Dijagnoza?!

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

nina-nana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 29, 2007 12:18 pm

Dijagnoza?!

Post od nina-nana »

Moje dete ima devet i po meseci.Imao je(pisala sam negde vec o tome) dva puta jako skripanje u grudima,jednom inhaliranje u z antibiotik,jednom samo inhaliranje.Inhaliram ga na 6 sati sa miksom(ventolin,pulmicort,atrovent),pio je i sirup na bazi kortiko-steroida i antihistaminike.Sada se to ponovilo treci put ali smo zavrsili u bolnici-upala pluca i kazu dete primljeno sa asmaticnim napadom.Jako je tesko i brzo disao,rekose da su mu pluca u teskom stanju.Sada smo kod kuce i na inhaliranju opet(isto),antibiotik(10 dana).Sada mu je bolje malo,lakse dise ali po prvi put odbija hranu(inace obozava da jede sve).Od juce su pocele dijaree(po ceo dan,non stop "kaki "vodu),mnooogo puta i povratio mi je vise puta(u mlazu,mada mislim da je to slajm pokrenuo).Dete je za 7 dana izgubilo pola kg.Sta raditi?Sta je dijagnoza prava i sta je uzrok?
Inace mi nikko nije rekao da je dete asmaticar niti bilo sta drugo,tek kada smo primlenji u bolnicu lekar koji nas je tada primio kao hitan slucaj je pitao da li nam je dete imalo pre asmaticni napad(mi u soku).
HVALA SVIMA!!!!!
gagi15
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 12:49 am

Post od gagi15 »

Sto se tice dijagnoze, treba da izvrsite dodatne preglede kako bi se potvrdilo da se radi o asthmi. Mozda se zaista radi o cestim upalama pluca (a "izreka" asmaticni napad, moze da znaci i kriticna upala pluca, slicna asthmi u tom trenutku). U oba slucaja sadasnji tretman izgleda adekvatan, a naravno treblo bi vrsiti posebne ispite kako bi se utvrdilo da li je vase dete zaista asmaticar, i koju preventivnu terapiju bi trebalo da koristi.

Sto se tice sadasnjeg problema, proliva i povracanja, sumnjam da je vezano za prvi problem. Pre bih rekla da je dete upecalo neki stomacni virus, koji je zaista cest u ovom vremenskom periodu, i koji treba posebno da se leci. Za pocetak treba da mu dajete sto vise tecnosti, kako bi izbeglo deshidrataciju, izbacivanje iz ishrane sve mlecne prizvode, a unosenje kuvane sargarepe i pirinca (ili u protivnom vode u kojoj je kuvan pirinac), obavezno nadgledanje generalnog stanja, i naravno ako nema poboljsanja do sutra, poseta lekaru koji ce propisati adekvatnu terapiju (postoje tu sirupi protiv povracanja, protiv proliva, tecnost za rehidratacciju, zamena za mleko...)
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član

Post od nina-nana »

Hvala puno.
Inace,ne zivim u Srbiji sto je meni dodatni problem jer nemam bas poverenja u lekare ovde.
Proliv se nastavio tri dana.U bukvalnom znacenju te reci PROLIV.Voda sve vreme i to mnogo puta,nisam ni pokusavala da brojim jer je dete sve vreme golo i samo kakilo,cini se neprestano.Davala sam mu dosta tecnosti i tecnost za rehidraciju.Lekari nista(zvala sam telefonom).Dete se potpuno izoblicilo.Danas je sve stalo,odjednom.Stolice su i dalje ne bas cvrste ali je znatno bolje.I dalje odbija hranu.Jedino sto smo dobili je promena mlecne formule(novalac AD).Meni je ovde dat savet da dete bude na dijeti(pirinac,krompir,jabuka,banana i jogurta sto vise).
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član

Post od nina-nana »

Inace ,za astmu je dobio lek preventivno koji se zove singulair.Daje se kroz cvrstu hranu i to 6 meseci.Oni su ovde iznenadjeni kako je doslo do napada kad sam taj prasak koristila 2 meseca pre toga?!
gagi15
Aktivan član
Aktivan član

Post od gagi15 »

Drago mi je da mu je bolje. U svakom slucaju nastavite sa sto vise tecnosti za rehidrataciju. Sto se tice dijete, naravno pirinac, sargarepu, bananu. Jogurt pojedini lekari preporucuju, jer pomazu u rekonstrukciji crevne flore koja se poremetila tokom proliva (ali ni tu svi lekari nisu slozni, jer dok jedni tvrde da treba da se izbace apsolutno sve mlecne namirnice, drugi ipak predlazu jogurte!).

