Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 238 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Uto Sep 18, 2012 12:54 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2012 12:14 am
Postovi: 281
Hvala Rouzi,
jeste, to sam uglavnom ja :) Ne dam se..
Mihajlo je nesto bolesljiv, curi mu nosic, kaslje, trenutno mu pripremam narodski lek za podizanje imuniteta( cvekla, sargarepa, jabuka limun ), za mesec dana ovo mu je treci put da se razboli.
Elem, kada sam pocela da radim 2000. godine, pocela sam u vrticu "Zeka" u Gatu :) Sto je mali ovaj svet :) Tamo sam radila 3 godine, a onda sam presla u jedan veliki, najveci objekat u Subotici. Zadrzala sam se tamo sve do januara 2011. kada sam otisla na odrzavanje trudnoce, a gde cu se vratiti jednog dana - ko zna, nije mi ni vazno, deca su deca :)
Jedna od najvecih prijateljstava su upravo i pocela u vrticu gde sam radila, sve su to isto dobre, predane i odgovorne vaspitacice :)
A kadar koji prosto ispada iz vaspitacke skole...sta da vam kazem, kod mene dolaze na prevaspitavanje :) Salim se, ali moraju da se "uslifaju" sto ja kazem..Jedno je teorija, drugo praksa, ima da se bude uredan, pristojno obucen, ne da se vuce i tegli po sobi, nego normalno da se hoda, ne da se sedi kada se primaju/izdavaju deca, da se svaki roditelj pogleda u oci, dete narocito, lepo da se pozdravi...najosnovnije stvari koje su trebali da nauce jos u svom domu, ali dobro, za bonton nikada nije kasno :)
Eto, eh da je vise pozrtvovanijih vaspitaca, bilo bi sve bolje...
Cekamo da nam se javi MsKrempita,
Pozdrav iz Subotice :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Uto Sep 18, 2012 2:11 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Avg 21, 2012 3:04 pm
Postovi: 34
Evo i mene...
Bojana, da vam kažem da je taj "lekić" sa cveklom odličan, i za imunitet i za krvnu sliku, ja sam ga pila u trudnoći, i nijedan preparat gvožđa nisam koristila, a gvožđe mi je bilo 17.... i detetu sam od 6 meseci davala, samo sam umesto šečera stavljala med, naravno, ako vaše dete sme da uzima med...
A što se tiče vrtića...totalno sam zbunjena... u glavi nalazim opravdanje za vaspitačice, jer one treba da mi čuvaju dete, neprihvatljivo mi je da ih kritikujem...valjda one znaju... nisu baš mlade obe imaju po 25- 30 godina staža, a to nije malo... smatram da je moje da ih ispratim, da je to u interesu mog deteta... Danas odem po njega u 11, tako mi je rečeno, sretnem obe vaspitačice na hodniku, prvo jednu pa drugu, ljubazno ih pozdravim, pitam:" Jesu li vas klinci umorili, da li su dobri?" i od obe dobijem odgovor da ne treba da brinem, da je moj sin dobar, poslušan... Pri tome ja sam jedina majka koja čeka u hodniku... "Sačekajte još malo, da im stigne ručak", ja kažem nema problema, tu sam i čekaću koliko god bude potrebno.... onda ona ulazi u grupu i posle par trenutaka čujem urlik mog deteta...Vaspitačica ga izvodi, nosi njegov ranac, a on vrišti... Ja pitam šta mu je, a ona :"Malo se unervozio, nije hteo da jede, da ga izvedem kad ste već tu..." I onda opet objašnjenje da je jutros dobro jeo, ali za njenim stolom, a pošto sada nije hteo još nije spreman za spavanje..." To je sve mogla da mi kaže i maločas u hodniku, nasamo... Ja ga kod kuće stavljam u krevet, a on kaže da još nije spreman...
Ono što mi je najteže palo je da samo moje dete nije ostalo da spava u vrtiću... Pa zar je on najgori??? Znam ja, a vi znate još bolje da će i sa drugom decom biti problema sa uspavljivanjem, jer svako ima svoje rituale pred spavanje koje one ne mogu da isprate, što je i razumljivo... Čak i dete koje je najmlađe u grupi, u oktobru puni 2 godine, koje mama uspavljuje na rukama su ostavili, a moje su izveli kao da je nešto zgrešio...
