Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.
Moj sin sad ima 3 godina, i za sada je utvrdjeno da ima poremecaj paznje, kasnjenje govora i psihomotornog razvoja, eeg je u redu. Izbegavao je kontakt ocima kao beba, sad kad hoce lepo gleda kad nece nema sanse da ga nateram. Ono sto je mene brine je sto su od rodjenja do 2-3 meseca njegove sake pre nego sto utone u san bile otvorene, ali onako bas sa ispruzenim prstima, krute, i ruke je drzao podignute, i tako sve dok cvrsto ne zaspi, tek tada bi ih opustao. Koliko znam bebe u prvih 1-2 meseca stisnu pesnice, pa ovo nije bilo normalno, ali tome niko ni tad ni sad ne pridaje paznje.
Da li to moze da ima veze sa njegovim sadasnjim stanjem?
I da li su te otvorene sake neki poremecaj?
Ne znam vise gde da kopam, za sta da se uhvatim,a ovo mi ne da mira
Nije, pedijatar je smatrao da je sa njim sve u redu, tj. rodjen je u terminu, 10 dana ranije sa 2400, i smatrao je da je termin porodjaja pogresno izracunat i da je on usvari nedonosce i da ce kad sazri sve doci na svoje. A ja sam mu verovala.
snezaxxx napisao:Nije, pedijatar je smatrao da je sa njim sve u redu, tj. rodjen je u terminu, 10 dana ranije sa 2400, i smatrao je da je termin porodjaja pogresno izracunat i da je on usvari nedonosce i da ce kad sazri sve doci na svoje. A ja sam mu verovala.
mislim da djete trebate odvesti na sve pretrage, da se ustanovi ima li potrebe za vaљ strah ili ne. Izbjegavanje pregleda svojom nervozom moћda predajete vaћnostima koje stvarno nisu bitne.
a nedaj Boћe ako neљto i naрu bolj je odma poиeti lijeиiti.
ћelim vam sve najbolje, i vama i vaљoj porodici. Vi ste briћna majka i ostanite dosledni toga.
Otvorene shake kod novorodjencheta nisu znak da ce dete u kasnijem zivotu biti dete sa poremecajem odrzavanja paznje!
Normalan tonus mishica mora da je takav da omogucava odupiranje sili zemljine teze i istovremeno dovoljno nizak da omogući lagano pokretanje na chemu se zasniva pokret.
Tonus skeletnih mishica inache nastaje kao posledica impulsa koji se neprestano odashilju kroz nerve i kada je njihova uchestalost veca dolazi do povishenog tonusa. Vremenom pochinje da preovladava tonus ekstenzora i krajem 4-5. meseca se bebe opružaju/opushtaju.
U daljem toku sazrevanja se uspostavlja ravnoteza tonusa jedne i druge grupe mishica. Kako ovaj proces kao i svi drugi procesi sazrevanja nije uvek ujednachen imamo sluchajeve povishenog ili snizenog tonusa u prvim mesecima zivota.
Prevremeno rodjene bebe, bebe iz rizicnih trudnoca ili ako je pri porodjaju doshlo do nekih komplikacija shto se odrazi na ocene koje dobija na rodjenju, za posledicu nekada imaju povisheni tonus mishica ili hipertonus. Ove bebe su previshe chvrste, krute shto nekada zavara roditelje jer im deluje da je njihova beba izuzetno napredna. Njihove sake su jako stisnute u pesnice i ovo se zadrzava i nakon treceg meseca kada sake treba da budu otvorene. Na najmanju stimulaciju prenaglasheno odreaguju.
Nekada beba može da zauzme sedeci polozaj vec u prva tri meseca ako se uhvati za ruke i ovakvu reakciju roditelji uglavnom dochekaju sa odushevljenjem misleci da je beba već spremna za sedenje što nikako nije dobro na tom uzrastu.
Ako je postavite na stomak verovatno će se okrenuti na ledja shto se takodje smatra uspehom iako je to moguce tek sa osam meseci kada je u pitanju normalan motorni razvoj.