I naravno morate strogo da nadgledate generalno stanje, vase dete je mlado, i veliki gubitak kilaze treba da se izbegne. Ipak mi se cini da se stanje stabilizuje, i da ce uskoro da se vrati na normalu, i da pocne da "rucka", kao i ranije. Pokusajte da mu dajete sto vise vode u kojoj je kuvan pirinac (moze i sa malo secera).

A singulair je zaista lek koji se koristi u prevenciji astme. Ipak mi nije jasno da su vam propisali taj lek bez nekih dodatnih analiza, po kojim bi utvrdili dijagnozu ove bolesti.
Neznam u kojoj zemlji zivite, ali mi je ipak cudno ne-reagovanje lekara na vase pozive, kad se radi o deci tako malog uzrasta. U svakom slucaju javite, kako napredujete.
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član

Post od nina-nana »

Uskoro dolazim za Bg!
A koja su to ispitivanja,analize koje bi potvrdile postojanje astme?
Dete pije vec 2 meseca taj lek,jel je on stetan?
Onaj ojed(koji je katastrofalan i javlja se svaki put kada pije antibiotike zbog jake stolice) se leci kortiko steroidima i to 6 put za par meseci.Stetno li je to previse i u kom smislu?
gagi15
Aktivan član
Aktivan član

Post od gagi15 »

Za pocetak, poseta spicijaliste, striktni minimum bi bilo snimanje pluca, analiza krvi, pa tek onda ako se utvrdi da dete zaista ima pulmonarnih problema, razmatranje faktora, najpre naslednih, zatim alergijskih.

U svakom slucaju, trebalo bi prvo da se utvrdi da se zaista radi o astmi, nijedan lek nije tako anodan, i neutralan.
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član

Post od nina-nana »

Verovali ili ne,mom deteu su do sada radili 2 rentgena u razmaku od 2 ili 3 meseca.Prvi nista a na drugom je bila neka mrlja koja je ukazivala na upalu pluca.
Analize cu raditi kada stignem za Bg,samo sam mislila da se rade starijoj deci.Ovde su mu vadili i krv i proveravali krvnu sliku ali ja te analize nisam videla,rekose samo da je ok.
Hvala na savetima!
gagi15
Aktivan član
Aktivan član

Post od gagi15 »

Zaista, dobro bi bilo proveriti sve to kad dodjete u Bg, jer tek sad mi nije jasno po cemu su se ti lekari bazirali da bi postavili dijagnozu asthme. Ako su snimci pluca OK, i analize krvi takodje.

Iz mog licnog ugla gledano pre bih rekla da se radi o recidivnim upalama pluca, ili bronchiolite (koje su vrlo cesta kod dece u malom uzrastu), i da su disajni problemi izazvani jednostavno gomilanjem sekreta u plucima (mala deca nisu u stanju da iskaslju tako da su se plucni kanali zapusili, i dete je imalo teskoce sa disanjem).

Da li je vase dete bilo prehladjeno pre toga, da li mu je curio nosic, ili bio zapusen?

U svakom slucaju ne uznemiravajte se mnogo, uradite dodatne analize, drzite dete u sto svezijoj sredini (izbegavanje dima, redovno izvetravanje sobe, ne pregrejana soba, pokusajte da ovlazite vazduh (stavite ciniju vode na radijatore)).

A proliv i povracanje? Je li sa tim vec sve u redu? Kako se vraca apetit?
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član

Post od nina-nana »

Prvi put je moj suprug bio nesto bolesljiv,uhvatio neki virus i dete je bez ikakve najave samo pocelo da skripi pa ja tome nisam pridala znacaj dok nije pstalo bas zvucno i glasno.Onda smo otisli kod jednog pedijatra koji je dao pogresnu terapiju i dok smo mi nasli pravog njegovo stanje se pogorsalo i svelo na inhaliranja koja su potrajala 20-ak dana.Drugi put slicna situacija a vec za treci mislim da sam ja licno kriva jer sam dete kupala u bazenu.Mi zivimo u Emiratima gde je preko 30C ali je voda bila ne bas topla a kako je dete osetljivo,lako je navuklo prehladu pa onda i ovo!Kupale su se i druge manje bebe a ja kako nisamelelada mi dete zivi pod"staklenim zvonom"ja napravila samo haos!Katastrofa!Prvo pocne da krci kad dise a onda tek krene da kaslje i da mu curi nosic.Sada je po prvi put disao jako oteazno i ubrzano,pre ne.
Prolivi su stali,juce je povracao jednom i to previse.ja se uspanicim jer izgleda kako da nece prestati,to ide i ide.Ja mu davala juce zitarice i pokusala sa normalnom hranom ali nije trebalo.Danas mu opet dajem dijetalno tj.laganu hranu ali odbija sve osim jogurta tj.kis.mleka.Popije i oko 300ml mleka novalac Ad za ceo dan.Ja vise ne znam sta je posredi.Bili smo kod lekara opet kazu nista ako je povracao jednom samo i da ja kao majak verovatno to preuvelicam vise nego sto jeste.O Boze!
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član