Uh... baš je teška ova adaptacija...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Uto Sep 18, 2012 9:48 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2012 12:14 am
Postovi: 281
MsKrempita,
i ja sam cula samo pozitivna iskustva za "lekic", i nadam se da ce Mihajlo zeleti da ga pije. Danas je samo probao limunadu, napravio facu i okrenuo glavu :) Mozda zato sto mu je zapusen nosic, pa mu nije ni do cega. Sreca pa je hteo da jede...Sutra treba da idemo na MMR vakcinu, ali nadam se da ce je odloziti, preslab mu je imunitet, a koliko znam, kada su deca bolesna, ne vakcinisu ih..videcemo..
Elem,
sto se tice adaptacije...Od kada sam postala majka, potpuno drugacije, zapravo, ne drugacije, mozda nekako licnije gledam na sve oko sebe, pa tako se odmah stavljam u vasu kozu...kako sada da budem blaga, i da vas moja reakcija ne uznemiri? :-?
Ono sto se desava mi se ne svidja. Dete je ok, lepo se adaptira, vi ste potpuno realna majka, iako zabrinuta - ne pokazujete to pred detetom, ali vaspitacice su za NULA!
Znaci, pametnica je otisla do deteta, koje BI MOZDA DANAS I JELO, da biserka nije rekla nesto tipa :"Dosla ti je mama, zelis li da rucas, ili bi kod mame?". Znam sta pisem, vidjala sam to. I normalno, dete zeli kod majke, a sve vec spremno pod izgovorom da NIJE SPREMAN, JER NECE DA JEDE...Ljuta sam, bas sam ljuta! Ne mogu da vam kazem sta da radite, mogu da napisem sta bih ja, kao majka uradila, pa vi procenite. Zamolila bih obe vaspitacice za razgovor, i pitala ih kada stize taj rucak, da znate kada da dodjete da bi dete jelo. Dalje, insistirala bih da vise ne pominju pred detetom da nije spreman za spavanje...sta to znaci, da li one spavaju kada su "spremne", ili kada im se spava??? Posle par dolazaka, posle Ilijinog rucka ( nadam se da nisam promasila ime :) ), neka i jede samo hleb, ali to nije bitno, bitno je da on svesno nesto pojede za rucak, jedan dan samo kazete "Ilija danas spava u vrticu", budu li pomenule da nije spreman, recite "Jeste, spreman je, mi smo se tako dogovorili! Jesce sta bude jeo, i molim vas stavite ga na spavanje!"
Znate, MsKrempita, ja jesam za to da se koleginicama drzi strana, medjutim, ovo sto se desava je meni neshvatljivo, i bilo bi me sramota da stanem iza ovakvih postupaka. Ponasaju se kao da su pocetnice, mada ja takve gafove nisam imala ni kao pocetnik. I gde ih nadjose obe takve, makar da je jedna trezvena.
Za uspesnu adaptaciju je potreban, pre svega, dobar vaspitac koji voli svoj posao, dzabe prisustvo roditelja...
Izvinjavam se ako sam bila ostra, molim vas nemojte da mi zamerite, ja zelim da vam pomognem, pa malo padnem u vatru spontano... :roll:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Sep 19, 2012 11:40 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Sokirana sam!!
-ODAKLE vaspitacici PRAVO DA VASE DETE jede SAMO ZA NJENIM STOLOM??
-Zasto VASE DETE i Ako ne jede- NEKA Jede Koliko ZELI!!- NE SEDI SA DRUGOM DECOM ZA STOLOM GDE SE JEDE? TAKO CE vase dete PRE BITI MOTIVISANO DA POJEDE VECU KOLICINU HRANE,posto ce gledati kako njegovi drugari jedu!!-(OVO PITAJTE VASPITACICU KAD Zakazete razgovor!!)DA LI JE VASPITACICA TU ZATO DA KAZNJAVA DECU U VRTICU KOJA SLABIJE JEDU ILI NE JEDU?? ILI DA NASTAVI SA KAZNOM ZATO STO VASE DETE NE PISKI/Pa mu uskracuje spavanje!!!!(Sve ovo pitajte!!)Kazite DA JE VASE PRAVO DA KORISTITE SVE USLUGE VRTICA JER GA REDOVNO PLACATE!! Da ste sokirani ponasanjem vaspitacice,i da ste ZBOG NJENOG NE KOREKTNOG PONASANJA prema vasem detetu,koje place Zato sto jede samo,i sto mu vaspitacica ne da da spava..resili da vase dete nespava u vrticu!!Treba DOBRO DA ISKRITIKUJETE VASPITACICU!!SLOBODNO!!STO PRE!!
