Dijagnoza?!

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

nina-nana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 29, 2007 12:18 pm

Post od nina-nana »

Cao!
Nisi me opet razumela,ja sam jako konfuzna kad pisem,izvini.
Ranije sam stavljala ventolin 0.5 koncentracije 5mg/1ml i onda dobila od novog nam pedijatra istu koncentarciju ventolina ali on rece 0.34(racunao je na digitronu,valjda prema kilazi).Onda je on prepisao recept i meni u apoteci dali taj novi u ampulama koji je koncentarcije 2.5mg/2.5ml ameni doktro nije rekao da menja jacinu(dobila sam i pulmicort 05mg jacine a koristila sam 0.25) i ja nastavim,na svoju ruku,po starom,druga je jacina ali ja stavljam istu kolicinu kao pre(osim pulmicorta koji jos nisam "nacela"nov).Znaci ventolin je po toj racunici 4 puta slabiji.Danas odemo na zakazanu kontrolu(opet),kaze doktor da je Konstantin bolje ali da cu nastaviti najmanje inhaliranje jos mesec dana(zasto ne znam,valjda da se "sanira"sve dobro jer je ipak bila upala pluca).Kaze da nastavim ovako na 6 sati do petka a od subote pa narednih par nedelja da izbacim ventolin samo a osatlo isto i to na 6 sati.S'tim da sam pitala za pulmicort i rekla da sam u apoteci dobila koncentrracije 0.5 na sta je on bio zgranut i rekao da u tom slucaju vise ne stavljam 1ml nego 0.5ml i po potrebi fizioloski da bi pravio kolicinu.Nisam ga bas razumela za taj pulmicort jer je u ampuli 2ml i ako dajem na 12 sati(koliko znam on ne sme cesce) onda imam za 2 dana a doktro mi je rekao da imam za 3 puta i nakon 24h da bacim onaj preostali deo sto je za 4-to inhaliranje jer ne sme po isteku 24h da se koristi vise iz otvorene ampule?Znaci treba tri puta da inhaliram dete ili sta?Stalno neki nesporazumi.ja to ukapirala tek kada smo dosli kuci.
Sto se pise tice-joj muke su to.nasli smo konacno i muskog pedijatra u drugoj bolnici koji je bio voljan da pogldea polni organ mom deteu.Kaze infekcija i on smatra da mora da se obreze dete(iako zna da nismo muslimani jer danas je to normalna pojava u citavom svetu i rade to Evropljani..naravno to nema veze sa religijom vec iz higijenskih razloga).Kaze isti da je bolje za dete dok je mali,nije svetsan sta ga je snaslo,da ne bi imao kasnije problema.Posalje nas kod hirurga i ovaj kaze da nije bas za obrezivanje(moze ako bas insistiramo) a sto se kozice tice ,koja je preuska,ima vremena za to,"razradice se".Dao nam lokalno antibiotik i to je to.
Blago vama sto mucite muku sa zubima.Moje dete nema nijedan i to me brine jer ima ipak preko 10 meseci a u mom okruzenju nikad cula da je bebi tako kasno izbio zub.Ovaj lekar je to primetio na pregledu i rekao mi da mu dajem vitamin D(da je to razlog) a ja prestala jer mi rekli u Bgu da dete koje je na adap.mleku ne konzumira vitamin D jer kad ga je viska onda je stetan.
Izvin sto ja ovako preopsirno.
Ljubi dete!
gagi15
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 12:49 am

Post od gagi15 »

