Sterilisanje flasica!

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Sterilizacija je niz postupaka kojima se namirnice, medicinski materijal, predmeti, odeca, hirurshki i mikrohirurshki instrumenti, endoskopi... izlazu nešto većim temperaturama nego kod pasterizacije, tačnije od 90 do 110°C čime se ubijaju bakterije, prioni i virusi.

Sterilizacija se deli na FIZICHKU i HEMIJSKU.

Koji cemo vid sterilizacije upotrebiti zavisi prvenstveno od materijala predmeta koji sterilishemo, od njegove namene, vremena, tj koliko dugo taj predmet mora da ostane sterilan.

Prva zabluda svih roditelja je Kupili smo sterilizator na struju, na paru i sad smo sigurni! Velika greshka je kupiti i koristiti sterilizator koji prvo nema varijantu da se provedi da li je zaista sve sterilno posle tih 20 min rada, nema podataka o tome kakvu vodu treba koristiti u takvom aparatu (losha voda ima nepovoljan uticaj na sam chin sterilizacije, tvrdoca, hemijski sastav, soli, mikroorganizni, hemikalije koej sadrzi...o ovome ond atreba da se pochne razmishljati kada se vodovod radi)

I naravno svi medicinski radnici znaju da chim otvorite sterilizator NISHTA U NJEMU VISHE NIJE STERILNO. Tako da izvadite li jednu flashicu iz njega sve ostalo je nesterilno. Ali reklama, neiskustvo, savremena naklapanja su chudo.

Naishla sam na jedan dobar post:

"Na sterilizatorima za decije flasice za mleko ("Lindam", "Avent", "Boots",...) cesto se mogu videti podaci tipa "sterilise flasice za 5 minuta" sto uopste nije tacno. Flasice se ne sterilisu, nego se vrsi redukcija koncentracije mikroorganizama (voda se greje do 100°C i isparava u zatvorenom sudu, tako da se flasice nalaze u parnom kupatilu). Sve u svemu, nigde nikakvog traga niti podatka o tome kako se utvrdjuje da li je "sterilizacija" bila uspesna ili ne, tj. koji su parametri koji to odredjuju.
"

Tako da eto, materijal od kog su flashice ne znamo koji je, 5 minuta za sterilizaciju??? Teshko da ce ishta da se sterilishe za 5 minuta, i hemijska sterilizacija traje duze.

Zna se da je prvih godinu dan anajbitnije da se dete ne izlaze nepotrebnim rizicima od bakterija, virusa, rikecija, gljivica, ali ne treba preterivati, zar zaista mislite da je moguce da dete zivi u sterilnim uslovima? Jedan dan a kamoli godinu dana :) I uostalom dete bi trebalo da pochinje sa unosom hrane vec od 3.5 meseca (hrane osim mleka ili dohrane), unosom vode i sokica i ko vam garantuje sterilnost sokica i povrca, supica, voca??? A? Niko naravno!

Cak ni deca u intenzivnoj nezi i u inkubarotima nisu u 100% sterilnim uslovima non sto.

Ne opterecujte se ovakvim starima, postacete svi mizofobi.

U potpunosti se slazem za svime shto je kolega dr ivica napisao, a sad ako neko nema vremena da se bavi sterilisanjem na ovaj nachin neka nadje vremena.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

re sterilizacija

Post od dolce-vita »

U pravu ste u potpunosti za to sto ste rekli da nista vise na ovom svetu nije sterilno.Prvo, pre svega izvinjavam se unapred onima koji to ne cine ali u porodilistu sam se svega nagledala, med. osoblje u klompama u kojima ulaze u nase sobe sa bebama idu ujedno u njima i po dorucak.Mi se ovde trudimo da im sve bude sterilno, pod gde mi bebica spava ribam asepsolom a kada se rode pre svega nemaju adekvatnu higijenu.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Upravo tako, ni porodilishte nije sterilisano, samo je dezinfikovano :)

A dezinfekcija i sterilizacija su dva sasvim razlichita pojma :)
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
tijanadisic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 03, 2009 8:51 pm

jos uvek sterilises flasice...

Post od tijanadisic »

Na zalost ja se ne slazem da deci treba preterano sterilisati flasice,cuce,...Ja mojoj cerkici nikada nisam sterilisala flasice!!!!Doduse dojila sam je 11 meseci,a adaptiranu formulu sam joj uvela kao dodatak samo pred spavanje,u 6.mesecu da bih u toku noci imala mleka i da bi ona posle podoja bolje spavala.Morala sam da prekinem sa dojenjem jer sam isla na operaciju ciste na jajniku inace bih je verovatno jako dugo dojila.Shodno toj mojoj prici nista nisam drzala sterilno.Nemoj me pogresno shvatiti,plasticno receno, bolje je da dete svakodnevno dobija malu kolicinu slabo virulentnih bakterija jer ce se tako lakse izboriti sa stvarno patogenim sojevima.Detetu sam davala da uzima stvari sa poda ,da grize svoje igracke koje su bile na podu...Samo sam gledala da bas nema dlaka i nekog veceg trunja.Sto pre prekines agoniju sa sterilizacijom to ce ti biti lakse!!!!U svakom slucaju na tebi je da odlucis.Pozdrav
thuatha
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 11, 2009 9:14 pm

