Plakanje (obavezno) posle kupanja

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

dejan27
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 02, 2008 12:56 pm

Niste usamljen slucaj

Post od dejan27 »

Ja sam se bacila u paniku jer je i moj mali poceo isto tako da place nervozno [posle kupanja.
Znaci nema sta nisam probala menjala temperaturu vode, temperaturu sobe, sapune pa cak i peskire. I nakraju sam ukapirala kao sto je i jedana mama gore rekla VOLI DA BUDE U VODI! Obozava da se kupa i kad ga izvadim ja hoce nazad i da naravno unervozis se ali ja sam uzela i pocela da pevam i da se smejem pa da ga zasmejavam i vremenom se smirio. Nekazem da je to slucaj i kod Vas ali nepanicite idite sistemom eliminacije sta voli sta nevoli sta mu smeta.... Verujem sve ce biti uredu!
Vanjina mama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 29, 2008 10:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Vanjina mama »

Moju ćerku uopšte nisu lepo oprali u porodilištu. Vulva je bila potpuno zalepljena mešavinom verniksa, mekonijuma i Pavlovićeve masti. Kad sam videla, zamalo da se onesvestim. Lečila sam je jekodermom nedelju dana.
vedo
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2008 2:52 pm

Post od vedo »

Nasi blizanci su isto imali svoje nastupe, uvece posle kupanja, javljali su se grcevi i vriska, a objasnjenje lekara je bilo da bebe uvece tako reaguju izmedju ostaog jer se grcevi javljaju i na nervnoj bazi, naime, bebama jos uvek nije razvijen nervni sistem i prosto reaguju na desavanja oko sebe, pa tako uvece reaguju na nakupljne informacije u toku dana.
tacan uzrok grceve se ne zna, najvise beba dobijaju grceve uvece, pa se postavlja pitanje kako to da mogu da svare hran preko dana bez problema, a uvece se jave grcevi, tako da mi je ovo objasnjenje bilo sasvim logicno.
Nasima je najvise pomogao slovenacki caj Plantex koji pre svega smiri bebe, onda smo otkrili da se pre smire ako se stave u autosediste a posle smo kupili i lezaljke, pa se uspavaju u tome, to im je vise prijalo nego da ih nosimo.
Osim toga, jeli su pre kupanja, hranjeni su adaptiranim mlekom Comfortom Milupinim koji je namenjen bebama koje imaju grceve. Posle kupanja od silne vriske nije bilo sanse da se nahrane, tako da su prvo jeli a onda posle toga se kupali. I kupanje nije bilo svakodnevno, vec svako drugo vece, ostalim vecerima su brisane mlakom vodom, a sapunom smo prali samo rucice, genitalije i guzu.
Osim toga bebe znaju da vriste ako imaju osecaj da ce biti ispustene u vodu, nama je patronazna sestra pokazivala kako bebe da umotam u pelenu pa spustim u vodu, i tacno pokazala kako grcevito drzi pelenu, to joj daje osecaj sigurnosti, posle toga smo kupili onaj ulozak gde se bebe polozi ukoso, za one koji nemaju kadice sa delom za bebe da se polegnu, to je isto pomoglo.
macence
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 6:17 pm

Post od macence »

Moja devojcica ima skoro 10 godina. Kao beba bila je, kako to ovde kazu "colicky" od rodjenja do osmog meseca. Upravo kako je lepo objasnjeno u predhodnom postu - neke bebe ce plakati uvece i ako su site, napite, okupane, naigrane, isetane i naizgled im nista ne fali.
Nasa je mala imala svoju predstavu svako vece od 7 do 9, bez obzira na nivo aktivnosti u toku dana. Pokusavali smo svasta - masaze, setnje po stanu uz njihanje gore-dole i levo-desno, priguseno osvetlenje i tiha muzika, zvuk masine za pranje vesa ili sudova (svejedno je, samo da je bucno i monotono), voznja kolima po gradu - samo da bi se uspavala nekako - i nista. Kad vise nismo imali ideja, nadjem u jednom casopisu da zvuk fena za susenje kose pomaze. Probali i to, cudo jedno, beba zaspala posle dva minuta. Mada, bilo je dana kada ni fen nije pomagao. Ona nije imala gasove i grceve, tako da je njen colic ( ne znam kako bih ovo prevela) bio verovatno rezultat njenog burnog temperamenta.
Ona je sada veoma aktivna, radoznala, drustvena i vesela devojcica. Njen buran temperament i ogromnu energiju usmeravamo na sport i razne druge vanskolske aktivnosti.
katakina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 08, 2009 12:40 am

Post od katakina »

Macence

to sto si napisala vezano za fen, to je istina bar i u mome slucaju, tj. odjedanput se usmeri na zvuk fena i prestane da place.