Jao nas dve smo se bas nasle. :D

Do petka, dok ne prestanes sa ventolinom, valjda cemo uspeti da se shvatimo. Kad sam ti napisala da ti doza dodje na isto, mislila sam kao tad kad si stavljala 0.5ml ventolina (koncentracija 5mg/ml, kad si stavljala 0.5 ml znaci stavljala si 2.5 mg ventolina), isto toliko sad imas u ampulama, samo sto je kolicina veca 2.5 ml.
Kad ti je lekar propisao 0.35 ml, ventolina koncentracije 5 mg/1ml, ti si stavljala 1.75 mg ventolina (da bi dosla na istu dozu sa ovim amplulama koncentracije 2.5 mg/2.5 ml, trebalo bi da koristis 1.75 ml). Samo takvim postupkom, ostala bi na istoj dozi, koju ti je lekar preporucio, znaci ne treba iz ovih ampula da vadis 0.35 ml, kao iz flasice, nego treba da uzimas 1.75 ml, posto koncentracija leka nije ista.

Za pulmicort, ako ti je lekar potvrdio da ne povecava dozu, znaci nastavljas da ga inhaliras samo 2 puta dnevno (a teoretski otvorena ampula koja se drzi otvorena 24 sata moze da se koristi 3 puta, na primer, ako si je otvorila jutros u 9 sati, uzela prvu dozu, veceras u 9 koristis drugu dozu, sutradan ujutr u 9 sati koristis trecu dozu, bas kad i istice tih 24 sati od otvaranja, i preostalu cetvrtu dozu naravno bacas, a uvece otvaras drugu, itd...).

A za "misu-pisu", na vama je da odlucite, sto se "obrezivanja" tice, ali nemoj da te brine ta infekcija, lokalni antibiotici su sasvim dovoljni, i cim se malo sanira, nastavi tokom svakog kupanja da povlacis kozicu, naravno ima vremena, nije strasno.

A zubici, nema jos razloga da se brines, ima dece koji tek u 14-15 meseci dobiju prvi zubic, neki lekari kazu da je to znak dobrog kvaliteta zuba, a dodatak vitamina D, naravno treba da vidis sa pedijatrom, da izracunas tacnu dozu koju ima u adaptiranom mleku. Ovde lekari sistematski daju suplementnu dnevnu dozu vit D od samog rodjenja, do 5. godine. Ali zaista neverujem da mu zbog nedostatka vit D "kasne" zubi. To se desava vrlo retko.

Puno pozdrava!
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član

Post od nina-nana »

Aaaaaaaaaa.Jooooj,super si ti to sve lepo objasnila vise puta ali je sve citam na brzinu,nemam obicno puno vremena osim uvece kad uspavam dete i ,eto,nisam razumela.
Da,tako bi trebalo sa ventolinom ali ja nastavila da dajem 0.35ml sto je onda jako mala koncentracija ali nema veze,sta je tu je.Dete je pocelo malo da kasljucka,mozda bas zbog toga.Uzas.
Zubi me brinu-naplasise me sa tim vitaminom D.Osecam grizu savesti a ovde nemas bas sa kim da se posavetujes oko toga.kao sto rekoh,kod pedijtara se ide samo kad zaskripi.Po savete tog tipa ne.Sracunacu ja sama samo ne znam kako bese potrebna kolicina ali naci cu negde.Dete mi je jakooooo nervozno,desni staklaste a pri dnu crvene.Ja ocekujem zube mada kazu da desni treba da pobele-njemu nisu!
Pozdrav veliki i jos jednom hvala sto si tu!
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član

Post od nina-nana »

cao!
Znam da nije tema ali me stravicno zanima jer imamo decu istog uzrasta a nemam gde da pribavim odgovore-jel tvoje dete sedi,stoji,puzi?
Pozdrav veliki.
gagi15
Aktivan član
Aktivan član

Post od gagi15 »

Pretpostavljam da nije strasno sto se udaljavamo od prve teme.

Da, Nikola je prava mala cigra. Vec od osmog meseca, sedi sam, zatim je ubrzo propuzao, poceo sam da ustaje, onako nesigurno. Sad vec cim ga stavim u krevetac, ustaje i vristi da ga pustim "na slobodu", poceo je polako da hoda "u stranu", drzeci se za krevet, ili sto. Jednostavno ne mogu da ga stignem po kuci, dok si rekao "keks", on vec zbrisao u drugu prostoriju, i naravno pravi krs.

