Stetnost Kortizonske kreme?
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Stetnost Kortizonske kreme?
Muku mucimo vec par meseci sa ekcemom. Prvi se detetu pojavio negde oko 5 meseca, posle operacije kuka. Onda se na jos dva mesta pojavio svaki put kada smo imali kontrole (beba svaki put ima dozivljava stres kada joj lekari pridju nogici).
Dermatolog nam je dao blagu kremu sa Prednisolonom 0,1g. Posle nedelju i po dana ekcemi su nestali.
A onda je mala krenula da nosi plasticnu ortezu za kukove i zbog ucestalog znojenja (mada sam se ja stvarno trudila da je na svakih dva sata kompletno presvucem) se sada na butinicama pojavio jos veci ekcem. Pokusavala sam da mazem sve i svasta, da ne bi morali ponovo kortizon, ali se ekcem samo sirio. Cudno je da sada kada ortezu nosi samo nocu, a danju su nogice slobodne i suve, ekcem izgleda jos gore.
Ona se naravno non stop cese.
Odvela sam je pre neki dan ponovo kod dermatologa i on kaze da je zaista najbolje da joj nedelju-dve mazem tu kortizonsku kremu (mada vidim da je sada na receptu 0,5 %) i da to nestane, nego da se plasim stetnog uticaja kortizona i maltretiram dete sa dugotrajnim ekcemom.
Pretrazila sam ceo net, ali ne nadjoh koliko su zaista te kreme sa kortizonom stetne za decu. Da li neko nesto zna o tome?
Dermatolog nam je dao blagu kremu sa Prednisolonom 0,1g. Posle nedelju i po dana ekcemi su nestali.
A onda je mala krenula da nosi plasticnu ortezu za kukove i zbog ucestalog znojenja (mada sam se ja stvarno trudila da je na svakih dva sata kompletno presvucem) se sada na butinicama pojavio jos veci ekcem. Pokusavala sam da mazem sve i svasta, da ne bi morali ponovo kortizon, ali se ekcem samo sirio. Cudno je da sada kada ortezu nosi samo nocu, a danju su nogice slobodne i suve, ekcem izgleda jos gore.
Ona se naravno non stop cese.
Odvela sam je pre neki dan ponovo kod dermatologa i on kaze da je zaista najbolje da joj nedelju-dve mazem tu kortizonsku kremu (mada vidim da je sada na receptu 0,5 %) i da to nestane, nego da se plasim stetnog uticaja kortizona i maltretiram dete sa dugotrajnim ekcemom.
Pretrazila sam ceo net, ali ne nadjoh koliko su zaista te kreme sa kortizonom stetne za decu. Da li neko nesto zna o tome?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm
Pa upravo onako kako Vam je dermatolog rekao,bolje je tretirati kožu neko vreme Kortizon kremom,nego da vuče ekcem tako dugo i muči se,s tim što ja mislim da je dužina trajanja tretmana ovom kremom kraća,4-5 dana,neki kažu pak samo dva dana a posle se nastavlja sa drugim kremama.Ja lično sam za alternativu,puno pomaže Aloe Vera First sprej i Aloe Vera Gelly-zelena krema(firme Forever).
Draga Dea,
Nesto vise informacija o kortikosteroidima ima na sledecem linku
http://www.farmakologija.com/materia/h_cts.htm
Sto se tice stetnosti, zavisi i od duzine upotrebe, i od povrsine koze. Cinjenica je da prolaze koznu barijeru i ulaze u krvotok. Posledice, ili toksicnost su minimalni ako je detetu propisano par dana terapije, na maloj povrsini koze.
U lecenju ekcema kortikosteroidima je vrlo vazno progresivno umanjivati dozu. Npr, po preporuci lekara, maze se dva puta dnevno, 2 dana, posle jednom dnevno 2 dana, svako drugi dan, itd. Naglo prestajanje tretmana moze da prouzrokuje jos jaci osip ekcema.
Nesto prirodno, a fantasticno se pokazalo za tretman ekcema je ulje od borago officinalis (borazina, porec).
Mom sinu je posle par dana mazanja, ekcem potpuno iscezao.
Pozdrav i sve naj!