U VREME JOS JAKO SVEZE ADAPTACIJE U MLADJOJ GRUPI VAMA vaspitacice GOVORI DA VAS SIN NIJE PO NJENOM ZA SPAVANJE!!KAKO SE USUDJUJE??
Vaspitacica je rekla vasem sinu,kao sto je Bojana kazala,-Eno te mama ceka u hodniku,hoces da rucas??- I naravno kad je vase DETE CULO DA STE DOSLI PO NJEGA normalno da je vristalo(srce moje malo!!)
OBAVEZNO POD HITNO DA ZATRAZITE RAZGOVOR SA DOTICNOM VASPITACICOM
da je upitate kako je i Bojana rekla I JA STOJIM IZA TOGA RECICETE KOLEGINICI(UF KAKO BIH JE "OPRAVILA!!,JAKO SAM LJUTA!!")
Da je Vaspitacicin posao da motivise-OVIM RECIMA JOJ KAZITE- dete da jede,a ne da ga stavlja u vreme ADAPTACIJE samog za njenim stolom da jede!!Pitajte je DALI TO ONA KAZNJAVA VASE DETE ZATO STO NE JEDE,I GOVORI VASEM DETETU KAKO ONA NIJE SPREMNA DA VASE DETE SPAVA!!Pitajte je zasto vase dete Psihicki Unazadjuje,i zbog CEGA NE MOTIVISE VASE DETE DA PISKI!!Kako moze da dozvoli da vase dete TRPI!!I s kojim pravom se tako ponasa!!POKAZITE ZUBE!!NE MOJTE SE USTRUCAVATI!!I kazite ukoliko budte primetili takav Nehuman odnos prema vasem detetu DA CE TE TRAZITI RAZGOVOR SA GLAVNIM VASPITACOM!!Kazite koleginici DA IMATE "KUMU" Vaspitacicu,i da se CESTO SA NJOM KONSULTUJETE oko NEKIH VAMA PROBLEM SITUACIJAMA u vrticu! ..pa ste POPRICALI sa njom oko problema sa ponasanjem VASPITACICE !! Pitajte Vaspitacicu kad da dodjete po Vase dete??Ako je rucak u 11 onda bi mogli slobodno dolaziti u vrtic po vase dete u 11,20-25. da ga vodite kuci . Sa vaspitacicom razgovarajte SLOBODNO i NAGLASITE DA VAM SE NE SVIDJA NJEN NACIN VASPITAVANJA..NEKA malo ima "Zort" od VAS!!Treba to Ponekad uraditi!!NE MOJTE SE USTRUCAVATI!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Sep 19, 2012 12:56 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Bojana
Super ti je sokic za sincica!!Moj mladji sin bio lezao u bolnici-imao je hematuriju,pre 9 godina-pa je bio malokrvan.ja sam mu to pravila,Super !!
Pokusaj svom sincicu posto mu je zapusen nosic davati taj sokic i na kasiku,sto da ne!!A ja sad ne znam da li tvoj sin sme jos neko dodatno voce u ovaj sok-posto se ne razumem u "vas jelovnik"-Moj sok je bio sledeceg sastava:
crveni slatki kupus,cvekla,sargarepa,pomorandza,limun,kivi,jabuka.Sve je to proslo kroz sokovnik,sok iscedjeni sam stavljala u staklenu litarsku flasu,pa u frizider.Svaki put bih sipala sok u solju, kad bih ga izvadila iz frizidera . Taj sok bih ostavila na radnom stolu u kuhinji oko sat vremena,da se "ugreje" na sobnoj temperaturi,da ga dete na pije tako hladnog.Sad su cujem,puno mi se njih zali-a srecem bivse roditelje dok setam-a setam svaki dan pred vece,to je dobro za moju cirkulaciju..i ostalo,kosti,srce itd..-Kazu kako pocinju gripe,pa curenje nosa..Ovi nagli skokovi i oscilacije u vremenu,kao i temperaturama SU OGROMAN sok za ljudski organizam, a pogotovo za deciji!! Do pre nekoliko dana smo imali 30-31 stepen temperaturu,uvece.Sledeci dan zahladilo!!BAS NAGLO!!Juce je bila vlaznost vazduha 90 procenata!!Dok su "tropske vrucine" sa mojim sinusima je sve Ok.Cim zahladi-vec unazad 8 godina- imam te "sinusitise".-vec juce sam morala da se inhaliram-ne mogu da disem..-i u podne i uvece.Evo i danas to isto radim.Imam onaj Plasticni inhalator -super za sinuse-Koristim od trava: Bosiljak i Timjan.(Ove dve trave pomesam,pa ih stavim u provrelu vodu, i inhaliram se 15 min.Fantasticno mi prija!!)Moram 3x dnevno da se inhaliram,navikla sam se.Jos kad krenu radijatori!!Meni kod mojih sinusa ZA MENE SPAS jeste PHYSIOMER hipertonicni sprej za nos(Ima za Odrasle i Decu) Preporucen od strane ORL specijalista.,100% prirodan,bez konzervansa,bez nezeljenih efekata, Dokazana efikasnost: otcepljuje nos u toku prehlade,rinosinuzitisa,i alergije.,smanjuje pritisak u sinusima.Fantastican je!!Sve sprejeve za nos sam probala -Marisol,Aerosol,itd.,nisu mi pomogli..-
Tako je to.
