Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: o cemu se radi?
PostPoslato: Ned Nov 19, 2006 12:39 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 5:47 am
Postovi: 32
Lokacija: KRALJEVO
Molim Vas za pomoc i savet.
Mateja se vec mesec dana nocu budi na svakih dva sata, ponekad i na sat vremena i neutesno place.O.K. budio se i ranije, ali najvise dva puta u toku nocu, ali ta budjenja nismo ni osetili.Dam mu vodicu i on nastavi da spava.
Ali u najnovijem slucaju nista ne pomaze.Ne znam da li su u pitanju zubi jer su mu vec izasle dve donje jedinice i gornje dvojke i jedinice.Sta da radim?Da li je to samo jedna nadam se kratka faza?


Mateja 18.02.2006.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Nov 24, 2006 1:16 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Mislim da nema mesta panici. Ukoliko dete u toku dana nema nikakvih problema, lepo jede, napreduje... verovatno je da se radi o prolaznoj fazi. Poremecen san u toku noci moze imati vise uzroka. Za pocetak je najvaznije iskljuciti bilo koji organski poremecaj, tj. eventualnu bolest deteta, a zatim naci nacin da se dete prilagodi rezimu nocnog spavanja. Jedan od uzrocnika loseg sna svakako mogu biti zubici, nas pedijatar kaze da je mnogobrojnim studijama utvrdjeno da zubici rastu upravo nocu zbog nekih procesa u organizmu (raspitacu se detaljnije). Inace, svako dete je individua za sebe. Recimo moj mladji sin je od treceg meseca zivota potpuno poremetio ritam spavanja cele nase porodice iz razloga sto su mu zubici nicali bukvalno jedan po jedan i sa 11 meseci imao je 16 zubica. Trojke su mu recimo, sto je vrlo neobicno izrasle sa 9.5 meseci, pre cetvorki. Dok mu svi zubici nisu iznikli mi bukvalno nismo ni spavali. Dete bi se budilo nocu sto puta, desavalo se cak i da ga po celu noc vozamo u kolicima na smenu (sto sa starijim sinom nije bio slucaj). Posle zubica, na red su dosli nocni strahovi, zbog kojih smo jednu noc otisli u Tirsovu, jer smo mislili da je dete bolesno kad neprestano place 3 sata, a mi ne mozemo da ga smirimo. Sve se naravno desava nocu, a preko dana je sve super, kao da je u pitanju drugo dete. Posle smo iscitavanjem raznih knjiga na tu temu i savetovanja sa pedijatrom dosli do zakljucka da dete treba vec od 18 h polako uvoditi u san, znaci ne uspavljivati, vec smiraviti situaciju u kuci tisim tonom razgovora, prigusenim svetlom... Dakle sve aktivnosti u toku dana koje mogu dovesti do preterane nadrazenosti deteta, a koje ce u snu tokom noci dete reprodukovati treba ograniciti ili svesti na minimum. Takodje, ne treba dete uspavljivati pored upaljenog televizora bez obzira na recimo stisan ton, jer neki neurolozi tvrde da to moze uticati na los san odojcadi i dece uopste. U svakom slucaju, sklona sam da verujem da i Vase dete prolazi kroz jednu od faza u svom odrastanju, a na nama roditeljima je da se naoruzamo strpljenjem, potisnemo nervozu i umor i pokusamo da na sto bezbolniji nacin prebrodimo taj period.


Pozdrav,


Natasa


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 53 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: