Dea je napisao:
Pa ja nikoga nista ne ubedjujem. Svako ima svoje dete pa neka ga hrani kako hoce. Kazem samo da jako treba bar u prvoj godini paziti na pesticide, jer mogu ozbiljno da ostete mali deciji organizam. Evo ja citam sadrzaj papice i to jeftinijeg proizvodjajaca Alnatura: kasica je od Sargarepe i krompira. U njoj ima: Karotten (50%) (sargarepa), Kartoffeln (27%) (krompir) i ostatak Wasser ili ti voda. Pored toga nikakvog vise dodatka.
Kasica NE sadrzi: nikakav secer, potpuno bez soli, bez Milcheiweiß (mlecnih belancevina ako sam dobro prevela), bez glutena. Bez substance za zguscavanje, bez aroma, bez farbi, bez konzervansa, strogo ispitana na bilo kakve pesticide.
Konzistenca i farba su iskljucivo od samog povrca.
Inace po profesiji sam novinar pa vec dobro znam da pronjuskam i dobijem prave informacije a ne da gledam reklame na tv. Pri tom imam srecu da mi je muz hemicar a komsinica radi u TÜV koji ovde sve proverava pa dobro zna kako se papice za bebe proveravaju.
Ja nemam nista protiv kuvanja malisanima, ali da li ste sigurni sta u torbi donesete sa pijace? Ja nisam. Da su mi baka i deka zivi pa da kad dodjem u goste kod mojih mogu da uzmem njihovo voce i povrce ne bih se dvoumila ni sekunda, jer je naravno ono sto je kuvano dobro. Ali ovako bar prvih godinu dana dok beba malo ne poraste i ne ojaca necu da rizikujem!
pa ti si pitala za Nestle i Hipp a u njima ima dodatog secera, soli i aditiva i to lepo pise na teglicama. Proizvode Alnatura nisam nigde u Bg-u videla, mozda da za Bg poneses 50-tak teglica, da ti se nadje pri ruci
PRANJE ILI LJUŠTENJE VOĆA
Pripremanje i čišćenje voća za ishranu dece često nas stavlja u nepriliku. S jedne strane želimo da ga dobro operemo i oljuštimo da bi se skinulo što više hemikalija ali pranjem i ljuštenjem razgrađuje se više hranljivih sastojaka, naročito vitamina rastvorljivih u vodi ( vitamini B grupe, vitamin C) ali i nutrijenata koji se nalaze u kori ( vlakna)
Ali opasnost od pesticida, koji su štetniji za decu nego za odrasle veća je od gubitka vitamina. Mnogi pesticidi ostaju spolja na ljusci, pa ljuštenje značajno smanjuje njihovo prisustvo.
Ne zaboravite da operete svaku voćku pre pripreme, da bi se skinula prljavština i bakterije, pesticidi .
Jabuke i kruške oprati tekućom hladnom vodom
Meko voće ( breskve, grožđe, trešnje) držati u hladnoj vodi minut, prstima blago protrljati, da bi se otklonila prljavština
Jagode zahtevaju brzo i nežno pranje
Pre nego što se daju deci : breskva, kruška i jabuka se oljušte.
izvor:
http://www.yumama.com/dete/ishrana/strana.php?s=antioksidansi