima nekog razloga za brigu?
Inace, vadili smo krv sa 6 meseci i hemoglobin je 117.
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Post od dolce-vita »

Nisam tacno sigurna u kom periodu dete u proseku napreduje 500 grama mesecno, ali po tim merama sto ste naveli , dete se dobro razvija.Hb je isto dobar za taj uzrast.Moj bebac je napredovao kada ej imao 13 meseci, od 11. do 13. meseca 500 grama i dr je rekla da je to ok. :wink:

Slika
Queen
Novi član
Novi član

Post od Queen »

Hvala na brzom odgovoru :)

Gledajuci dete, rekla bih da je sve sasvim ok. Veseo je, razigran, nema nervoze, lepo se igra....ali babeeeeee panice pa sam zbog toga potrazila jos neko misljenje.

Znam da su babe posebna tema, i znam da zele sve najbolje al nekako tesko je sa njima.
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Jao pa nije valjda da se obazires na babe? Pa kod njih jos vazi ono starinsko misljenje da je debelo dete zdravo dete, a mi svi vec odavno znamo da to nije tako. Moja mama stalno vice da je moje dete neuhranjeno, a ono je sasvim ok. Koliko je zivahno i ne moze biti deblje....
Queen
Novi član
Novi član

Post od Queen »

Dea, isti slucaj. "Dajte mu da jede, vidite da je neuhranjen...."

Inace, trudim se da se neobazirem na njihove komentare, savete al nekad me izdaju zivci. Najnovija informacije koju sam dobila od jedne babe je da nemam mleka :o :evil:
D.J.
Aktivan član
Aktivan član

Post od D.J. »

e to pogotovo kad dojis...''slabo ti je mleko, nemas dovoljno''...to me tek nervira...kad je dete zadovoljno posle podoja...sta tu ima da se komentarise...inace, moj malac je jos porastao , tako da je sad jos vislja glista :) ...pantalone kao da je poplava u kuci su se skratile..ali zato nosimo kais da ne spadnu :wink:
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Ja imam prednost sto je devojcica pa na pantalone dole nasivam karnerice (da ih produzim) jer su joj gore u struku taman.
D.J.
Aktivan član
Aktivan član

Post od D.J. »

cao svima,
vracam se na pocetak posta...

Zaboravila sam na jurenje sa hranom..koliko jede...jede...

Pre dva meseca je imao (20 meseci )14 kg i 93cm..
E sad, zasto se vracam na pocetak posta...pre tri nedelje je bio bolestan i pio antibiotike i slabo je jeo..ok...bolestan je...pa je nedelju dana bio ''zdrav''...kazem ''zdrav'' jer je kasljucao...pa je opet pre 10 dana poceo da kaslje ko lud i imao je temperaturu 4 dana 37.5....nije nista pio...nema vise temperaturu i jos uvek kaslje...ok i to...virus...pijemo za iskasljavanje...
E sad sta mene brine....on je totalno prestao da jede pre 10 dana...i samo hoce mleko da pije i vodu...ali bukvalno je prestao da jede...mi mu na silu ubacimo po dva zalogaja zbog sirupa za iskasljavanje...vidno je jako oslabio...i dalje nece da jede, a pri tom mislim da nije samo virus u pitanju vec i faza kad hoce totalno sam da jede (sad ima 22 meseca)...
Najveci je stos sto trazi da jede i sa takvim odusevljenjem sednemo zajedno da jedemo i on sam jede...tj. sedne uzme jedan zalogaj, i to tako sto uzme hranu i samo lizne...i onda nikako vise nece....

Sutra ga vodimo kod lekara i vadili smo krv (napisacu rezultate) da vidimo da nije treci krajnik...
On je inace super veseo i sve je normalno sem sto ima ''traume'' kad treba da jede....najvise me brine to sto je jako oslabio...

sad za praznike smo ga vodili na planinu...pio je domace mleko isli smo sa dosta dece...on odusevljen sedne sa njima da jede...i onda isto...samo lizne....i tako ceo dan...

Ne znam...sta da radimo....koliko ta faza moze da traje....ne brinem oko toga da mora da bude popunjen (iako sam rekla da je jako oslabio, to cisto brine roditelja kad vidi svoje dete kao senku) , nego zbog zdravlja i unosenjea zdravih namirnica...

Evo rezultata krvi:

Leukociti @ 9.6
4,0 -10,0 x10^9/

Eritrociti @ 4.94
Žene 3,50 -4,80 x10^12
Muškarci 4,20 -5,70 x10^12

Hemoglobin @ 116
Žene 120 -160 g/l
Muškarci 140 -180 g/l

Hematokrit @ 0.335
Žene 0,350 -0,470 L/l
Muškarci 0,420- 0,540 L/l

MCV @ 67.8
80 -100 fl

MCH @ 23.5
27- 31 pg

MCHC @ 347
280- 370 g/l

Trombociti @ 677
140 -450 x10^9/

Leukocitna formula @

Granulociti @ 51.9
43,0- 65,0 %
Apsolutni 1,4 6,5 x10^9/

Limfociti @ 34.5
20,5- 46,5 %

Monociti @ 5.6
1,5- 11,7 %

Eozinofili @ 4.7
0,5- 8,0 %

Analiza: Rezultat: Referentna vrednost:

Bazofili @ 0.3
0,2 -2,0 %

LUC @ 3.0
0- 4 %

REFERENTNE VREDNOSTI ZA KKS ZA DECU STARU OD 1-3 GODINE:
Leukociti: 5.5-16.0
Eritrociti: 3.8-5.4
Hemoglobin: 110-140
Hematokrit: 0.35-0.44
MCV: 73-89
MCH: 23-31
MCHC: 300-340
Trombociti: 320-590
Segmentirani: 25.0-60.0
Limfoctiti: 25.0-50.0
Monociti: 1.0-6.0
Eozinofili: 1.0-5.0
Bazofili: 0.0-1.0
RDW=14,0
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Post od dolce-vita »

Pa, nista, sacekajte da vidite sta ce vam lekar reci...ja tebe razumem u potpunosti jer i ja moje dete jurim da jede, i kad ga uhvatim, treba da mucem ,mjaucem,mekecem da bi se nakanio da jede...Dr je rekla da sasvim normalno izgleda i napreduje, ali da ga ne teram, ne bi jeo uopste.Jer sam imala i takvo iskustvo da po ceo dan nista nije hteo, bas kao i tvoj.Dobro je da im je krvna slika dobra, koliko vidim i tvom malom hb nije los, mozda bi mogao biti malo bolji. ali nije lose, s obzirom da je bio bolestan, ako sam dobro razumela.Vidite to za treci krajnik, moj brat od tetke je imao treci krajnik, ako se dobro secam slivao mu se sekret u zeludac koji mu je pravio sitost, tako nesto...A, za poboljsanje apetita ja mom dajem pikovit.Njabolje da sacekas sta ce reci dr...

Poz i javi sta je bilo.

Slika
Odgovori