Stetnost Kortizonske kreme?

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

gagi15
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 12:49 am

Post od gagi15 »

Te napomene se vrse za oralno koriscenje ovog ulja zbog njegovog dejstva na upale (inflamacije) i plaketarnu agregaciju.Tokom metabolizma, utice na polimorfonuklearne leukocite.
Posebnu paznju pre uzimanja ovog ulja za epilepticare, skizofrenicare. Takodje zbog njegovog uticaja na plaketarnu agregaciju, posebna paznja pre koriscenja za trudnice, za obolele od hemofilije, za osobe sa umanjenim imunitetom, itd.
Isto tako hronicno koriscenje moze biti hepatotoksicno.

Eto tako neka vrlo kratka sinteza u kojoj mozes da vidis zbog ceka se savetuje opreznost tokom koriscenja. Ali napominjem, sve ovo se vodi iskljucivo za oralnu upotrebu.
Medjutim da bi bila potpuno bezbedna mozes uzgredno da porazgovaras sa pedijatrom, ili dermatologom, tokom sledece vizite.

Inace kakvi su rezultati? Povlaci li se ekcem?
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Ekcem se skoro povukao sem na dve tri male povrsine, pa ozbiljno razmisljam da prestanem sa kortizonom (nisam ranije, jer prosli put kada sam prestala prerano se odmah ponovo pojavio, a tamo gde sam bila istrajna i iskorenila ga do kraja nije vise). I dalje mazem jedamput dnevno i ulje.
Nego ona se cese vrlo cesto po stomaku i kukovima, guzi, iako tu nema nikakvih ekcema ili promena na kozi. Neki put se bas izdrapa ko luda, pa nesto mislim mora da je i tu koza svrbi. Da li imate predlog sa cime bi mogla da joj mazem kozu (mada koristim bebi ulje posle kupanja - samo ne svaki dan)?

Mada kad bolje razmislim ta podrucja koja cese su pod pelenom, pa mozda iskoristi priliku kada joj je skinem, da se malo progrbucka...
wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 6:34 pm

Post od wiseslawa »

Nama je odgovarala Avene kozmetika za atopičnu kožu. Deca sa ekcemima obično imaju suvu kožu koja se mora negovati stalno. Mojoj devojčici nikako nisu odgovarala bebi ulja (nivea) a ni meni se iskreno ne sviđa sastav tih preparata. Ja koristim emoliens koji kupujem u apoteci i u koji dodam ulje od noćurka - time je mažem posle svakog kupanja celu, kad se pojave ekcemi na njih stavljam čisto ulje noćurka (mada mi uz to koristimo i homeopatiju).
wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 6:34 pm

Post od wiseslawa »

Evo ovde sam pisala više o tome, ako imate vremena, pogledajte:
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... c&start=15
gagi15
Aktivan član
Aktivan član

Post od gagi15 »

Ako mislis da prestanes sa kortizonom i pre totalno "izlecenog" ekcema, moze, ali svakako prestani postepeno. Pocni vec da mazes svako drugi dan. I nastavi 2 puta dnevno sa uljem.
Sto se tice "grebuckanja" po predelima nezahvacenim ekcemom, vrlo je moguce da je od znoja. Nista posebno ne treba stavljati, ako koza nije iritirana.
Sto se tice svakodnevnog mazanja koze, koristi hidratantnu kremu bez parfema, i gledaj sastojke, izbegavaj sto vise mozes sve preparate sa "paraben"-om.
Kakva joj je inace koza, suva?
Pozz.

Wiseslawa, mnogo sam radoznala, i pristalica homeopatije, sta koristis za tretman ekcema?
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Koza joj izgleda sasvim normalno, ne deluje mi suvo. Koristimo neko Babydream ulje, koje je nagradjeno kao jako dobro (nema mineralnog ulja i ostalih stetnih materija).
Znam da moram postepeno da prestajem sa kortizonom. Mazem jos do petka svaki dan, pa onda cu da krenem svaki drugi.
I mene interesuje sta koristite od homeopatskih lekova za ekcem, posto je ovde homeopatija jako prihvacena i mogu da nabavim bez problema.
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Na zalost oklopcic ostaje na nosenju nocu jos naredna 3 meseca. No ekcem se za sad skroz povukao. Mazem jos samo sa uljem (doduse ne svaki dan....jer neki put od umora zaboravim).
gagi15
Aktivan član
Aktivan član

Post od gagi15 »

Zao mi je zbog nastavka nosenja orteze (ali sta se moze, ipak je ono najteze iza vas, jos samo malo!!!).
A drago mi je da se ekcem povukao, i da je maloj lutkici bar ta nelagodnost otklonjena.
Sve naj!
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Hvala! Ekcema nema, ali se ona po stomaku i butinicama kad god je prepovijam i posle kupanja cese (da joj ja dozvolim verovatno bi se cesala do krvi).
Nemam pojma o cemu je rec. Da li je to zato sto se koza pod pelenom upari ili sta....stvarno ne znam....
Ma ovaj oklopcic je pesma u odnosu na gips koji smo imali 6 meseci, tako da mi cela prica ne pada preterano tesko, mada je ona sad otkrila slobodu pokreta pa bogme protestvuje uvece kad joj ga stavim....
inesns
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 16, 2008 12:44 pm

Post od inesns »

