Dobronamerni saveti
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
[quote="tamaraft"]A chime ga vi hranite?
Sve od nabrojanog moze i treba da jede u tom uzrastu, savetujte se sa svojim pedijatrnom, ponesite blok i olovku i upishite shta sve sme da jede, nemojte mu prvu konkretnu hranu davati tek u prvog godini.[/quote
Rast i ishrana dece u prvoj godini života- UNICEF, obavezno uputstvo za dr iz savetovališta za bebe
Šesti mesec i sedmi mesec
-dojenje/formula
-jabuka-šesti
-kruška, ali na prelaziu ka sedmom
-kajsija-sedmi
-šljiva-šesti
-breskva-šesti ka sedmom
-šargarepa-šesti
-bundeva-šesti
-krompir-šesti
-bistra supa od nemasnog mladog mesa(jagnjetina, piletina, teletina)-sedmi mesec
-od žitarica-kukuruz i pirinač
Sedmi i osmi mesec
-dojenje/formula
Nastavlja se sa davanjem voća i povrća koje je već uvedeno ali sada sveže ribanog ili seckano na komadiće
-tvrdo kuvano žumance-svake sedmice po 1/4-osmi mesec, osmi mesec
-krajem osmog meseca uvodi se ražani ili pšenični hleb/keks
Bitne promene u devetom i desetom mesecu
-dojenje/formula
-karfiol-deseti
-sočivo
-spanać
-sir
-meso bele ribe
-jaču mesnu supu
Ishrana odojčeta u 11. mesecu
-dojenje/formula
-grašak
-pasulj
-kupus
-mleveno juneće meso
-u hranu se može dodati malo jodirane soli
Ishrana odojčeta u 12. mesecu
-dojite bebu najmanje dva puta dnevno-ujutru i uveče. Ustalite 5,6 obroka, tri glavna i dve užine. Dete treba da uzima svu hranu bez prisiljavanja. Sastav obroka je raznovrstan.
Zbog mogućnosti pojave alergija i infekcija do navršenih godinu dana nemojte davati detetu: svež paradajz, jagode, maline, kupine, narandže, grejpfrut, mandarine, kivi, med, kvasac, orah, badem, lešnik, eurokrem, belance jaja, školjke, konzerviranu hranu-ribu, paštete i drugu hranu sa konzervansima.
Sve najbolje
Sve od nabrojanog moze i treba da jede u tom uzrastu, savetujte se sa svojim pedijatrnom, ponesite blok i olovku i upishite shta sve sme da jede, nemojte mu prvu konkretnu hranu davati tek u prvog godini.[/quote
Rast i ishrana dece u prvoj godini života- UNICEF, obavezno uputstvo za dr iz savetovališta za bebe
Šesti mesec i sedmi mesec
-dojenje/formula
-jabuka-šesti
-kruška, ali na prelaziu ka sedmom
-kajsija-sedmi
-šljiva-šesti
-breskva-šesti ka sedmom
-šargarepa-šesti
-bundeva-šesti
-krompir-šesti
-bistra supa od nemasnog mladog mesa(jagnjetina, piletina, teletina)-sedmi mesec
-od žitarica-kukuruz i pirinač
Sedmi i osmi mesec
-dojenje/formula
Nastavlja se sa davanjem voća i povrća koje je već uvedeno ali sada sveže ribanog ili seckano na komadiće
-tvrdo kuvano žumance-svake sedmice po 1/4-osmi mesec, osmi mesec
-krajem osmog meseca uvodi se ražani ili pšenični hleb/keks
Bitne promene u devetom i desetom mesecu
-dojenje/formula
-karfiol-deseti
-sočivo
-spanać
-sir
-meso bele ribe
-jaču mesnu supu
Ishrana odojčeta u 11. mesecu
-dojenje/formula
-grašak
-pasulj
-kupus
-mleveno juneće meso
-u hranu se može dodati malo jodirane soli
Ishrana odojčeta u 12. mesecu
-dojite bebu najmanje dva puta dnevno-ujutru i uveče. Ustalite 5,6 obroka, tri glavna i dve užine. Dete treba da uzima svu hranu bez prisiljavanja. Sastav obroka je raznovrstan.
Zbog mogućnosti pojave alergija i infekcija do navršenih godinu dana nemojte davati detetu: svež paradajz, jagode, maline, kupine, narandže, grejpfrut, mandarine, kivi, med, kvasac, orah, badem, lešnik, eurokrem, belance jaja, školjke, konzerviranu hranu-ribu, paštete i drugu hranu sa konzervansima.
