BEBA PUZI POTRBUSKE
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
- dolce-vita
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm
BEBA PUZI POTRBUSKE
DA li neko molim vas moze da mi odgovori na sl. pitanje?Naime, imam bebca koji je 21.03 napunio 9 meseci, medjutim, jos ne puzi da kazem pravilno vec potrbuske.Pomera se unapred kao mala zmija
Kao nesto se odupire nogicama i pomera se napred pomocu ruku i stomaka.Moze li mi neko reci da li je to normalno za njegov uzrast, da li treba da se zabrinem?

- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Sve je ok, nema nikakve patologije u tome shto bebac radi

Pogledajte temu Motorni razvoj, pisala sam o tome davno ovde...
Bauljanje prethodi puzanju a to je ono shto vas bebac radi sada

Liste i tabele motornog razvoja koje nadjete na internetu ili u knjigama jesu dobar nachin da se orijetnishete o tome sta to od aktivnosti vach bebac treba da radi u ovom uzrastu, ali nemojte se nikada 100% osloniti na ove podatke i slepo ih juriti i brinuti kada vidite da vasha beba ne puza u 9tom mesecu ili ne hoda u 12mesecu, naime, svako dete ima svoj ritam i svoje navike i zelje tokom zivota, ne treba da patite shto on ima 9 meseci a joh nije prepuzao...propuzace kad on to bude hteo i kad bude sreman za to, tj kada njegovi mishici budu spremni. Nije svako odojche istoi gradjeno, isti period provelo u utrobi, ne hrani se svako dete istom hranom, nemaju sva deca iste stimuluse i zanimanja chak i u tom periodu

Neko dete je nasmejano po ceo dan, drugo pak nije, neka deca su plashljiva, druga nisu...pa onda kakav je ritam spavanja, kakve su krpice u koje ga oblachite, da li su doboljno rastegljive i udobne da mu obezbedjuju da se slobodno krece...
Vashe je da mu u tome pomognete, da ga stimulishete, kada je u polozaju na stomaku da mu savijate nogice ka karlici kako bi se odgurivao od vas, da mu savijate jednu nogu, kao da hocete da mu podvuchete nogu pod stomak a suprotnu ruku da mu drzite na podu, da kao imitirate puzanje.
Da vodite rachuna o njegovoj kilazi, bebci sa vishkom grama ili kilograma teze prohodavaju i propuzaju, chista fizika

Da vodite rachuna da ne provodi puno vremena sedeci u toku dana, i da ga chesto u toku dana stavljate u polozaj na stomak, da se odupire rukicama i kolenima od podlogu, a podloga ne sme biti mekana, mora imati chvrst oslonac...pod je najbolji za to, stavite samo cebence ili neki frotir na pod i njega na frotir, ili peshkir...
Zaista je mnogo faktora koji utichu na to da li ce bebac propuzati sa 7 ili 9 ili 11 meseci

Bitno je da on na kontoli kod pedijatra super prodje

Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- dolce-vita
- Stalni član
[quote="tamaraft"]
Vashe je da mu u tome pomognete, da ga stimulishete, kada je u polozaju na stomaku da mu savijate nogice ka karlici kako bi se odgurivao od vas, da mu savijate jednu nogu, kao da hocete da mu podvuchete nogu pod stomak a suprotnu ruku da mu drzite na podu, da kao imitirate puzanje.
To mu redovno radimo, svakodnevno je na podu, samo sto sam mu stavila vise cebadi, jer se plasim da se ne prehladi, on je na stomaku svakodnevno, jer vise i ne zeli da bude na ledjima.Samo eto, sto se tice krupne motorike, jos nije poceo pravo da puzi.Recimo, ono sto je meni cudo, nikada nije stavio nozni prst u usta.Zasto, nije mi jasno?
Da li je to za brigu, ne radi jos tasi, tasi..
Ali zato, lepo prica,baba, deda, mama, tata, daj.

To mu redovno radimo, svakodnevno je na podu, samo sto sam mu stavila vise cebadi, jer se plasim da se ne prehladi, on je na stomaku svakodnevno, jer vise i ne zeli da bude na ledjima.Samo eto, sto se tice krupne motorike, jos nije poceo pravo da puzi.Recimo, ono sto je meni cudo, nikada nije stavio nozni prst u usta.Zasto, nije mi jasno?