Nesto vise informacija o kortikosteroidima ima na sledecem linku
http://www.farmakologija.com/materia/h_cts.htm
Sto se tice stetnosti, zavisi i od duzine upotrebe, i od povrsine koze. Cinjenica je da prolaze koznu barijeru i ulaze u krvotok. Posledice, ili toksicnost su minimalni ako je detetu propisano par dana terapije, na maloj povrsini koze.
U lecenju ekcema kortikosteroidima je vrlo vazno progresivno umanjivati dozu. Npr, po preporuci lekara, maze se dva puta dnevno, 2 dana, posle jednom dnevno 2 dana, svako drugi dan, itd. Naglo prestajanje tretmana moze da prouzrokuje jos jaci osip ekcema.
Nesto prirodno, a fantasticno se pokazalo za tretman ekcema je ulje od borago officinalis (borazina, porec).
Mom sinu je posle par dana mazanja, ekcem potpuno iscezao.
Pozdrav i sve naj!
-
- Stalni član
- Kontakt:
Ma na zalost ja licno imam puno iskustva sa Kortizonom ( bolujem od Kronove bolesti) koja najbolje reaguje kad uzimam bas taj lek.
No, nemam iskustva sa kremama (kako rece pedijatar) koje imaju malu koncentraciju. Ovo za postepeno prestajanje znam. Tako je i lekar rekao. Prvo dva puta dnevno, pa onda kada primetim da se smiruje jedamput, pa....
Posle tri dana upotrebe, rezultati su vec dobro vidljivi, a dete se vec vidno manje cesa.
Vidim da je ova biljka priznata kao sredstvo za lecenje neurodermitisa.
Znaci kupis samo obicno ulje od nje ili neku kremu koja je sadrzi?
No, nemam iskustva sa kremama (kako rece pedijatar) koje imaju malu koncentraciju. Ovo za postepeno prestajanje znam. Tako je i lekar rekao. Prvo dva puta dnevno, pa onda kada primetim da se smiruje jedamput, pa....
Posle tri dana upotrebe, rezultati su vec dobro vidljivi, a dete se vec vidno manje cesa.
Vidim da je ova biljka priznata kao sredstvo za lecenje neurodermitisa.
Znaci kupis samo obicno ulje od nje ili neku kremu koja je sadrzi?
Najbolje je cisto nerafinirano ulje. Ako Vam/Ti nije lako pronaci u bocici, mogu se koristiti ulja iz kapsule (koje pretezno zene piju protiv bora, rehidratacija koze), ona su obicno cista. Sto se tice krema, postoji dosta njih sa dodatcima ovog ulja, ali koncentracija je i vise nego smesna. Isto kao sto su se pojavili razni preparati na bazi ulja od nocurka, sa nekom isto tako neosetnom koncentracijom, vise radi reklame. Ja sam uzela kutiju tih kapsula, i svaki put rasecala kapsulu, i koristila ulje.
Miris mu nije posebno prijatan.
Pozdrav! I javljaj/te kako napreduje.
Miris mu nije posebno prijatan.
Pozdrav! I javljaj/te kako napreduje.
-
- Stalni član
- Kontakt:
Lekar je rekao do tri nedelje, s tim da joj postepeno spustam broj mazanja. Evo mazem vec 5 dan (po dva put) i sasvim se dobro povlaci. Od sutra cu samo jednom, mislim da ce za par dana skroz nestati. Taman mogu posle toga da nastavim sa uljem. Cisto da znam da li moze zaista da pomogne u nasem slucaju.
Dea ja bih na vašem mestu ustrajala u pronalaženju uzroka tom ekcemu. Ako je neurodermatitis - možda da porazgovarate sa nekim dečijim psihologom kako joj pomoći. Ako je ekcem neka alergijska rekacija onda treba videti šta je izaziva. Kortizonske kreme će rešiti problem, ali ako se ne utvrdi šta izaziva ekcem, on će se ponovo pojaviti.
Moja devojčica je negde sa 4 meseca dobila neki osip po vratu (mislili smo da je od vrućine) ali se ispostavilo da je dermatitis, samo jednom smo namazali kortizonsku kremu i ja sam odustala. Pomogla nam je redukcija ishrane (moje i njene) i sad sa punih 13 meseci još uvek ne jede sve. Ustanovili su joj alergiju na proteine kravljeg mleka i na pelud, ali sad bar znamo sa čim se borimo.