Sve najbolje
Poslednja izmena od Ksenija72 u Uto Feb 17, 2009 11:06 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
- dolce-vita
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm
RE MANDARINA
Nama je kucna prijateljica koja je neonatolog rekla da mozemo cediti mandarinu vec od 4 meseca.Ja sma to poslusala i posto je super prihvatio, cak je tako pre hteo da pije vodu, dala sam mu i svezu mandarinu koju jede.Hvala Bogu, nije se pojavial alergija, i drago mi jke da hoce zbog vitamina c.
Pomolandža. Baba je naučila da pije na šoljicu sa nepunih pet meseci. Nema šanse da pije sveže ceđeni sok od pomoranđe iz flašice.
Na papiriću koji dele u dispanzeru piše da limun i pomorandžu ne treba davati pre navršenih godinu dana zbog moguće alergije. Prijateljicu, u drugom gradu, pedijatri su savetovali da svom detetu daje po malo soka od limuna i pomorandže već od prvih dana. Pa, sad vidite?
Sok od limuna "šfercovala" sam u čajeve protiv grčeva (kap, dve).
Na papiriću koji dele u dispanzeru piše da limun i pomorandžu ne treba davati pre navršenih godinu dana zbog moguće alergije. Prijateljicu, u drugom gradu, pedijatri su savetovali da svom detetu daje po malo soka od limuna i pomorandže već od prvih dana. Pa, sad vidite?
Sok od limuna "šfercovala" sam u čajeve protiv grčeva (kap, dve).
- dolce-vita
- Stalni član
re pomoradza
Po novom saetju pomorandzu, medicina napreduje svakoga dana;)))
Pitanje je koliko prijateljica neonatolog ima godina, odnosno da li je stara ili nova škola.
Čudi me da je voće iz grupe citrusa dala bebi...posebno sada kada se kod svakog drugog, trećeg deteta rade alergološke probe.
No, svako radi kako misli da je najbolje, mada, ponekad treba uzeti i lekarske savete sa rezervom.
Primera radi, moj bebac nije imao stolicu po deset dana i doktorka iz savetovališta mi je rekla da mu dajem dobro zašećereni čaj od kamilice...
Na stranu što znam da su tako naše bake rešavale problem peristaltike, načisto sam se začudila njenoj neozbiljnosti...Na moje pitanje, a gušterača, a šećer, a gastrit, odmahnula je rukom i odgovorila nešto u stilu-ma, neće ništa da mu fali. Naravno da je nisam poslušala i stolica se regulisala čim je bebac počeo da unosi više vode.
E, ta i takva nonšalancija kada su bebe u pitanju me izluđuje.
Čudi me da je voće iz grupe citrusa dala bebi...posebno sada kada se kod svakog drugog, trećeg deteta rade alergološke probe.
No, svako radi kako misli da je najbolje, mada, ponekad treba uzeti i lekarske savete sa rezervom.
Primera radi, moj bebac nije imao stolicu po deset dana i doktorka iz savetovališta mi je rekla da mu dajem dobro zašećereni čaj od kamilice...
Na stranu što znam da su tako naše bake rešavale problem peristaltike, načisto sam se začudila njenoj neozbiljnosti...Na moje pitanje, a gušterača, a šećer, a gastrit, odmahnula je rukom i odgovorila nešto u stilu-ma, neće ništa da mu fali. Naravno da je nisam poslušala i stolica se regulisala čim je bebac počeo da unosi više vode.
E, ta i takva nonšalancija kada su bebe u pitanju me izluđuje.
Istinita priča iz porodilišta (nije Centralna Srbija): Buduće medicinske sestre na praksi. U susret im ide medicinska sestra (sa iskustvom) koja nosi na rukama nekoliko beba (uvijenih kao kifle) i u jednom trenutku joj poispadaju. Deca su zaprepašćena a ona će njima: "Nije im ništa, od gume su".
Da li znate kako prehranjuju decu u porodilištu? Zbućkaju mleko (formulu) za minut (plašim se da im je ona voda iz bojilera), 2-3 kašičice i gotovo. Kašičica - da ne bi posle beba bila lenja pa da ne sisa ako majci krene mleko. Muzika odvrnuta do daske da ne čuju kako bebe plaču.