Post od nina-nana »

Nadam se da cete desifrovati ovo sto sam napislaa jer sam kucala jako brzo u nedostatku vremena.
Hvala sto ste uz nas!
gagi15
Aktivan član
Aktivan član

Post od gagi15 »

Bez brige, mozda nije doslo do pogorsanja, samo nakupljanje slajma moze da prouzrokuje povracanje. I to je dobro, pomaze u evakuaciji ovog istog. Vazno je da je proliv prestao.
S obzirom da ga inhalirate, za par dana ce se sve to srediti, i dete ce vratiti apetit. Na pravom ste putu.
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član

Post od nina-nana »

Nadam se da je tako.Nekako se uvek ponovi sve posle mesed i po dana(do dva).
Rentgen drugi je pokazao mrlju te su oni zakljucili da se radi o upali pluca i lecili to.Znam da starije osobe leze i po nekoliko nedelja i lece se jako dugo.Valjda je to kod beba drugacije jer je njegova terapija svega 10 dana antibiotika i inhalacije 4 puta dnevno.E sad moram jos nesto da pitam-jel ok sto ga inhaliram 4 puta sa 0,35ml ventolina,2ml atroventa i 2ml fizioloskog i na svakih 12 sati u to ubacujem 1ml pulmicorta?Inhaliranje traje po pola sata i jace a ranije jedva da je trajalo 10 minuta jer su bile manje doze u pitanju.
gagi15
Aktivan član
Aktivan član

Post od gagi15 »

Sto se tice inhalacija, posto neznam koja je koncentracija lekova po mililitru, nemogu da vam odgovorim, da li kolicina koju dajete je dobra. Pa cu napisati vise informativno koje se doze preporucuju.

Doza ventolina po seanci inhalacija : 50 do 150 micrograma/ kg (ovde se ventolin nalazi u flasicama koncentracije 50mg/10 ml), sto znaci da se stavlja od 0.01 do 0.03ml/kg, procitala sam negde da vase dete ima oko 11 kg, sto znaci da doza od 0.35 ml je ok

Doza Atroventa po seanci inhalacije je 0.25mg (ovde se atrovent nalazi u ampulama koncentracije 0.25mg/2ml). I to bi bilo ok.

Dodajete 2 ml seruma, da bi povecali globalnu kolicinu, na 4-5 ml, i to je ok.

Doza pulmicorta po seanci inhalacije: od 0.25 do 1mg. (ovde postoje dve koncentracije tog leka 0.5mg/ml i 1mg/ml), neznam koju dozu vi koristite!

4 seanse inhalacija dnevno Ventolin i Atrovent, i 2 Pulmicort, je dobro.
Jedino sto mi neizgleda normalno je duzina inhalacija. Za malu decu se nepreporucuje duze od 10 minuta inhalacija po seansi. Mozda vi inhalirate sve dok se cela tecnost ne ispari, a to nije dobro. Dete treba normalno da dise u masku samo 10 minuta, svejedno sto ostane jos leka u bocici.

Jos nesto da dodam, mozda vam lekari nisu napomenuli, detetu treba da isperete usta sa vodom da izbegnete infekciju gljivicama (kandidoza), posebno posle inhalacija pulmicorta. I nije preporucljivo izvoditi ga napolje bar 2 sata posle inhalacije.
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član

Post od nina-nana »

Da,ja inhaliram dok ne nestane poslednja kap.Dok smo lezali u bolnici i tamo su inhalacije jutarnje trajale predugo tako da sam se vodila time i niko mi nista nije rekao.O Boze!Pa je je to jako stetno(sada sam isprepadana ionako je dete konzumiralo svakkave lekove)?
Ovako sto se tice koncentracije lekova-ventolin 5mg/ml,pulmicort o.25mg/ml i atrovent je250mcg/2ml.
Sada sam zavrsila terapiju antibioticima 10 dana(nadam se da je to dovoljno) i nastavljam inhalacije .Jedan pedijatar je rekao da se nastavi sa pulmicortom(1ml) i fizioloski(1ml) na 12 sati,nekih mesec dana a drugi je rekao da nastavim ovako 4 puta dnevno jos 2,3 dana,zatim 3 puta dnevno i onda po 2 puta dnevno i sve to jos po 2,3 dana.Ne znam koga da poslusam?!Ja se samo plasim da se detetu sve ne vrati.Beba mi vise ne krci ali ne moze da dise na nosic i to znaci da postoji opasnost i dalje da se sve spusti.
Hvala jos jednom.Puno.
Odgovori