Ali zato, lepo prica,baba, deda, mama, tata, daj.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Okt 29, 2008 10:00 am
Draga dolce,
dete apsolutno ne mora da puzi!
Moja sestra ima dečaka kojeg je mesecima vodila na vežbe zbopg tortikolisa, i tamo u Sokobanjskoj su joj rekli da treba da ga uči da puzi, iako nije pokazivao interesovanja za to. I onda je ona provodila sate klečeći za njim po kući, savijajući mu noge, okrećući stopala na unutra i slično...
Bespotrebno.
Moja ćerkica je naučila da puzi tako što je htela da stigne svog batu. Znači, potrebno je samo malo motivacije..vizuelne.
Prohodala je pre njega, iako je on stariji. I nije stavljala palac u usta i tašila je tek sa 11.
Pa šta?!
Ne nipodaštavam fizijatrijska ni razvojna načela, ali i vi i vaše dete ćete biti srećniji ukoliko se malo više osluškujete. OK je da imate u vidu razvojne smernice, ali nemojte ih se tako slepo držati. Opustite se! Moja devojčica je mesecima imala odrane obraze jer je htela sama da se podigne i da puzi, a kad joj nije uspevalo, trljala je lice o pelenu ispo nje.
To je bilo neverovatno iskustvo, gledajući nju kako pokušava nešto sama, bez ičije pomoći.
Kažu, kad dete stavi nožni prst u usta, popilo je čabar mleka i može da se 'odbije' od sise..hehehe...svašta kažu!!!!
Samo se vi, slatka, opustite i animirajte svoje dete na način na koji ono to najbolje prihvata.
Videćete kako brzo napreduje!
A ionako je intelektualac, čim više priča, a manje radi!!!
Tamaraft, izvinite ukoliko moj komentar izgleda kao da napadam vašu profesiju, TAMAN POSLA! Sve pohvale...!
Pozdravljam Vas!!!!
dete apsolutno ne mora da puzi!
Moja sestra ima dečaka kojeg je mesecima vodila na vežbe zbopg tortikolisa, i tamo u Sokobanjskoj su joj rekli da treba da ga uči da puzi, iako nije pokazivao interesovanja za to. I onda je ona provodila sate klečeći za njim po kući, savijajući mu noge, okrećući stopala na unutra i slično...
Bespotrebno.
Moja ćerkica je naučila da puzi tako što je htela da stigne svog batu. Znači, potrebno je samo malo motivacije..vizuelne.
Prohodala je pre njega, iako je on stariji. I nije stavljala palac u usta i tašila je tek sa 11.
Pa šta?!
Ne nipodaštavam fizijatrijska ni razvojna načela, ali i vi i vaše dete ćete biti srećniji ukoliko se malo više osluškujete. OK je da imate u vidu razvojne smernice, ali nemojte ih se tako slepo držati. Opustite se! Moja devojčica je mesecima imala odrane obraze jer je htela sama da se podigne i da puzi, a kad joj nije uspevalo, trljala je lice o pelenu ispo nje.
To je bilo neverovatno iskustvo, gledajući nju kako pokušava nešto sama, bez ičije pomoći.
Kažu, kad dete stavi nožni prst u usta, popilo je čabar mleka i može da se 'odbije' od sise..hehehe...svašta kažu!!!!
Samo se vi, slatka, opustite i animirajte svoje dete na način na koji ono to najbolje prihvata.
Videćete kako brzo napreduje!
A ionako je intelektualac, čim više priča, a manje radi!!!

