Pavloviceva mast odbacene u Evropskoj uniji

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

unka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 22, 2008 4:47 pm

Pavloviceva mast odbacene u Evropskoj uniji

Post od unka »

Koristim za moju bebicu koja za pet dana puni sedam meseci Pavlovicevu mast. Cula sam da je odbacena u Evropskoj uniji da je izgubljeno pravo na izvoz jer sadrzi bornu kiselinu koja je kancerogena. Sta mislite o tome???
sati
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

Beograd -- Jedna o najpopularnijih krema za bebe, Pavlovićeva mast, nedavno je povučena iz prodaje u pojedinim prodavnicama u Hrvatskoj.

Odluku nije doneo niko od nadležnih već roditelji, koje je, kako je objašnjeno u hrvatskim medijima, zabrinuo podatak o zastupljenosti borne kiseline u tom preparatu za negu beba. Doktor Vojislav Pavlović za B92 odbacuje optužbe o štetnosti kreme koju njegova porodica decenijama proizvodi.

Za 60 godina, koliko je deca koriste, Pavlovićeva mast apsolutno nikada nikome nije naškodila, kaže on. I pojedini pedijatri dele stav da roditelji nemaju razloga za brigu.

Originalna Pavlovićeva mast povučena je iz nekih prodavnica u Hrvatskoj nakon vesti da ona sadrži bornu kiselinu, koja se kod beba brže resorbuje i može da izazove trovanje.

Prema izveštajima hrvatskih medija, razlog za povlačenje je, kako su im objasnili u tim trgovinama, pritisak zabrinutih roditelja, a ne zvanična zabrana.

Doktor Vojislav Pavlović, sin tvoraca originalne Pavlovićeve masti, kaže da se borna kiselina u tropostotnom rastvoru nekada široko primenjivala, pogotovo u pedijatriji i ginekologiji, ali da se više ne preporučuje.

Međutim, mast koju ta kompanija proizvodi sadrži svega 0.36 procenata ove kiseline, što se u 60-godišnjoj praksi pokazalo kao neškodljivo, objašnjava Pavlović.

"Radi se u bornoj kiselini koja se nalazi u jednom izuzetno minimalnom procentu. Praktično apsolutno neškodljivom kao korigens", kaže on.

"Ali, jednostavno, njima je to u tom, ne znam kom slučaju zasmetalo. I onda su počeli da govore o tome kako može da se javi osip, kako može da se javi proliv. Za 60 godina apsolutno deci na tlu Srbije i Jugoslavije i šire, apsolutno se ništa nije dešavalo", kaže on.

Doktor Pavlović napominje da je njihova krema više puta ispitivana u nadležnim insitucijama i u Srbiji i u Hrvatskoj i da su rezultati pokazali da je potpuno neškodljiva.

Dečja lekarka Doma zdravlja Voždovac, doktorka Milena Agatonović, kaže da svi preparati koji su prošli kontrolu nadležnih i nisu povučeni iz prodaje mogu slobodno da se koriste. Ona za B92 kaže i da do danas nije čula za slučaj da je Pavlovićeva mast nekom štetila.

"U poslednjih 25 godina, kako se bavim pedijatrijom, nisam primetila da se roditelji žale na neke nus-posledice korišćenja Pavlovićeve masti. Tako da mislim da nema nikakvih problema za njeno dalje korišćenje", smatra ona.

Ceo slučaj je zapravo pokrenut zbog preporuka EU da se borna kiselina ne koristi u preparatima za negu beba. Njihova istraživanja naime pokazala su da ona u tropostotnom rastvoru štetno utiče na razvoj fetusa kod životinja.

A ja cu da dodam da ste mogli da postavite manje bombastican naslov,a isto ste mogli i da izguglate pre nego sto ocrnite Pavlovicevu mast koju su nase majke koristile na nama a kasnije i mi na nasoj deci i nikada se nikome nista lose nije desilo!
unka
Aktivan član
Aktivan član

Post od unka »

Nisam imala nameru da ocrnim Pavlovicevu jer je koristim i ne bih je menjala. Nemam vremena da saznam nesto vise o tome jer mi je beba mala pa sam preko foruma htela da se informisem zasto nas toliko ocrnjuju u necem sto ima tradiciju i proveren kvalitet.
wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 6:34 pm

Post od wiseslawa »

To da se nikome ništa loše nije desilo ne znate. Ustanovljeno je u novijim istraživanjima da je borna kiselina kancerogena, a to što naša zemlja zaostaje u praćenju preporuka svetske zdravstvene organizacije nije opravdanje da mi, roditelji, pojedinci, ne vodimo računa o našoj deci.
Možda je neko ko je oboleo od npr raka debelog creva oboleo baš zbog Pavlovićke, a kako to sada dokazati? To što nema trenutnih loših posledica ne znači da neće biti trajnih.
Ja sam išla logikom sledećom: postoji milion krema na tržištu, moja baka sama pravi mast od nevena, postoji da se kupi toliko različitih prirodnih masti da stvarno nema potrebe forsirati kremu čiji je kvalitet pod znakom pitanja.
A od kad koristimo platnene pelene krema nam uopšte ne treba, guza je svilena i meka i nikad nikakvih ojeda ni osipa.
sludjena mama
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sludjena mama »

"Radi se u bornoj kiselini koja se nalazi u jednom izuzetno minimalnom procentu. Praktično apsolutno neškodljivom kao korigens", kaže on.

