Bol u bradavici

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:28 pm

Post od Ksenija72 »

To za Daktanol sam baš htela da predložim kao moguće rešenje...S druge strane, bilo bi dobro da odete kod dermatovenerologa ne bi li vam uzeo bris bradavice....i samim tim bi saznale o čemu se radi i pri tome bih tražila uput za UZ dojke ali ne kod ginekologa već kod hirurga koji je specjalista za dojku. Dojka kao oblast izučavanja je pre par godina prebačena kod hirurga...i retko koji ginekolog je raspoložen da se ozbiljnije pozabavi njome...
Sve najbolje
Ksenija
wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 6:34 pm

Post od wiseslawa »

Slažem se sa Ksenijom da je najbolje uraditi bris i videti da li su to gljivice (soor). Ali ne znam koliko se na to dugo čeka a kada beba isključivo doji i ako je to muči, a i mami je neprijatno i bolno ne znam koliko može da se čeka. Ja sam se odlučila na rizik, mislim da od Daktanola na jeziku jedan dan neće bebi ništa biti. Koliko ja znam o sooru u 24-48 sati bi trebalo da dođe do znatnog poboljšanja i prestanka bola.
Majda mislim da u slučaju soora dva puta dnevno nije dovoljno. Probaj da mažeš sebi bradavice posle svakog podoja, a ako te je baš strah (ne znam kolika je bebica) bebi nemoj mazati ali ne ispiraj bradavice pre sledećeg podoja (tada ih moraš mazati Daktanol gelom za oralnu upotrebu).
I još jednom: jako je važno svaki dan iskuvati dude, deterdžentom i vrućom vodom oprati igračke koje beba stavlja u usta, menjati grudnjak dnevno (prati na 60 stepeni), jastučiće posle svakog podoja i svu odeću koja dolazi u dodir sa bradavicama (potkošulje) prati na što većoj temperaturi. Drugačije se samo vrtite u krug.
Majda
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Nov 15, 2005 8:42 pm

Post od Majda »

Da, poslusacu tvoj savet za Daktanol.
A tako sam i mislila sto se bebe tice jer ona nema ni dva meseca a jezik joj je s vremena na vreme beo i to se brzo ocisti gazicom.
Hvala na savetu.
Javljam rezultate !

:D
Korisnikov avatar
Anjina Mama
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 9:59 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Anjina Mama »

Evo i novosti....
Nisam mogla da sacekam ponedeljak, pa sam pozvala mog ginekologa. Saslusao me je i rekao da je to najverovatnije iziritirana bradavica, pa samim tim se tako i javlja bol. Rekao je da je namazem ad kapima i pustim do sutra, ali da beba mora svakako da sisa i na toj dojci.
Javice mi se sutra, pa ako mi stanje bude nepromenjeno, svakako da dodjem do njega da me ipak pogleda i rucno i uz.
Opet ostaje da Vam se svima javim.
Super sto su se mnogi ukljucili u temu.
Ovo sa daktanolom je super, ali beba je bila bolesna, trenutno je na antibiotiku, pa mislim da bi joj daktanol bio mnogo, mada ako dr kaze da je to ok.......
Majda
Aktivan član
Aktivan član

Post od Majda »

Meni su u porodilistu, dugi dan nakon porodjaja, rekli da nikako ne stavljam ad kapi na povredjenu bradavicu vec iskljucivo lanolin i mleko. A to mi je pomoglo jer se tada radilo iskljucivo o ragadama. Ovo mi deluje ipak malo kompleksnije. Opet, mozda tebi pomogne. Javi. :D
Ja vec pola dana stavljam daktanol, cini mi se da je bol nesto slabiji.
wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član

Post od wiseslawa »

Nemojte da zaboravite da soor napada baš oslabljen organizam, naročito posle antibiotika. Mi smo prvi put imale soor dok su nicali zubići, a drugi put posle viroze.
Ali super je što ćete otići kod lekara.
Za AD kapi nisam čula, ja sam isto stavljala lanolin i to je stvarno fenomenalna stvar. Super je i mazati bradavice mlekom i držati ih što više na vazduhu, ali ne i kod soora jer se gljivice hrane mlekom. Znači Majda maži Daktanol i luftaj ali ne maži mlekom. Super što već ide na bolje :)
Korisnikov avatar
Anjina Mama
Stalni član
Stalni  član

Post od Anjina Mama »

Eto meni su za slucaj da mi se pojave ragade (a hvala Bogu, nisu) rekli u porodilistu da stavljam povidon jod!
Svakakvi saveti, a valjda i deluju :lol: ?
bifidus
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 10:56 am

Post od bifidus »

AD kapi se vise ne preporucuju zato sto imaju gorak ukus (pa recima babica), pa bebu mogu da odbiju od sisanja.