Zasto? Kako Konstantin napreduje? Svako dete se razvija individualno, nemoj da se brines, neka deca se vise fokalizuju na govor ( Nikola, bas ne izgleda zainteresovan, osim sto ponavlja " Da-da", i non-stop se smeje!), dok druga vise treniraju hodanje.

Tvoja zabrinutost je potpuno opravdana, ali kad budes gajila treceg sina, bices mnogo, mnogo opustenija.
Puno pozdrava, i poljubac za Konstantina.
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član

Post od nina-nana »

Pa Konstantin bas nije zainteresovan za te vrste fizickog napora.Sedi sam ali se baca cesto unazad,na ledja i onda ipak ne smem da ga ostavim samog ni u sedecem polozaju.Puzi kao gusenica,onako dize karlicu ali stomak je jos na podu,vise se vuce.Ne mogu da ga zamislim da puzi pravo.O stajanju necu ni da pricam jer smo od toga DALEKO!Potpuno nezainteresovan.Kad je u krevecu uhavti se za ogradu i samo podigne guzu,nista vise,kao da oseca da je pretezak sam sebi te ne pokusava.
gagi15
Aktivan član
Aktivan član

Post od gagi15 »

Samo polako, postuj njegov ritam i nikako ga ne forsiraj. Jedino sto ti mogu savetovati je da izbegavas dubak, i ostalo. Stavljaj ga na cvrstu podlogu. Nikola i ja najvise gmizemo po patosu. Naravno i on je u pocetku puzio onako vojnicki, na laktovima, dok nije ucvrstio misice, i poceo pravilno da puze. I tako sve postepeno, kad dopuze do kreveta ili stola, polako se hvatao jednom rucicom, i polako podizao, sad vec ustaje sasvim siguran u sebe, sam se vrati u "cetveronozni" polozaj. Kao sto sam ti vec pisala, voli da pobegne u sobu, ili kuhinju, podje tako, sedne, okrene se da vidi da li ga pratim, i nastavi dalje.
Iskreno receno, jedino sto sam mu otezavala situaciju (neznam da li to mozemo navesti kao forsiranje), kad sam ga u pocetku stavljala na pod, na stomak, igracke sam mu malo udaljavala, cisto da mu nisu na dohvat ruke...

Pozdrav, i ne brini, sve je to normalno....
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član

Post od nina-nana »

Pa kao sto rekoh ovde se sa pedijatrima ne moze razgovarati o tome i ja brinem jer se na intrenetiu moze svasta procitati.kazu dete propuzii sa 8,9 meseci a moje sa 10,5 (skoro) nece.On je na podu i na stomaku od prvog dana skoro(naravno ne bukvalno ali od rodjenja je voleo da spava na stomaku) i nista.Jak je i jake su mu rucic,sve sam pokusala cak i valjak na naduvavanje kupila da se preko njega kotrlja sa rucicama na podu,da ih jaca-nista!Stavim ga u krevetac i kad se kao krijem ispod da me ne vidi on se podigne tek toliko da proviri preko i odmah se spusta nazad,kao da se plasi.
Hvala.
gagi15
Aktivan član
Aktivan član

Post od gagi15 »

Nemoj nista da se brines, svako dete se razvija individualno. Da bi se dobio neki prosek za 8-9 meseci, mora da postoje deca koja pocnu ranije, i naravno deca koja pocinju kasnije da puzu.
Nema razloga, a i pedijatri bi primetili da dete ima fizicke poremecaje, koji otezavaju njegov razvoj.
Inace kad ga stavis na ledja, da li zna da se sam okrene na stomak?
Kad je na podu, na stomaku, da li trazi igracke oko sebe, okrece se?
Kad mu odmaknes igracke, pokusava li da im se priblizi i da ih dohvati?
Na kakvoj se podlozi pretezno nalazi (parket ili tepih)?
Koliko je tezak?