Post od thuatha »

Ja nisam sterilisala uopste. Ne zelim da se igram sa imunitetom deteta, ne mogu ga drzati pod staklenim zvonom. Virusa i bakterija ima svuda i sami smo nosioci istih, pa sta treba, da udjemo i muz i ja u sterilizator? :)
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Post od remi »

thuatha napisao:Ja nisam sterilisala uopste. Ne zelim da se igram sa imunitetom deteta, ne mogu ga drzati pod staklenim zvonom. Virusa i bakterija ima svuda i sami smo nosioci istih, pa sta treba, da udjemo i muz i ja u sterilizator? :)
Hm, sterilizacija... A sav onaj kamenac koji se nakupi na staklenoj flašici posle iskuvavanja? Opereš, oribaš, iskuvaš (sterilišeš?) i ponovo ribanje...
Odavno sam odustala od toga. Pokušajte da držite sterilno dete od godinu dana koje se vrti svuda okolo sa varalicom i dok dođete do njega (nje) varilica je sa poda već završila u ustima. Ako zavežem varalicu da ne ispadne, opet dospe do poda. A tek što mala deca vole da skupljaju sve što vide sa poda, a ako nema ničega na podu obavezno prospu nešto da bi imala šta da pokupe?!
thuatha
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 11, 2009 9:14 pm

Post od thuatha »

Moj bebac je u fazi prevrtanja i koliko god mu rasirila frotir na podu on se nadje na laminatu. Pipka, gura igracke, stavlja ruke u usta... Pa tacno bi sama sebi izgledala kao bolesnik kad bi ga svaki put posle toga ribala. Ja sam imala fazu u zivotu kad sam opsesivno ribala domestosom sve po kuci. Zamisljala sam bacile koji lete iznad wc solje... Ma uzas! Tada jos nisam imala dete. Hvala Bogu, izlecila sam se od tog ludila pre trudnoce, inace bi od zdravog deteta napravila bolesno.
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am

sTERILO/DIZINFIKOVANO

Post od mislimsvojimmozgom »

Citam ove Vase postove- majki koje brinu....

Javljam Vam se da pozdravim vasu brigu i uz to vam navedem neke karakteristike o bakterijama, pojmu sterilno/dizinfikovano itd
Primer za objasnjenje pojmova : Pre operacije hirur pere ruke propisanim nacinom u trajanju od 15 minuta. Dokazano je da se pranjem toplom vodom sapunom/15 min ne mogu njegove ruke proglasiti da su sterilne jer na njima ostane oko 3% bakterija.Znaci da su DIZINFIKOVANE.
Zbog toga on na ruke stavlja STERILNI rukavice ( STERILNO> bez prisustva ma i jedne bakterije na rukavicama= one su sterilne!)

*Dete po rodjenju od mnogih infekcija stiti imunitet koji mu majka prenese do oko 6 meseci...

*Bakterije- nevidljive golim okom - se nalaze svuda oko nas...
Da bi izazvale infekciju=oboljenje potrebno je da njihov broj u infektu ima
neku kriticnu vrednost > sposoban da izazove oboljenje...
Mnoze se veoma brzo ( tzv eksponencionalno ) i obicno da bi dosegle broj koji pomenuh trazi vreme ( u toku kog se one razmnozavaju) koje iznosi oko/do 6 casova...
*( med. instrumenti se sterilisu( sterilno znaci da na sterilisanom predmetu NEMA ni jednog mikroorganizma)- i tacno je da cim sud u kom se vrsi sterilizacija, otvori cini da bakreije iz okoline cine da to vise nije sterilno( onako kako se sterilno definise) ali se instrument(flasica) moze upotrebiti jer je potrebno VREME da se one (ma koliko se brzo mnoze) namnoze da bi bile u stanju da izazovu infekciju(oboljenje).
Iz ovog i zakljucak da su vase flasice i cucle bezbedne u vremenu do najduze 6 sati od kuvanja.
(NARAVNO da je potrebno upotrebljenu cuclu i flasicu odmah po upotrebi dobro oprati i kada ih bude vise kuvati kako su vam kolege vec objasnile.
Ja sam flasicu i cuclu iz vecernjeg obroka posle pranja ,kuvala makar da sam znala da mi tokom noci nece biti potrebna- ali sam je ujutru opet kuvala zajedno sa flasicom i cuclom od jutarnjeg obroka.
Nikada nisam posebno dizinfikovala pod i sl. kada mi je beban poceo da puze...grize igracke, lize ih (naravno ovo podrazumeva odrzavanje uobicajene higijene ...jer nisam zelela da mi dete zivi kao pod staklenim zvonom (podrazumeva se da mi je bilo vakcinisano odnosno primio sve vakcine po programu za vakcinaciju).