Daktanol je meni preporucila patronazna sestra kada je beba imala samo 10 dana jer je bezopasan po bebino zdravlje.

Da li je neko pokusao sa Multi - Mam kompresama meni je pomoglo sa ragadama, a takodje i kod bola u dojkama, mada sam ja mislila da se bol javlja od izmlazanja.
wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član

Post od wiseslawa »

Ja sam probala multi mam lanolinsku kremu, babica u porodilištu nam je preporučila, i super mi je pomogla. Ja nisam imala one prave, krvave ragade već je samo bradavica bila iziritirana jer je moja beba bila na sisi non-stop. Posle sam tim čistim lanolinom mazala i neku ogrebotinu na svojoj nozi i letos ojed na bebinoj guzi i stvarno brzo zarastaju rane i stvara se nova koža.
Povidon jod i AD kapi ne bih preporučila nikako stavljati na bradavice, jednostavno za to nisu namenjene. Nama je patronažna mazala bebu jodom ali nam je pedijatar rekao da ni slučajno jod ne mažemo na tako malu bebu. To je u svatu davno prevaziđena praksa a kod nas doktori svašta preporučuju :roll:
Majda
Aktivan član
Aktivan član

Post od Majda »

I meni je Multi Mam Lanolin mnogo pomogao a imala sam prve dve, tri nedelje bas problema sa ragadama. To u kombinaciji sa mlekom.
I sad ga s vremena na vreme stavljam, preventive radi, jer bebica non stop sisa.
Anjinamama, mozda je bolje da probas sa tim.

Super ako je daktanol bezopasan za bebicu.
I dalje ga stavljam...i dalje mi, cini mi se, dosta pomaze.
:lol:
Korisnikov avatar
Anjina Mama
Stalni član
Stalni  član

Post od Anjina Mama »

Meni je izgleda malo bolje od ovih ad kapi. Mada sam danas namazala samo tri puta po 1 kap na bradavicu.
Multimam balzam sam mazala ranije i bila sam zadovoljna, mada sada nisam probala .... ajd` reko` da poslusam lekara....
Nemam taj bol posle podoja, recimo, kao pre dan-dva. Malo mi je lakse. Ali da se ne lazemo, tako mi je bilo i prosli put. Bilo mi je lakse nedelju-dve, pa se bol i problem javio ponovo!
Videcu u ponedeljak, vodimo Anju na kontrolu pa cu popricati sa pedijatricom, a svakako cu otici kod mog ginekologa na uz pregled, on mi na svakom godisnjem rutinskom pregledu pregleda i grudi, tako da ce sigurno i ovaj vanredni put to uraditi.
Javicu se sa novostima.
Jos uvek sam optimista da nije nista ozbiljno i da nece biti potrebe za nekim lekovima ili kremama :lol:
Majda
Aktivan član
Aktivan član

Post od Majda »

Drago mi je sto je i tebi bolje.
Ja cu da stavljam daktanol i dalje pa jedino ako mi se stanje pogorsa obraticu se lekaru. Za sada je sve podnosljivo.
Javljaj novosti...
:)
Korisnikov avatar
Anjina Mama
Stalni član
Stalni  član

Post od Anjina Mama »

Evo uzela sam danas chicco-ve neke tufere sa gelom koji hladi bradavicu i areolu. Nalepi se na taj deo i navodno sve tegobe, tipa ragade, puknuta bradavica i raznorazni bolovi u dojci brzo nestanu. Tako pise na samoj kutiji, a i prodavacica kaze da je fenomenalna stvar i ne smeta bebi.
Ima 10 kompresa i jednu sam nalepila pa cemo da vidimo.....
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:28 pm

Post od Ksenija72 »

Kakva je situacija? Ima li promena na bolje?
Ksenija
Majda
Aktivan član
Aktivan član

Post od Majda »

Kod mene se smirilo.
Ranica je nestala. Bol se smanjio.
I dalje stavljam daktanol, sebi 3 puta dnevno (smanjila sam dozu) a bebici ocistim uvece gazicom i daktanolom jezik. Njoj je i dalje on beo, mislim da je to samo mleko jer se dosta brzo ocisti.
Anjina mama , je l si bila kod lekara?
:)
Odgovori