I na kraju, sto se tice upale pluca, da li mu je bolje?
Veliki poljubac za malog bucka, i veliki pozdrav za zabrinutu mamu!
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član

Post od nina-nana »

Cao!
Da,da,okrece se sa stomaka na ledja i obrnuto od 6 -og meseca,naravno da hvata igracke i to ih jos gura da bi isao da ih dohavti jer mu je ovako nezanimljivo(sve na dohvat ruke).Tezak je skoro 12kg pa mozda i zato.Vidim ja da on nije spreman.Mozda jer ne moze da drzi tu tezinu na svojim nozicama.Ali opet,zasto kao da se plasi da se podigne ?Cak nece ni na kolena?Hoce samo kad se penje"uz mene".Nema zubice,nece da puzi sa podignutim stomakom(puzi on bas brzo ali se vuce)...oooooo...Ma kakvi ovde ne bi primetili nista da je nesto kako ne treba.Sta da ti kazem kad ne mere detetu obim glave i ne proveravaju fontanelu(sve ja to radim kod kuce)?!
Pluca valjda(nadam se) bolje.Inhaliramo se i to je to.jel ok ako mu stavljam 2ml atroventa bez icega?Inhaliranje traje nekih 10-ak minuta i dosta je.Njemu nije lose bilo od onda.
Kako nam je vrsnjak?A mama(ja to nikako da pitam)?
massimo
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:25 pm

Post od massimo »

Zdravo,
evo da vam se umesam kao treca osoba.Jel moze???
nina-nana ja imam sina koji je sada vec "veliki" decko., ima 7g i sada ce u skolu.On jeprve zube dobio pred prvi rodjendan, tako da ne brines, a mmoja sestra je imala vise od godinu dana kada su joj izbili.Ja sam njemu davala ipak malo cvrscu hranu pa je naucio da "gricka " desnima.

I moj je bio tezak, za prvi rodjenadn je imao oko 13-14kg.Doduse on nije hteo da puzi, vec je rano krenuo da hoda.I da ti kazem, fizijatar mi je tek kad je imao 2.5g. rekao da je greska sto ga nismo terali da puzi.Moj sin je dugo isao stepenicama sa ukocenim kolenima, jer kaze nisu se razvili misici na butinama, koji s razvijaju puzanjem.Takodje sam tad shvatila da je za decu bolje - za kicmu,kukove i misice , da kasnije prohodaju i sto je najvaznije kada su oni spremni. Zato ne brini.

Moj sin ima blazu astmu, a sin moje sestre je imao probleme jos od 1-og meseca.bio je mala beba kada je dobio zapaljenje pluca a posle je to preraslo u astmu.
Ali vremenom smo svi naucvili da rukujmo inhalatorima, flasicama, spricevima i sl.Mozda tvom sinu smeta klima tamo.

Procitala sam da je u pocetku imao i proliv i ako hoces poslusaj moj savet- ne smeta > proliv je verovatno imao zbog brojnih antibiotika.Moj sin je u tom uzrastu primio mnogo antibiotika od kojih je dobio kandidu- gljivicu.lekari na to nisu obratili paznju p se ona zaista zaptila.Pravi lek je da cim pije antibiotike( a ne smeta ni sada) pije neki probiotik - kod nas je za malu decu liobif i probiokid, takodje su dobri probiotski jogurti.Kortikosteroidi takodje na to uticu i kao sto ti je vec savetovano posle inhalacije isperi mu usta, ali u vodu slobodno stavi malo sode bikarbone, pa uzmi na vatu ili maramicu i ti mu obrisi malo jezik.Ako malo proguta taj rastvor nece smetati, samo ce mu pomoci da se kandida ne razvije dalje.