a ko moze da garantuje da nije u pitanju samo pljuvanje jedinog proizvoda za decu koji nesto vredi a koji je srpski i koji se izvozi u ko zna koliko zemalja????kako bas u hrvatskoj da se povlaci iz prodavnica a ne u nekim drugim zemljama( nemacka,austrija,francuska,SAD)???
i u samom textu pise da odluku o povlacenju nisu donele nadlezne sluzbe!
uostalom,procitajte malo bolje koliki procenat borne kiseline sadrzi pavloviceva mast pa onda procitajte sta je preporucila EU,koliki procenat je dozvoljen pa cete se sami uveriti!!!
uostalom,do pre godinu dana svi su se klanjali pavlovicevoj masti a sada odjednom ne valja!!!!dajte,bre,razmisljajte svojom glavom!!!
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
neverending
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 9:20 am

Post od neverending »

Ovo je vest stara godinu dana!
Kod beba se ne preporučuje upotreba borne kiseline u procentu većem ili jednakom 3. U ovoj kremi je ima manje od 1. Ne sećam se tačno cifre, ali se sećam silnih polemika. Mada sam ubeđena da je u pitanju tek neinformisanost, a ne zla namera, moram da naglasim da je jedino Pavlovićeva povučena sa tržišta (mislim čak i da je vraćena, no nisam sigurna, mogu za koji dan da virnem na njihove rafove), i to samo sa hrvatskog tržišta.
Svaki lek je i otrov, pa se odavno polemiše u kojoj je količini borna kiselina neškodljiva i nikada nije pominana brojka manja od one gore navedene, pa nema potrebe paničiti samo zarad neke farmaceutske kuće koja je odlučila da lansira nov proizvod na određeno tržište.
Tom i takvom logikom morali bismo se svega odreći, jer svaka pomada, lek, preparat sadrži nešto što je u velikim količinama štetno. Verovatno je sve u neumerenim količinama štetno ;)
elektra
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 19, 2008 10:29 pm

Post od elektra »

Ja je ne koristim uopste niti sam je ikada koristila,a ne koristim nikakvu kremu za guzu bebi. Tako smo navikle kozicu i super je nikada nije imala osip,ojed, nikad nista...
ali mislim da je vise marketing neke druge farmaceutske kuce... :lol:
Danas je sve samo biznis! Kao sto rekoste pa svaki lek je otrov ako se pravilno ne koristi...
Veliki + za Pavlovicevu iako je ne koristimo! :D
Bee2
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 27, 2008 9:57 am

Post od Bee2 »

Pavloviceva krema ostaje pod znakom pitanja jer danas nema pouzdane farmaceutske firme. Moze biti konkurentska podvala a moze biti i istina. Ko ce sad ulaziti u istrazivanje.

Najbolje je koristiti neku prirodnu kremu na bazi meda, propolisa, maticnog mleca... I naravno redovno pranje i pamucne pelene. Onda covek ne mora da razbija glavu i da brine.

Kremu mozete lako i sami napraviti ako se bavite pcelarstvom ili ako imate nekog pouzdanog pcelara pri ruci. Neven u kremi je isto tako pun pogodak za zdravlje. Nasi preci su sami pravili kreme na bazi bilja i meda. Sto bismo ubijali zivotinje i koristili fetuse za kozmeticke preparate kad mozemo i bez ubijanja.
tweety015
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Maj 28, 2006 3:28 pm

Post od tweety015 »

U potpunosti se slazem sa vama za pamucne pelene. Mi ih koristimo i skoro nikad ne mazemo guzu.
magnolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jun 29, 2008 7:06 pm

Post od magnolija »

Da li ste probali makedonsku "Dedsku kremu "?
...pakovanje je roze boje, kod nas se svuda može naći!
sludjena mama
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm

Post od sludjena mama »

pored pavloviceve koju koristimo,povremeno koristimo i 'detsku kremu',makedonsku!samo pozitivna iskustva imam s njom!blaga je,sa vitaminima,lepo se razmazuje i prija decijoj kozi! nije ni skupa(jeftinija je od pavloviceve)!!!
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
unka
Aktivan član
Aktivan član

Pavloviceva mast

Post od unka »

Nisam probala, a imam je dobila sam u paketu od opstine. Hvala na informaciji probacu je :wink: .
Mama 80
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 17, 2009 12:28 am

Post od Mama 80 »

Koliko sam ja informisana iz pouzdanih izvora,izbacili su odnedavno bornu kiselinu iz sastava Pavloviceve.

I pre i sada,ona mi je favorit bila i ostala.
magnolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jun 29, 2008 7:06 pm

Post od magnolija »

Evo sad imam ispred sebe "dedsku" vitaminsku kremu sa hipoalergenskim lanolinom, a za sastav piše :
Aqua, Cera lanea, Vasselinium album, Parrafini ileum, Vitamins A&D, Parfume. Od borne kiseline ni traga izgleda!
Ja sam vrlo zadovoljna sa njom a i mom mališi prija a i skoro da je duplo jeftinija od pavlovićeve kreme.
Jedimo je vrlo lošeg kvaliteta pakovanje, manja providna se lako lome a veće od 300ml teško zatvaraju, al dobro sad, bitna je unutrašnjiost!
beban
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 21, 2009 4:52 pm

Post od beban »

paaaa meni pedijatar savetovao da dezinfikujem bradavice pre dojenje deteta i da ne moram ispirati sto znaci da dete dodje u kontakt sa bornom k. pavlovicevu koristim od rodjenja mog svrce koji ima sada 2 god i nikada nista do nedevno.kada sam mu lice namazala kremom.u momentu je dobio crvene plikove....sta reci?
Odgovori