Tamaraft, izvinite ukoliko moj komentar izgleda kao da napadam vašu profesiju, TAMAN POSLA! Sve pohvale...!
Pozdravljam Vas!!!!
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Daleko od toga da se vredjam
Ja sam profesionalac
nemamo mi taj luksuz vredjanja i ljutnje na ljude koji traze pomoc
Pa na shta bi lichilo da se uvredim kada mi roditelj postavi pitanje vezano za njegovo dete? Sigurno ga necu otkachiti ili slagati
Ne brinite za mene, ja sam tu da pomognem a ne da se prepiremo
Ja sam pomenula da se ne treba slepo drzati svega shto prochitate u tabelama psihomotornog razvoja, vishe puta chini mi se u ovom podforumu tako da nemojte praviti problem gde ga nema, molim vas nemojte izmishhljati poremecaje gde ih nema, nemojte sebi ovaj lepi period zivota i uzivanja sa babcem unishtavati takvim brigama. Mozda sam ovo grubo rekla ali treba mozda neko i ovako da vam kaze
Ako imate nekoga ko vas kljuka time da dete kasni u razvoju i da treba da puzi, tapshe, pricha, skakuce na nogama, cupka, hvata predmete sigurno, pije samo iz flacshice...itd na takve priche se ne obazirite pa iako te osobe imaju po 10 dece, to nishta vama i vashem bebcu ne znachi.
Vase dete je jedinstveno smao po sebi i nema veze shto ne radi tashi tashi, i sto josh ne puza, ne mora ni da prupuza, moze i da propuze tek u 12 mesecu kada pochne i da hoda, pa da ima fazu kombinacije hodanja i puzanja...moze da razvije samo puzanje unazad, a kasnije da se razvije normalna sema puzanja unapred...najbitnije je da to nisu patologije, da su to normalni stadijumi u razvoju motorike, sazrevanju nervnog sistema, procesa uchenja, rasta...
Psihomotorni razvoj koji mi svi uchimo i koji imamo u glavama josh od srednje shkole, sve te tabele, liste podataka, merila, granice, sve je to samo smernica, samo putokaz ka onome shto treba biti razvijeno kod deteta odredjenog uzrasta, ali kod deteta koje je:
provelo intrauterini period u zdravom organizmu majke
nije rodjeno pre vremena
nema urodjene anomalije
nije imalo nikakve povrede tokom porodjaja
nije imalo komplikacije zutice
nema poremecaj chula vida, sluha
koje neka ozbiljnije infekcije, oboljenja, anemije u prvim mesecima zivota
pa onda ishrana, ritam spavanja, vrednoca roditelja, privrzenost detetu, polozaj u kom provodi vecinu dana, polozaj u kom spava, broja ljudi koji ga okruzuju, situacije u kuci, da li u okolini ima druge male dece ili samo odraslih, pa i on igrachaka koje detetu dajete...

Pa na shta bi lichilo da se uvredim kada mi roditelj postavi pitanje vezano za njegovo dete? Sigurno ga necu otkachiti ili slagati

Ne brinite za mene, ja sam tu da pomognem a ne da se prepiremo

Ja sam pomenula da se ne treba slepo drzati svega shto prochitate u tabelama psihomotornog razvoja, vishe puta chini mi se u ovom podforumu tako da nemojte praviti problem gde ga nema, molim vas nemojte izmishhljati poremecaje gde ih nema, nemojte sebi ovaj lepi period zivota i uzivanja sa babcem unishtavati takvim brigama. Mozda sam ovo grubo rekla ali treba mozda neko i ovako da vam kaze

Ako imate nekoga ko vas kljuka time da dete kasni u razvoju i da treba da puzi, tapshe, pricha, skakuce na nogama, cupka, hvata predmete sigurno, pije samo iz flacshice...itd na takve priche se ne obazirite pa iako te osobe imaju po 10 dece, to nishta vama i vashem bebcu ne znachi.
Vase dete je jedinstveno smao po sebi i nema veze shto ne radi tashi tashi, i sto josh ne puza, ne mora ni da prupuza, moze i da propuze tek u 12 mesecu kada pochne i da hoda, pa da ima fazu kombinacije hodanja i puzanja...moze da razvije samo puzanje unazad, a kasnije da se razvije normalna sema puzanja unapred...najbitnije je da to nisu patologije, da su to normalni stadijumi u razvoju motorike, sazrevanju nervnog sistema, procesa uchenja, rasta...
Psihomotorni razvoj koji mi svi uchimo i koji imamo u glavama josh od srednje shkole, sve te tabele, liste podataka, merila, granice, sve je to samo smernica, samo putokaz ka onome shto treba biti razvijeno kod deteta odredjenog uzrasta, ali kod deteta koje je:
provelo intrauterini period u zdravom organizmu majke
nije rodjeno pre vremena
nema urodjene anomalije
nije imalo nikakve povrede tokom porodjaja
nije imalo komplikacije zutice
nema poremecaj chula vida, sluha
koje neka ozbiljnije infekcije, oboljenja, anemije u prvim mesecima zivota
pa onda ishrana, ritam spavanja, vrednoca roditelja, privrzenost detetu, polozaj u kom provodi vecinu dana, polozaj u kom spava, broja ljudi koji ga okruzuju, situacije u kuci, da li u okolini ima druge male dece ili samo odraslih, pa i on igrachaka koje detetu dajete...
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
moja starija devojcica nije nikad puzila. iz sedeceg je presla u stojeci polozaj, i pocela da hoda. doduse, obe cerke su prohodale relativno kasno, starija sa 17 meseci, mladja sa 18.
i ja sam bila ocajna, kad vidim kako deca prohodaju na prvi rodjendan. moje su jedva znale da sede kako treba, ali sve to posle bude ok. samo opusteno.
i ja sam bila ocajna, kad vidim kako deca prohodaju na prvi rodjendan. moje su jedva znale da sede kako treba, ali sve to posle bude ok. samo opusteno.