Dea napisao:Koza joj izgleda sasvim normalno, ne deluje mi suvo. Koristimo neko Babydream ulje, koje je nagradjeno kao jako dobro (nema mineralnog ulja i ostalih stetnih materija).
Znam da moram postepeno da prestajem sa kortizonom. Mazem jos do petka svaki dan, pa onda cu da krenem svaki drugi.
I mene interesuje sta koristite od homeopatskih lekova za ekcem, posto je ovde homeopatija jako prihvacena i mogu da nabavim bez problema.
Dobar dan!
Interesuje me gde kupujete Babydream ulje i ko je proizvodjac?
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Pa ja zivim u Nemackoj pa ga kupujem u prodavnici koja se zove Rossmann. Prave ga za njega. Ima nalepnicu Sehr gut tj. vodi se kao jedno bolje. Mozda neceg slicnog ima kod nas u DM-u, mislim da i oni imaju neko sa tim epitetom.
inesns
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 16, 2008 12:44 pm

Post od inesns »

Dea napisao:Pa ja zivim u Nemackoj pa ga kupujem u prodavnici koja se zove Rossmann. Prave ga za njega. Ima nalepnicu Sehr gut tj. vodi se kao jedno bolje. Mozda neceg slicnog ima kod nas u DM-u, mislim da i oni imaju neko sa tim epitetom.
Ok, hvala, pogledacu u DM, svakako tamo kupujem pelene.
Skoro sam kupila Bubchen kremu Calendula, ona takodje ime tu nalepnicu, samo je malo "teska" za ove tople dane...
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

Dea, ekcema hoce da se vraca (sto ne mora i vaoj bebi da se dogodi!!!).
Treba znati da sam stres ne moze da bude uzrok ekceme kao boljke jer je to prvenstveno zbog genetskog opterecenja, ali itekako moze da bude uzrok javljanja ekceme bas u tom trenutku, kao i tezine same bolesti (jer ekcema moze biti izuzetno teska kada je generalizovana ili je u extremno jakoj formi kao sto je kod moga unuceta i to traje vise godina).

Najbolje je kortizonske kreme davati odmah na pocetku i to u dovoljnoj dozi jer se time sve brze resava. Svaki se roditelj plasi kortizonskih krema pa u pocetku kalkulise i sl, ali ako se ekcema pogorsa, tada se moraju primenjivati mnogo opasnije kreme, ili oralni kortikosteroidi.
Ako imate poverenja u svog lekara ,dermatologa-pedijatra, tada pratite njegova uputstva.
To sto dete nema promena, a ima osecaj svraba (to uopste nije neuobicajeno za ekcemu), zahteva da ta mesta negujete pazljivije.

Kada dete ima vidljivu ekcemu, stogo vodite racuna ako neko u kuci ima herpes jer pored bakterijske infekcije koja se lako nakalemi na ekcemu, herpes na ekcemi je jedna od tezih komlikacija ove boljke (to smo mi vise puta prosli).

Za homeopatiju treba strpljenje i treba odrediti lek koji ce bas vasem detetu odgovarati (nasem malome je tek drugi homaopatski lek kanda pomogao, i nase dete zivi u zemlji gde je takav nacin lecenja prihvatljiv, svakako vredi pokusati jer se moze davati i pored uobicajenih lekova i krema).

Vasa beba je mala, ali kada bude nesto starija, ne bi bilo lose da se izvrse alergijske probe jer je ekcema uvek vezana za alergiju.
Bilo bi pametno da pratite sta beba jede i da pokusate da povezete sa osecanjem svraba (ili sta vi jedete ukoliako dojite).

Obicno ekcema prodje po navrsenoj prvoj godini zivota (sto se nasem detetu, na zalost nije dogodilo, te borba traje i dalje, ali, najcesce bar popusti po navrsenoj prvoj godini zvota ).

Zelim vam svako dobro.
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Danka hvala na iscrpnom odgovoru. I mojoj devojcici (prevalili smo prvi rodjendan pre par dana, pa ne mogu vise da kazem bebi) se ekcem vise puta vracao. Ko sto rekoh prvi put ga je dobila posle operacije, a drugi put sad kad nosi ovaj oklopcic (ispod kojeg se jako znoji). Na zalost ja imam herpes (ja mislim da je zoster jer sam kao beba prelezala Varicele i od tada mi se javlja, a moj dermatolog bez ispitivanja tvrdi da je simplex). Hvala bogu pa je na ledjima i samim tim mogu dobro da ga zamaskiram, pa nema sanse da me ona tu nekako pipne ili slicno.
Za sad se ekcem povukao, sad cemo da vidimo da li je kako vi kazete moguce da se posle prve godine vise ne pojavljuje.
A sto se tice hrane obraticu paznju, jer moje pile ne sise nego pije formulu i klopa bogme sad vec sta god joj se da.
gagi15
Aktivan član
Aktivan član

Post od gagi15 »

Dea, posto vidim da nisi protiv homeopatije, mozes da pokusas za herpes da koristis Vaccinotoxinum 9 CH. Cim osetis prve simptome, pre izlaska bubuljica (peckanje i slicno), uzmi 10 kuglica (ili jednu monodozu). Vrlo cesto je to dovoljno da zaustavi reakciju, i da se bubuljice i ne pojave.
A kad su vec izasle mozes da koristis isti lek, samo 3 kuglice, 3 puta dnevno.
Odgovori