Svaka neuobichajena reakcija bez obzira shto u prvom trenutku deluje kao napredna za roditelje treba da bude signal da se obrate lekaru. Preterana stimulacija može da dovede do stvaranja pogreshnih shema pokreta shto je velika prepreka u kasnijem motornom razvoju.
HIPOTONUS
Mlitavost ili hipotonus je sniženje mishicnog tonusa i kod beba se javlja relativno cesto, a nekada je udruzena i sa slaboshcu mishica.
Moze da se prepozna po povecanoj pokretljivosti zglobova i izostanku otpora pri izvodjenju pasivnih pokreta.
Bez obzira što ne predstavlja ozbiljan problem, kako moze da bude posledica različitih uzroka i udružena sa brojnim poremecajima, neophodno je ozbiljno praćenje od strane lekara fizijatra.
Tek nakon detaljnih pregleda i odredjenog vremena u kome se dete stimulishe i prati njegov motorni razvoj, može se zakljuchiti da ne postoje znachajni poremecaji neuromishicnog sistema.
Hipotonija se javlja kao nasledno oboljenje ili je uzrokovana faktorima rizika u toku trudnoće i porodjaja. Veci rizik od pojave hipotonusa imaju bebe sa nizim ocenama po rodjenju, tj prevremeno rodjene bebe.
Kako se ova mlitavost odrazava na usporeni motorni razvoj, beba se programom vezbi stimulishe da bi se tonus normalizovao i ujednachio tempo psihomotornog razvoja. Roditeljima je uglavnom teshko da uoče mlitavost kod deteta zbog neiskustva sa bebama ali i subjektivnosti koja je sasvim opravdana. Zato je vazno da imaju odredjene smernice koje bi im u tome pomogle.
Poslednja izmena od tamaraft u Sub Sep 06, 2008 12:46 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Sve novorodjene bebe imaju refleks hvatanja shakom i noznim prstima, ako prstom dodirnemo dlan ili taban, prsti i palac se odmah zatvore oko naseg prsta.
Krajem prvom meseca beba iz polozaja na stomaku na kratko podize glavu i okrece je na jednu i drugu stranu. Na ledjima uglavnom lezi asimetrichno, gleda u vashe lice.
Sa dva meseca shaka se polako otvara, beba se oslanja na podlaktice i odize glavu u sredishnjem polozaju kada je na stomaku. Reaguje chitavim telom pokushavajuci da dohvati vashe lice i prati predmete kada je na ledjima.
Krajem treceg meseca pesnice vishe nisu stisnute, igra se prstima, posmatra ih i stavlja u usta. Zapochinje kretanje na stomaku sa osloncem na laktovima koji su ispred ramena tako shto pochinje da se uspravlja motivisana igrachkom podize glavu. Na ledjima sa podignutim nogama pochinje da se igra shakama ispred lica, ne lezi vise asimetrichno, brada-nos-grudna kost-pupak-stidna kost su u jednoj liniji.
Igra se odrzavajuci ravnotezu na stomaku sa cetiri meseca, oslanjanjm na jednu ruku uzima igracku drugom. Na ledjima hvata sakama i stopalima, ako pruzimo zvechku sa jedne ili druge strane poluotvorenom shakom ce je uzeti i staviti u usta, zapocinje da se kotrlja u stranu.
Sa pet meseci opruza laktove da bi povecala polje igranja i "pliva" ako ugleda igracku koju ne moze da dohvati. Podize noge u vis na ledjima i dodiruje bedra, naizmenichno opruza i savija noge i priprema se za okretanje. Dodiruje i hvata igrachke što pokazuje dobru kontrolu oko-shaka, vazno je da je pri hvatanju ukljuchen opruzen palac, pochinje da prebacuje predmet iz ruke u ruku.
Oslanja se opruzenih laktova na otvorene shake na stomaku sa shest meseci. Shakama hvata svoja stopala na ledjima i okrece se sa ledja na stomak, shto ce moci ako hvata predmete preko sredine tela.