Imam puno iskustva sa kandidom( na zalost), jer se kod mog sina zapatila.
To je sada tebi sporedno ( tako je bilo i meni tada i lekarima), ali ucini to, jer ako ti kazem da je on ima skoro celog svog zivota i da je sada na strogimn dijetama, videces da ima smisla.probiotik ne smeta ,vec povecava imunitet i crevnu floru,a sprecavas razvoj gljivice.Obicno kod dece sa slabijim imunitetom-koja su cesce podlozna infekcijama i cesto lecena antibioticima kandida uhvati maha.Zato posle mog iskustva ucini to da sprecis jos jedan problem koji moze da nastane a niko ti to ne kaze.

Probiotik je dobar i zbog boravka u tim toplijim krajevima jer pomaze u sprecavanju stomacnih virusa.

Sto se tice astme mi koristimo berodual 5ml/1.5ml fizioloskog rastvora pri otezanom disanju,
a kad je stanje blago i li u pocetku koristimo samo pantenol 05ml/1ml fizioloskog- koji je dobar da se navlaze pluca pri suvom kaslju.

To su iskustva moja i moje sestre,ali ti trebas prvo na ispitivanje, zar ne?

Kad dodjes u Bg pokusaj da zakazes i kod Dr Todora Jovanovica , koji je odlican imunolog a on je tvorac cuvenog TODOXINA - koji podize imunitet.Taj TODOXIN je mene spasao, jer sam astmaticar od svoje 7-e godine i posle koriscenja tog preparata( tokom 2 g) , vise nemam gusenja ni alergije vec dve godine( SAD G NE KORISTIM), cak radim sa pusacima?( ranije sam zbog rada sa pusacima koristila pumpicu bar2-3 puta tokom radnog vremena).Prepartat je na biljnoj bazi i mom sinu je mnogo pomogao u podizanju imuniteta.

TOLIKO.
iZVINITE BAS SAM SE RASPISALA.

Pozdrav,
gagi15
Aktivan član
Aktivan član

Post od gagi15 »

Pozdrav, Massimo, dobro dosla!

Nina-nana, nema razloga za brigu, taj mali svrca je izgleda mnogo oprezna bebica, i ide samo na sigurno!
Nije to ni velika kilaza, pa da ga to ometa (Nikola ima 12 kg), a i ti bi sama primetila da ima neke malformacije (ovde jedino sto savetuju je snimanje kukova oko 6-7 meseci).
I on oseca tvoj strah i napetost, i reaguje na njih. Zato uzivaj ti sa svojim malim sunascem, igraj se, opusti se, sve ce to doci samo od sebe.

Nikola je OK, hvala! A mama? Ako izostavimo nesanicu, sve je super.
Puno pozdrava!
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član

Post od nina-nana »

massimo-cao!
Hvala.Znate i same da zanci svaki redak napisan o ovome jer ja sam nekako uskracena za odgovore ovde.
Jako mi je laknulo kad sam cula da postoji beba jos a da su kasno dobile zube.Znate vec kako internet moze da "zatruje"um.Ja citala kako onda hormoni stitne zlezde ne valjaju a opet neki kazu sto kasnij to bolje jer ce dete imati zdrave zube itd.
Ja svoje dete ne mogu da prepoznam.On je uvek nasmejana beba a sad toga nema .Danima place,razdrazljiv je i kao da hpce da iskoci iz sopsvene koze.ja sve mislim zubici su,nema sta drugo ali njoh nema pa nema a znam da ne zibijaju mesecima.Njemu su desnistvrdnute i onako oblikovane(kao prma zubima kojih nema),jos kao da osecam neki malu grudvicuzar ne treba da izbije zub celom povrsinom a ne u grudvicama) ili ja to vec umisljam?!
Sto se astme tice-da,cekaju nes ta sipitivanja samo ne znam koja?Ok krvna slika ali ne bih bas dete ne rengten opet jer je zracen dva puta za tri meseca a opet kako ce nasi lekari znati.Za alergijska ispitivanja je rano.E sad,nadam se sve da astma nije jer genetdkih prediosposzicija nema.
Tvoje dete se bas napatilo a i vi sa njim?Muke su to velike.Ja svoje ne mogu da podnesem da gledam kako se apti sa zapusenim nosicem a kamoli nesto gore!
Hvala za skretanje mi paznje(po drugi put) da detetu ispiram usta posle inhaliranja.Iako mi je gaga15 to vec rekla ja nisam to radila.Sve kao posle cu,pa onda dete mi zaspi dok ga inhalirma-zao mi da ga budim i tako u krug...Nije opravdanje znam i bude li se i sa tim patio tesko da bih sebi mogla da oprostim.Jezik mu je belicast.Nisam znalada kandida moze biti tako gadna?
Zabrinuta sam pomalo oko tog ne-puzanja jer imam par drugarica koje su se prodile kad i ja i svima deca vec hodaju.Rekla sam sebi zilion puta da svoje dete NIKADA necu porediti sa drugom decom i eto je greska!Jos na forumima pa i na ovom,neki mi rekose da je to mozda neki "poremecaj"u motornom razvoju.Od tada sam polu-ziva!
massimo
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:25 pm