Odvede mlada neiskusna majka prehlađenu bebu mlađu od 6 meseci u dispanzer a oni će njoj: Mora da vam je prva beba, zbog ovakvih gluposti deca se ne dovode lekaru.
Toliko o nošalatnosti.
Da li znate kako prehranjuju decu u porodilištu? Zbućkaju mleko (formulu) za minut (plašim se da im je ona voda iz bojilera), 2-3 kašičice i gotovo. Kašičica - da ne bi posle beba bila lenja pa da ne sisa ako majci krene mleko. Muzika odvrnuta do daske da ne čuju kako bebe plaču.
Odvede mlada neiskusna majka prehlađenu bebu mlađu od 6 meseci u dispanzer a oni će njoj: Mora da vam je prva beba, zbog ovakvih gluposti deca se ne dovode lekaru.
Toliko o nošalatnosti.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
ziva istina i prosto da ne poveruje covek koliko je sve to isto u svim porodilistima! s tim sto su ,mojoj bebi od jednog dana,posle duuugooog sisanja i praznjenja obe dojke a posto je jos uvek vukla i plakala(gladnicaremi napisao: Da li znate kako prehranjuju decu u porodilištu? Zbućkaju mleko (formulu) za minut (plašim se da im je ona voda iz bojilera), 2-3 kašičice i gotovo. Kašičica - da ne bi posle beba bila lenja pa da ne sisa ako majci krene mleko. Muzika odvrnuta do daske da ne čuju kako bebe plaču.

a sto se tice dobronamernih saveta ,evo jednog od koga su mi oci iskocile( naravno praznoverje u pitanju) -mom sinu od ,tada ,dve godine ,skuvala sam supicu sa pilecom dzigericom i srcem! moja zaova sva zaprepastena ce na to "nemoj detetu da dajes pilece srce da jede,bice plasljivo ko kokoska "

Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
- dolce-vita
- Stalni član
re dobronamerni saveti
J mojoj bebi dajem 1/4 zumanca od 6 meseca, od povrca:krompir,sargarepa, spanac,blitva, malo graska, karfiol,tikvice, dulek, poceli smo i meso od sestog meseca:piletina i teletina.Sto se voca tice, jabuka,mandarina,banana, i danas sam mu dala malo kasice od sljive ne znam da li sam smela ,a na kasici pise od 6 meseci.oN IMA 8
nESTO SU MU SE POJAVILE NEKE SITNE BUBULJICE PO LICU, BOJIM SE DA JE ALERGIJA
Kucajte na googlu abeceda ishrane, tu ima nekih saveta koje daje Jasminka Komnenovic pedijatar koja je izdala knjigu od prvog obroka do skolske uzine.Recimo, ona pise da beba od 8 mes.sme pastu sa sirom, ja cu sutra praviti pitu sa sirom mojoj bebici.I, pise da od osmog meseca sme ribu, ako neko zna nesto o tome, tj.uvodjenja ribe u ishranu, neka nam napise.Eto, tako ja postupam, nadam se da je pravilno.Uvek su tu i halo beba, a i mozete pisati na www.kibid.rs, super su, uvek odgovaraju na mail, na bilo sta sto se tice ishrane.Ako neko ima nesto da doda ili da izmeni u ovome sto sam ja napisala, ako je pravilnije slobodno neka napise da razmenjujemo iskustva. 

- dolce-vita
- Stalni član
re dobronamerni savet
E, sad sam videla da je Ksenija napisala da sljiva sme od 6 meseci.Ako neko zna nesto o uvudjenju ribe , neka nam napise.Licno, ja jedva cekam da pocne da jede ribu jer svi znamo koliko je zdrava.Ja ribu obozavam i nadam se da ce i on tako.Moj savet je da mame trebaju da slusaju ponajpre sebe jer svaka majak zna sta je najbolje za njeno dete.Jedino, sto ja sporim jeste uvodjenje k.mleka u ishranu pre nego sto treba.Ima dece koja su odrasla na k.mleku, i nista im ne fali, ali ima i onih koja su anemicna.Negde sam napisala sve je to kocka.A, isto tako ne razumem recimo moju komsinicu koja prica kako nema para za bebelac i daje kravicu, apritom pusi.
E, to mi je van svake pameti.