Inace, sincic i dalje place posle kupanja, nekada manje nekada vise (zaceni se). Navikli smo se na to i prihvatili kao period koji ce proci.
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am

Kada bi ste koristili"naslonjac"

Post od mislimsvojimmozgom »

Draga moja,
Vas bebiron je napredan hvala Gospodu Bogu...Nabavite mu -ja sam tu spravicu nazivala " naslon" sto ustvari i jeste - podseca ne minijaturni ligenstul- odnosno deo ligenstula na koji se ledja naslanjaju)( kada bih imala foto bilo bi vam jasno iz cuga) -
Na platno koje se navlaci i skida ( dobro jer moze da se posle upotrebe opere), polozite bebitonca-naslonjen je samo ledjima (, glava bezbedno iznad vode koja pokriva telo zavisno od kolicine vode koju sipate u kadicu...)Ovaj naslov ustvari zamenjuje vasu levu ruku .
Valjda ste shvatili ovo moje sturo opisivanje- nek vam bar posluzi kao ideja da trazite u prodavnicama za decu...Vas beban je napredna beba , pa se mozda ne " oseca " ( al to je u instinktu) sigurnim -zbog cega ( valjda je to strah) place ...
Ja sam ovu spravicu koristila jer sam imala bolove u levoj ruci ( ligamenti) pa sam bila , neko vreme napeta kada ga kupam ( a sa majke se napetost prenosi na bebu) i ruka me je bolela.Voleo je od prvog dana da se kupa i nije plakao.
Kupala sam ga svakog dana ,pre vecernjeg podoja i uvek u isto vreme.
Jetrva mi je iz Kanade poslala taj naslon i sve je funkcionisalo dobro.
PozdravR.
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.:)))
macence
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 6:17 pm

Post od macence »

katakina,

Evo jos jedna idija. Nase trece bebce (20 meseci sada ima, super zdrav i napredan) plakao je neutesno samo prvih nekoliko veceri po dolasku u kucu iz porodilista. Mislili smo da ce biti gori i od nase cere. Em je bio super glasan za novorodjence i jos se zacenjivao, a kod njega ni fen ni usisivac nisu mnogo pomagali. Malo bi se smirio i gledao u pravcu jakog zvuka, ali nakon par minuta opet u plac.
Neverovatna pomoc za nas bilo je cebence Kiddopotamus Swaddle Blanket (po meni najbolji bebi proizvod do sada). Ideja je da se nakon kupanja bebce umota u cebence, ali onako da izgleda kao vekna hleba (kako ih umotavaju u porodilistu). To ga, valjda, podseca na sigurnost i toplinu koju je imao dok je bio u materici. Jedino sto smo mi bili nevesti, pa nam se cebence stalno odmotavalo, kada bebica oslobodi prvo rucice, pa nozice i onda opet plac. Ovo Swaddle cebe je posebno krojeno i ima velcro trake, tako da nema sanse da se odmotava. Koristili smo ga samo nocu i to do sestog meseca. Prvo okupamo bebce, pa ga obucemo u neku laganu benkicu, zatim to cebe koje smo zvali "jaga" (vazno je da je od pamuka), pa na siku. On bi tako miran zaspao nakon jela i mirno spavao svu noc do pet, sest ujutru.
Evo i link da vidis kako izgleda. Na netu ima jos mnogo ideja kako da se sasije, ako si vicna sivenju.

"http://www.toysrus.com/product/index.js ... Id=2908458

Pozdrav
magnolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jun 29, 2008 7:06 pm

Post od magnolija »

katakina, probaj da napraviš bebcu svako veče ugođaj, i da vam to postane ritual.Veruj smi slične stvari sam prošla pre mesec dana kao i ti :)
Najbolje je da ti i dragi budete tada sami sa njim, jer njemu se tad spava i hvata ga nervoza. Uvek ga podoj pola sat pre kupanja, ali vrlo malo da mu ne bude muka a da nije gladan pa da plače čim se kupanje završi.
Muzika ih opušta pa izaberi neku laganu, a čudesna sprava za kupanje koju ti preporučije mislisvojomglavom se sad u radnjama zove kupko i košta oko 400din.To je metalna konstrukcija na koju se navlači frotir. Moj mališa je oduševljen sad sa kupanjem jer slobodmo brčka po vodi a niko ga ne drži, a nama je mnogo lakše, samo pridržavamo kadu koliko je aktivan postao.
Ma prava uživancija, videćeš :)
...i da, senjački čaj mi je upalio sa Espumisal L kapima na svakih 6 sati po 25 kapi.
Odgovori