Pozdravljam Vas i zelim sva dobra ovog sveta Vama i vasoj deci R
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.:)))
unka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 22, 2008 4:47 pm

sterilisanje flasica

Post od unka »

Prala sam flasice vrelom vodom potapala ih povremeno iskuvavala. Dete mi je imalo dosta sora pa sam ih pocela otkuvavala ujutru i uvece stalno kad sam videla sor. To mi je dosadilo pa sam kupila sterilizator za mikrotalasnu. Zadovoljna sam jer nije bio skup marke Lindam, stane cetiri flasice koja kasikica, varalice. Lako se odrzava, a ne iziskuje puno vremena. Beba mi ima sedam i po meseci jos uvek joj sterilisem ujutru i uvece ponekad kad ne stignem dam joj obrok iz opranih. Igracke operem plasticne ponekad ne bas svaki put. Bitna je higijena ali ne treba preterivati sa njom. Prednost sterilizatora je sto flasice nisu bele od kamenca.
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član

HRANJENJE ODOJCETA KASICICOM

Ja nisam pedijatar ali znam da poslednjih petnaestak godina pedijatri preporucuju da odojce hrani kasicicom...
posebno u onim slucajevima kada ga mama doji plus prihranjuje mlekom(najbolje vestacko mleko na svetu je GIGOSS , ja sam ga za mog bebana nabavljala iz Pariza)
jer upotreba cucle "olenji" bebu pa ubrzo odbaci maminu siku ( da bi iz dojke posisao treba da se potrudi a kad coka iz cucle mleko tece bez velikih napora U obna slucaja u funkciji je refleks sisanja a kod kasicice nije no refleks gutanja i sisanja).).
Pitajte pedijatra Vaseg deteta u vezi kasicice.
Pozdrav R.
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član

gresku ispravljam

U tekstu, kada sam pisala o upotrebi kasicice postoji greska gde kazem da je kod upotrebe kasicice (ne umem da prekopiram) u pitanju refleks gutanja ( sto je ok) a nadalje pise I SISANJA ( E OVO JE GRESKA!-zbog koje pisem ispravku.
poz.R
Annnnna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 28, 2009 7:58 pm

Post od Annnnna »

potpuno se slazem sa "teorijom" da sve treba biti cisto, ali ne i sterilno...i da cak i one mame koje misle da im je sve sterilno, ipak nije, koliko god se one trudile...ja sam se u pocetku brinula oko toga, gundjala sam suprugu svaki put kad bi samo pogledao bebu a da nije pre toga skinuo cipele, oprao ruke i slicno. Sad kad mi je beba navrsila 6 mes i kad je u fazi prevrtanja i bacakanja na sve strane shvatam da nema sanse da sve oko nje bude 100% sterilno...flasice sterilisem jednom dnevno (imam sterilizator za mikrotalasnu koji nije skup a odlican je ), lazu samo perem vrelom vodom....malo cesce jer i cak kad je vezem ona se opet zadesi na podu ili krevetu gde svi sedaju...tako da mame ne opterecujte se, radite onako kako mislite da je najbolje za bebu ali joj ipak dozvolite a ima neku slobodu...moj brat ima sina od 22 meseca i stvarno preteruje u vezi te cistoce i sterilizacije, toliko da je malom dozvoljeno da se igra samo tamo gde oni "narede"...da ne bi pravio nered, da ne bi bio u prljavom, da ne bi bacao igracke svuda (boze moj to je neuredno ), da se ne bi razboleo i tako to...dete kao da je u zatvoru i to mi se nikako ne dopada...
dejan27
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 02, 2008 12:56 pm

Post od dejan27 »

Dok je bio manji svakii dan mada jedva da je koristio flasice tj za vodu posto je samo sisao a sada je dnom nedeljno ima vec 8 meseci i sve manje koristi flasice.

By
dejan27
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 02, 2008 12:56 pm

Post od dejan27 »

neverending napisao: pošto nam taman toliko staje u posudu koju stavljamo u mikrotalasnu.
:wink:
Dobar savet i ja stavim u mikrotalassnu sad vec!
lollyblue
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 09, 2008 11:55 am

Post od lollyblue »

thuatha napisao:Ja nisam sterilisala uopste. Ne zelim da se igram sa imunitetom deteta, ne mogu ga drzati pod staklenim zvonom. Virusa i bakterija ima svuda i sami smo nosioci istih, pa sta treba, da udjemo i muz i ja u sterilizator? :)
Apsolutno se slazem! Moja beba ima 7 meseci, od 2 meseca je hranim na flasicu i nikad ih nisam sterilisala kao ni njene igracke. Mislim da je to nepotrebno. Beba treba sto pre da se navikne na sredinu koja je okruzuje. Dovoljno je drzati stan uvek cistim, a kuhinju gde se flasice pripremaju obavezno.
Odgovori