Post od massimo »

Mislim da ne smes nikad sebi da prebacujes nesto da si promasila ili da si kriva za bolest.
Nikad nije kasno da ispiras usta bebi .Kroz sve sto sam prosla shvatila sam da je vaznije ( po nekad) ne nervirati se ako sam preskocila lek ili nisam uradila nesto potrebno oko zdravlja, vec da nisam nervozna.
Moj sin uzima mnogo lekova, od kojih je , hvala Bogu veci deo homeopatski, ima strog rezim ishrane i sl, a raniej nije smeo ni u kontakt sa decom da se ne bi razboleo.Mnogo zabrana.Kad se opteretim oko toga da sve uradim po redu da ne ugrozim njegovo zdravlje desi se da zaboravim na njegovo psihicko stanje.Sta mislis koliko njega opterecuje svaka tableta koju proguta? Opominjanje da nesto ne pokjede, pracenje kako hoda i mnogo drugog.A jos ako se ja uspanicim jer je preskocen lek ili kako je mogao da jede nesto sto ne sme.Sada znam da jednom ako preskocim tabletu to ga nece ubiti, ali ako mu pruzim mnogo vise smeha, zabave i neceg drugog to ce mu leciti dusu, a to donosi zdravlje i telu.

Ako si toliko zabrinuta oko hodanja najbolje je otici kod fizijatra na pregled ( ako ne mozes ranije onda u BG) i tako ces se rasteretiti.Ako kazu da je sve u redu bices mirna, ako treba neka vezba onda ces krenuti na vreme.Samo nemoj mnogo da se brines.Kao sto rekoh deca mnogo vise rastu i zdravija su kad mama nije uplasena i nervozna.
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član

Post od nina-nana »

Hocu,ici cu cim dodjem u Bg zbog tog ne-stajanja i ne -puzanja.Ustvari moje dete puzi ali sa spustenim stomakom,digne guzu,ide na kolenima ali ruke ne ispravlja nego se vuce na laktovima obavezno sa nekom igrackom u ruci.Zasto to?Eto to se pitam.Mozda to i nije strasno.I sav je nesto plasljiv mnogo a nije padao.
Za probitoike znam i ovde nema ni toga po apotekama i radnjama zato mu to dajem kroz jogurte,jedino tako mogu.Dajem mu neki pro-vita jogurt i na njemu pise dai ma probiotika e sad kojih,ne znam...I jeste,ubedjena sam da su svi ti proilivi bili izazvani samo koriscenjem antibiotika jer je imao proliv svaki put kada je pio antibiotik. Ali onakvi proilivi...pa ono je zaista strasno.I dete onako malaksalo...ne daj Boze vise!
Odgovori