Ovo je redosled razvojnih prekretnica za bebe do 6 meseci i one su za vas informacija kako bi ste znali shta treba da ochekujete na kom uzrastu i da reagujete na izostanak ili prerano javljanje odredjenih pojava.
U isto vreme nemojte da zaboravite da je svako dete jedinstveno i da svoju bebu nikako ne treba da uporedjujete sa drugom decom pa chak ni sa svojom, ali ako imate dilemu vezanu za razvoj i ponashanje svakako konsultujte pedijatra. Odredjeni problemi u motornom razvoju imaju dobru prognozu ali treba na vreme reagovati kako bi se prevazishli.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Moja beba danas puni cetiri meseca. Vec tri nedelje se prevrce sa ledja na stomak, a poslednjih desetak dana stavlja prstice nozica u usta, i igra se sa svojim stopalima. Normalan porodjaj, na rodjenju dobila 10. Prevrce se, uglavnom, na jednu stranu. Ume da uhvati zvecku ili igrackicu i da je stavi u usta, kao i sve drugo - svoje prstice, moj prst... napisali ste da postoji razlog za brigu i kad se neke radnje obavljaju ranije?
mm i ja smo usvojili naseg Andjela pre osam meseci i ako su nam rekli da psiho fizicki kasni u razvoju,njegova motorika je bila jako losa i drzao je sakice stalno sirom otvorene,nije mogao ni svoju flasicu da drzi u ruci a prohodao je tek sa 19-es meseci...njegova bioloska majka je pod terapijom,jer ima epilepsiju i koristi rivotril tek od 6-og meseca trudnoce je bila pod nadzorom lekara..taj lek kako su nam objasnili direktno utice na psiho motorici razvoj deteta...i niko nije mogao da tvrdi da li ce posledica biti ili ne,niti kakav je njegov tonus misica..medjutim mm i ja smo doneli jednoglasno odluku da ga usvojimo bez obzira na sve...bio je jedan mali misic koji je imao sa 21-im mesecom 8kg i 200gr,losa kordinacija pokreta,vrlo nestabilan na nogicama,odsutnog pogleda,cutljiv i bez osmeha na licu ...ali,nasa vera i ljubav su bile jace od bilo kog straha,ucinicemo sve za njega..na pocetku nije hteo puno ni da hoda,brzo se zamarao(nije imao kondicije)kada bi uzeo svoju casu u ruke desavalo se da je ispusti jer nije mogao da stisne i da recimo umesto prema ustima casu prinese obrazu...nas pedijatar,je smatrao da njemu nisu potrebne dodatene vezbe da cemo mi kod kuce uspeti sve da prevazidjemo..tako da npr. sve igracke su bile namenjene za razvoj motorike,kada mu pricamo trudili smo se da nas gleda u oci i ako skrene pogled blago bi stavili svoju ruku na njegov obraz i okretali glavicu prema nasim licima i mnogo smo setali...danas nas mali mis se ne razlikuje bas mnogo od svoje generacije,motoriku smo mnogo,mnogo popravili,paznju mu drzimo,cak je sada zainteresovan da gleda televizor(crtac)mnogo je sigurniji na nogicama i poceo je da prica ali doduse sve na dva sloga...mama,tata,baba,deda to sve izgovara lepo...ali ostalo sve na dva zgloba,ali sve apsolutno razume..naravno da na njegov razvoj je imala i zatvorena institucija,jer niko nema vremena da im posveti mnogo paznje...zelim vam svako dobro ,pogotovo vasem malom dasi..
hvala na divnim recima....inace nas mali mis jako lepo napreduje,veoma je voljan da uci i vezba...propricali smo i ono kasnjenje koje je imao za svojim vrsnjacima je izbledelo...doktorica koja ga je vodila u Zvecanskoj je odusevljena njegovim napretkom,kao i nas pedijatar i naravno mo kao njegovi roditelji...ljubav cini cuda i nase malo nekom znaci mnogo...svako dobro vam zelim...