Hm, od onih majki koje znam, najviše svojoj deci zakidaju one koje imaju dovoljno finansijskih sredstava. Tako, svojoj deci daju kravlje mleko već od 3-ćeg meseca, najkasnije 6-tog jer im je Bebelac skup. Kupuju jednokratne pelene š-kvaliteta. Već posle 6-tog meseca (ako ne i pre), nema više kašica i specijalnih sokića već deca njupaju pasulj, piju negazirane sokove (tipa Frutela), daju im torte da jedu (pogotovo šlag), odeća se kupuje kod kineza... Kad kažem da moja devojčica od 17 meseci još uvek pije Bebelac, kažu mi da nisam normalna (ali šta da radim, kada obično mleko "ima kosti", sem čokoladnog, a gde ću da joj dajem velike količine čokoladnog mleka). A da, Kravicu obavezno slade: Nije mi jasno zašto kada lepo piše da sadrži gotovo 5% šećera.
A da ne pričam o cigaretama. Puše a drže dete.
Jedno pitanje: Da li probate sve što dajete detetu da jede i pije?
Kod sokića primetila sam da su oni sokići (konkretno Juvitana) predviđeni za bebe slađi u odnosu na sokove iz tetrapaka (pogotovo od Next Premium). Moja bebica sa već nepunih godinu dana nije htela da pije te specijalne sokiće, ali zato sokove iz tetrapaka to bi popila tonu (krijemo da ih ne vidi, jer ako vidi pakovanje ima da se "naslušamo muzike" ako joj se želja ne usliši).
A da ne pričam o cigaretama. Puše a drže dete.
Jedno pitanje: Da li probate sve što dajete detetu da jede i pije?
Kod sokića primetila sam da su oni sokići (konkretno Juvitana) predviđeni za bebe slađi u odnosu na sokove iz tetrapaka (pogotovo od Next Premium). Moja bebica sa već nepunih godinu dana nije htela da pije te specijalne sokiće, ali zato sokove iz tetrapaka to bi popila tonu (krijemo da ih ne vidi, jer ako vidi pakovanje ima da se "naslušamo muzike" ako joj se želja ne usliši).
- dolce-vita
- Stalni član
re dobronamerni saveti
E, onda bih ja pitala te majke, zasto ste rodile dete.Razumem da neko nema para za bebelac, ima jos dece, treba za skolu...svi znamo kakva je situacija, akad neka majka pusi, anema para za bebelac, e to ne razumem.Moja finan,situacija nije nimalo zavidna.Jedno je jasno, za njega mora biti.Mogu ja da jedem dzem i hleb, da nemam pantalone ali on ima da ima.Drugo, ne priznajem da neko kupuje kasice, ako pritom ima vremena da ihpravi.Prvo zdravije je, drugo jeftinije je.
- dolce-vita
- Stalni član
re dobronamerni saveti
Ja sam pocela da dajem mojoj bebi sa 7 meseci jogurt, evo ti savet koji su meni poslali iz kibida.
Poštovani,
bebi možete davati jogurt od 7 meseca,preporučuju se jogurti sa
probioticima.Na našem tržištu imate subotički i imlekov sa probioticima ,ali
oni imaju malo mlečne masti 1 i 1,6%,što je nedovoljno za bebu,pa na 100ml
ovog jogurta dodajte 1 kašičicu 20% pavlake ili 2 kašičice 12% pavlake.Skoro
je se pojavio imlekov jogurt za decu koji ima probitike i ima 3.2 %
m.m.,njega možete davati bez dodavanja pavlake.Što se tiče sira,njega
uvedite par dana posle uvodjenja jogurta,mi vam preporučujemo AB krem sir i
mladi sir.Sve naše plave žitarice(koje se prave sa mlekom) možete praviti sa
jogurtom,otprilike na 100ml jogurta dodate 2-3 supene kašike žitarica.
vaš Kibidmed
Poštovani,
bebi možete davati jogurt od 7 meseca,preporučuju se jogurti sa
probioticima.Na našem tržištu imate subotički i imlekov sa probioticima ,ali
oni imaju malo mlečne masti 1 i 1,6%,što je nedovoljno za bebu,pa na 100ml
ovog jogurta dodajte 1 kašičicu 20% pavlake ili 2 kašičice 12% pavlake.Skoro
je se pojavio imlekov jogurt za decu koji ima probitike i ima 3.2 %
m.m.,njega možete davati bez dodavanja pavlake.Što se tiče sira,njega
uvedite par dana posle uvodjenja jogurta,mi vam preporučujemo AB krem sir i
mladi sir.Sve naše plave žitarice(koje se prave sa mlekom) možete praviti sa
jogurtom,otprilike na 100ml jogurta dodate 2-3 supene kašike žitarica.
vaš Kibidmed
Nas pedijatar je bio isto za UNICEF-ov program,
koji kod nas nije mogao da upali, naime imam blizance i jedan od njih je vec u cetvrtom mesecu bojkotovao mleko, i sta onda raditi. Ranije su rodjeni, nije bilo mleka za dojenje tako da su bili na ishrani Aptamilom, probali neka druga mleka ali nista, jedino sto sam mogla je ubrzano uvodjenje druge hrane.