- dolce-vita
- Stalni član
re beba puzi
Divne ste.Ja se isto zabrinem kada vidim da neka beba puzi, ali eto onda se cuju i dr.iskustva i smirim se 

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Dec 16, 2008 4:04 pm
nemoj nista da se brines, i moj bebac je isto to radio pre nego sto je propuzao...mi smo bili ekstremni slucaj on je to radio kada je imao cetiri meseca....ja sam brinula sto sve radi toliko unapred, poredila se sa bebama iz skolice za trudnice, ali to ne treba nikako raditi...svaka beba se razvija na svoj nacin i svojim tempom...
mene su silno nervirali pojedini s komentarima ima 6 meseci nista ne jede, samo sisa, to nije dobro bla bla bla...
evo danas sa 15 meseci jede sve i hoda kao i svi njegovi drugari iz mamine skolice za trudnice...jedna bebica sada vec devojcica od 3 godine, nije htela da hoda do 14 m,a sada niko ne moze da je stigne:)....sve to dodje na isto...
mene su silno nervirali pojedini s komentarima ima 6 meseci nista ne jede, samo sisa, to nije dobro bla bla bla...
evo danas sa 15 meseci jede sve i hoda kao i svi njegovi drugari iz mamine skolice za trudnice...jedna bebica sada vec devojcica od 3 godine, nije htela da hoda do 14 m,a sada niko ne moze da je stigne:)....sve to dodje na isto...
Vanjina mama napisao:....I onda je ona provodila sate klečeći za njim po kući, savijajući mu noge, okrećući stopala na unutra i slično...
Bespotrebno.
Pozdravljam Vas!!!!
Meni je iz ovog posta ostalo nejasno sta je sa sestrinim detetom?
Ako je bespotrebno to sto je radila sa detetom jel to znaci da dete jos uvek ima problem i da mu vezbe nisu pomogle?
Vanjina mama napisao:....I onda je ona provodila sate klečeći za njim po kući, savijajući mu noge, okrećući stopala na unutra i slično...
Bespotrebno.
Pozdravljam Vas!!!!
Meni je iz ovog posta ostalo nejasno sta je sa sestrinim detetom?
Ako je bespotrebno to sto je radila sa detetom jel to znaci da dete jos uvek ima problem i da mu vezbe nisu pomogle?
Moja devojčica sa devet meseci tek je naučila da se okrene sa leđa na stomak. O bilo kakvoj varijanti puzanja nije bilo ni reči. Pokušavala je ali... Da li znate onaj Diznijev crtani kada zec uči lane da hoda po ledu? Tako je bilo sa njom. "Puzala" je koristeći više glavu nego ruke. Ali, zato ,već u tom periodu je pokušavala da se uzvere uz ogradu krevetca, obožavala je da nas "maltetira" da je šetamo, a tek stepenište što je obožavala. Prohodala je i promilela (propuzala na sve četiri) bukvalno istog dana, par dana pre prvog rođendana. Prvo se oslobodila na krevetu, što mi je bilo čudno jer je ipak to nestabilna podloga, a bolje joj je išlo hodanje. Da puzi potrbuške ni dan danas ne zna (19 meseci).
Samo, možda tvoja beba malo i folira, bebe znaju da budu veliki "mućkovi". Tako moja nas je folirala da ne može samostalno da se popne na krevet, sve dok nije bila uhvaćena na delu, pa sa nepuna tri meseca je znala da imitira kašalj. Kolegičin sin je dugo glumatao da ne zna da hoda, bilo lakše detetu da ga nose i voze, a znao je krišom da prenese šetalicu preko praga
Samo, možda tvoja beba malo i folira, bebe znaju da budu veliki "mućkovi". Tako moja nas je folirala da ne može samostalno da se popne na krevet, sve dok nije bila uhvaćena na delu, pa sa nepuna tri meseca je znala da imitira kašalj. Kolegičin sin je dugo glumatao da ne zna da hoda, bilo lakše detetu da ga nose i voze, a znao je krišom da prenese šetalicu preko praga