Moja devojčica je negde sa 4 meseca dobila neki osip po vratu (mislili smo da je od vrućine) ali se ispostavilo da je dermatitis, samo jednom smo namazali kortizonsku kremu i ja sam odustala. Pomogla nam je redukcija ishrane (moje i njene) i sad sa punih 13 meseci još uvek ne jede sve. Ustanovili su joj alergiju na proteine kravljeg mleka i na pelud, ali sad bar znamo sa čim se borimo.
-
- Stalni član
- Kontakt:
Ja bih rekla (naravno nije potvrdjeno) da je kod nas uzrok stres. Citala sam da to moze da izazove takve promene.
Prvi put joj se ekcem pojavio posle operacije kuka.
Posle je izlazio svaki put kada smo isli na kontrolu (gde kad samo vidi lekare krene da place bez prestanka, ali to je i potpuno razumljivo s obzirom sta je tako mala vec prosla).
Sada nosi plasticnu ortezu za kukice (ispod koje joj ja obucem pamucne pantalonice ali to pomaze samo da nije direktan kontakt plastike i koze) ispod kojeg se jako znoji.
Dermatolog misli da je plastika + znoj prourokovalo ekcem.
Na zalost za sada ove stresove ne mogu da joj ublazim, jer iako je ekcem vrlo neprijatna stvar moramo na vreme da regulisemo problem sa kukom.
Prvi put joj se ekcem pojavio posle operacije kuka.
Posle je izlazio svaki put kada smo isli na kontrolu (gde kad samo vidi lekare krene da place bez prestanka, ali to je i potpuno razumljivo s obzirom sta je tako mala vec prosla).
Sada nosi plasticnu ortezu za kukice (ispod koje joj ja obucem pamucne pantalonice ali to pomaze samo da nije direktan kontakt plastike i koze) ispod kojeg se jako znoji.
Dermatolog misli da je plastika + znoj prourokovalo ekcem.
Na zalost za sada ove stresove ne mogu da joj ublazim, jer iako je ekcem vrlo neprijatna stvar moramo na vreme da regulisemo problem sa kukom.
-
- Stalni član
- Kontakt:
Pa ni jedno ni drugo.
Ima nesto oblozeno ali ne mogu da definisem koji je to materijal. Izgleda sjajno, ali da smeta smeta. Cekamo sledecu kontrolu 3. juna, pa cemo se mozda tog groznog oklopa otarasiti zauvek.
No za razliku od gipsa (koji je nosila 5 meseci jer smo imali dve operacije) ovo je ipak raj!
Ima nesto oblozeno ali ne mogu da definisem koji je to materijal. Izgleda sjajno, ali da smeta smeta. Cekamo sledecu kontrolu 3. juna, pa cemo se mozda tog groznog oklopa otarasiti zauvek.
No za razliku od gipsa (koji je nosila 5 meseci jer smo imali dve operacije) ovo je ipak raj!
Iskreno se nadam da od 3. juna nece biti potrebna. Cisto informativno, postoje kao neke presvlake, koje se kupuju naknadno, navlace na ortezu i doprinose udobnost. Sundjerkaste, pamucne, razrezane sa strana gde se provlace oni kajisi za vezivanje.
Da ne skrecem dalje sa teme, posto je vec kraj terapije.
Kako napreduje lecenje ekcema? Poljubac za malu bubicu!
Da ne skrecem dalje sa teme, posto je vec kraj terapije.
Kako napreduje lecenje ekcema? Poljubac za malu bubicu!
-
- Stalni član
- Kontakt:
Kupila sam borago ulje (Borretschsamenöl), i mazemo se jednom sa njim, a jednom sa kortizonom. Nema nikakav narocit miris. Medjutim malo sam istrazivala po netu. Iako se ova biljka svuda dovodi u dodir sa lekovitim dejstvom na suvu i kozu sa problemom (izmedju ostalog i ekcemi i neurodermitis), svuda savetuju da se ne koristi bez razgovora sa lekarom i da se ne koristi duze vreme. Na zalost zasto, nisam nigde nasla....