E sad kad vam kazu da do 6.meseca treba beba samo mleko da pije, a odjednom od 6.meseca treba da ima jedan zitni obrok ,pa povrce, pa voce itd, pa kako, kad sve te namirnice isprobati na moguce alergije, ako se ne pocne na vreme i to polako od 4-5 meseca. Za svaku vrstu voca ili povrca vam treba 3-7 dana, dok uvedete recimo 3 vocke i 3 vrste povrca moze proci 3-4 nedelje.
Od 4.meseca se i inace jedna flasica mleka zamenjuje obrokom koji je mlecno-zitna kasica naravno bez glutena. Ja sam posle toga uvodila prvo povrce i to krompir i sargrepu pa onda voce jabuku, tako da sad sve jedu.
Sto se tice zumanceta i mesa, bebama se sa 6.meseci proverava krvna slika, ukoliko je dete malokrvno trebalo bi tu vrstu hrane sto pre uvesti, prvo se daje 1/2 zumanceta nedeljno, znaci mozete davati za pocetako po 1/4 dva puta nedeljno, ako se plasite reakcije. Ako je dete malokrvno, naravno da se nece cekati do 8.meseca ma sta pisalo u raznim prirucnicima, jer su meso i zumance osnovni izvor gvozdja.
Kad je meso u pitanju pocinje se sa belim pilecim, curecim mesom i sa teletinom.
Jogurt se moze davati vec od 7-8.meseca i punomasni sirevi, namazi, kisela pavlaka i sl, ali ne i kravlje mleko, jer se jos ne luce enzimi u organizmu za varenje kravljeg mleka koje usput jos i sprecava resorpciju gvozdja.
Ribu sam uvela od 1.godine za svaki slucaj, mada moze vec od 10.meseci i to prvo oslic.
koji kod nas nije mogao da upali, naime imam blizance i jedan od njih je vec u cetvrtom mesecu bojkotovao mleko, i sta onda raditi. Ranije su rodjeni, nije bilo mleka za dojenje tako da su bili na ishrani Aptamilom, probali neka druga mleka ali nista, jedino sto sam mogla je ubrzano uvodjenje druge hrane.
E sad kad vam kazu da do 6.meseca treba beba samo mleko da pije, a odjednom od 6.meseca treba da ima jedan zitni obrok ,pa povrce, pa voce itd, pa kako, kad sve te namirnice isprobati na moguce alergije, ako se ne pocne na vreme i to polako od 4-5 meseca. Za svaku vrstu voca ili povrca vam treba 3-7 dana, dok uvedete recimo 3 vocke i 3 vrste povrca moze proci 3-4 nedelje.
Od 4.meseca se i inace jedna flasica mleka zamenjuje obrokom koji je mlecno-zitna kasica naravno bez glutena. Ja sam posle toga uvodila prvo povrce i to krompir i sargrepu pa onda voce jabuku, tako da sad sve jedu.
Sto se tice zumanceta i mesa, bebama se sa 6.meseci proverava krvna slika, ukoliko je dete malokrvno trebalo bi tu vrstu hrane sto pre uvesti, prvo se daje 1/2 zumanceta nedeljno, znaci mozete davati za pocetako po 1/4 dva puta nedeljno, ako se plasite reakcije. Ako je dete malokrvno, naravno da se nece cekati do 8.meseca ma sta pisalo u raznim prirucnicima, jer su meso i zumance osnovni izvor gvozdja.
Kad je meso u pitanju pocinje se sa belim pilecim, curecim mesom i sa teletinom.
Jogurt se moze davati vec od 7-8.meseca i punomasni sirevi, namazi, kisela pavlaka i sl, ali ne i kravlje mleko, jer se jos ne luce enzimi u organizmu za varenje kravljeg mleka koje usput jos i sprecava resorpciju gvozdja.
Ribu sam uvela od 1.godine za svaki slucaj, mada moze vec od 10.meseci i to prvo oslic.