remi napisao:OK, objasni onda onim majkama koje imaju više nego dovoljno mleko a deca su im non-stop gladna, zbog čega?
Da probamo - kada prečesto menjate dojke pri dojenju, beba popije samo tzv. prvo mleko, manje masno mleko koje je tu da utoli žeđ. Tek nakon njega sledi ono koje će utoliti i glad.
remi napisao:A šta je sa majkama koje uopšte nemaju mleko?
Ja sam takva. Bar mislim da jesam. Nisam sigurna da li sam sama kriva tome ili je prosto moralo tkao. Danima nisam imala ni kap mleka, što me je činilo strašno... pa, tužnom. Danima smo se mučili, pa po savetu patronažne sestre nakon dojenja ponudili adaptirano i tako nedeljama. Pored svega žestoko sam se trudila da i ručnim izmlazavanjem i pumpicama i bebicom koliko je bio voljan, pospešim laktaciju, ali uspeh je bio nedovoljan

Posle četiri puna meseca pokušavanja (čak i one varijante beba će "navući") potpuno smo prešli na adaptirano. Da sam bila imalo obaveštenija i da sam imala bar koji atom snage više nakon porođaja pokušala bih da ustanem i pre transfuzije i zahtevam da mi dete bude non-stop blizu radi (pokušaja) podoja.
remi napisao:Moja rođaka je imala dosta mleka i oba deteta je morala da hrani formulom, jer joj mleko nije bilo dobro a to je utvrđeno analizom. I sada ima problema sa dojkama zbog toga.
Mislim da je odgovor na ovo već dat nakon prvog citata. Ko to može da tačno kaže sastav dobrog ili lošeg mleka, kada se svako živo biće, svaki čovek, svaka žena i svaka beba razlikuju. Postoji neki obrazac, to ne sporim, ali tvrditi da majčino mleko ne valja, pogotovo ako nije bilo ozbiljnijih bolesti ili pada imuniteta, je apsurdno. Smela bih da se opkladim da su ove analize, kao i reperne vrednosti izmislili proizvođači adaptiranog mleka. Mada, zahvalna sam što adaptirano mleko ipak postoji.
remi napisao:Ja nisam imala mleka. Detetu ništa ne fali. Čak je i zdravija u odnosu na neku decu koju majke doje. Da li je trebalo da je pustim da ništa ne jede u nadi da će krenuti mleko?
Ne možeš tvrditi da je zdravija od dece koja su dojena, jer nemaš ostale parametre, a porediti samo na osnovu ovoga je neozbiljno. KAda bi uzela npr. milion dece i na osnovu takvog uzorka napravila statističke podatke o zdravlju dece moglo bi to da nosi sa sobom i ozbiljnost i težinu, ovako se svodi na "komšijska deca su manje zdrava od mog".
Nikako nije trebalo da dete ostaviš gladno, odakle ti takva ideja? Samo je trebalo najpre zaista da pokušaš da utvrdiš da li je to baš tako. Žao mi je ako jeste, mnogim majkama je to strašan udarac na shvatanje o tome kakve su uopšte majke.
remi napisao:Moja majka nije mene dojila, nije imala mleka. Hranila me je kravljim mlekom i to je bio problem da nađe kravu čije meni mleko odgovara. Postojala je i tada formula koju ja nisam htela ni da okusim. I nisam jedina koja je od prvog dana odrastala na kravljem mleku.
Naravno da nisi. Ali, sada znamo više nego tada, zar ne? Generalno sam sklona da verujem da su narodske metode često bolje od novih, medicinskih ili drugih; ali samo kada je to dovoljno dugo ukorenjeno. JA znam da su nekada po selima žene svoje bebe, kada nisu imale dovoljno mleka nosile kod drugih mladih majki sa bebama sličnog uzrasta mnogo rađe nego što su im davale kravlje!
remi napisao:Treba osluškivati i svoje i tuđe (detetovo) telo...
Naravno. Uvek!
remi napisao:Ne podnosim stereotipe jer većina se ne uklapa u njih i raznorazni sterotipi samo donose frustracije.
Ali si ipak odlučila da se prikloniš jednom, onom za koji ti smatraš da je najbliži istini - da majčino mleko može biti loše. To je stereotip samo i isključivo modernog doba!
remi napisao:Ako se dobro sećam nekada je bilo IN ne dojiti, a sada je OUT?
Ne znam da je kod nas ikada bilo IN.
Naše su majke bile onemogućene da normalno doje potpuno neljudskim zakonima o dužini porodiljskog odsustva. Moja je sa tri, odnosno šest meseci starim bebama morala nazad na posao. To ne pomaže dojenju!
Sve najbolje, nemam loše namere, samo ne volim negativne stavove pre no što se sve opcije iscrpe!