Pozdrav Bojaninoj familiji,i familiji Ms.Krempite!!Od nas troje!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Sep 19, 2012 2:15 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
ZA DIVNU mamu Krempitu!!
Moram i ovo da dopisem!!ne mogu DA ODCUTIM!!KAd odete kod vaspitacice na razgovor- JA VAS SAD UCIM-Znam da cete biti mozda iznenadjeni ali MOrate i to reci-
KAZITE JOJ" NE DOZVOLJAVAM DA MOM SINU STAVLJATE PELENE zato sto ne piski pred spavanje!!NISAM GA ZATO ODVIKAVALA OD PELENA!!VI OD MOG DETETA PONOVO PRAVITE BEBU!!HVALA VAM LEPO ,Imam I BEBU KOD KUCE!!VASE JE KAD SE MOJE DETE UPISKI DA GA PRESVUCETE,A MOJE JE KAO roditelj da mu donesem PREOBUKU!!
Sad sam DOBRO "OPRAVILA" BIVSEG MUZA.. :evil: Ja od toga NE PREZAM!! Inace sam jako osetljive,popustljiva,demokratski tip,jako tolerantna,ALI KAD ME "OCEPI" dobije od mene!!Najvise "FASUJE" bivsi muz, a sadasnji tata mojih sinova,KAD UZME DA MI "Prodaje njegovu pamet,i njegove savete u vezi sinova!"ALO, SAD SI SE SETIO DA MI PRIDIKUJES?? Kazao mi danas na telefon:"Znas ti si njih "razmazila"!!(Bili su kod tate za vikend,na tri dana.). I JOS Kaze :"PO ceo dan nisu bili sa mnom!! Samo su dolazili da jedu i spavaju!!" Pa to si TI OCEKIVAO OD ODRASLIH SINOVA da TEBE zabavljaju,skracuju ti dosadu!!??HA HA!! Sto IH NISI UZEO K SEBI KAD SMO SE RAZVELI!!? Pa si ih onda mogao VASPITAVATI PO TVOME!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Sep 19, 2012 2:29 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2012 12:14 am
Postovi: 281
Rouzi je u pravu!
Ja nisam htela da budem preostra, k'o velim, reci cete, sta ova sada pametuje, najlakse je na "daljinu". Ali, da, sve sto je Rouzi napisala je ispravno, i vi imate puno pravo da zahtevate sve to, a zapravo, zahtevate najosnovniji rad sa vasim detetom, i to kada mu je vreme! Nije da ste upisali dete u novembru, pa samo ono strci, ne, u vreme adaptacije! Pa, kada se toliko busaju u grudi, da "znaju sta je u interesu dece", neka pokazu upravo sada! Mozete i to da im kazete, jer cete biti u pravu! Za vase dete ima da trazite apsolutno sve! Da li je to mladja grupa ili jasle? Izvinjavam se ako ste napisali, a ja previdela, ali nemam vremena da se vracam ( imam zurku u kuci, Mihajlo je dobio temperaturu :( ).

Rouzi, moram da vas pitam, mogu li da dam detetu od 13 meseci te kapi za nos? gledam ga sada, jadnicak zaspao, a dise na usta, ne moze na nos..onaj Operil mi je mnogo jak, a i pise da je za decu od 2 godine. Njegov pedijatar je rekao da moze i on da koristi, ali ja radije ne bih, ako mogu da mu dam PHYSIOMER??

Pozdrav za obe moje drugarice sa foruma :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Sep 19, 2012 3:35 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Bojana imas u Apotekama i PHYSIOMER za DECU!! Sad je pre 5-6 meseci izasla i ta vrsta!!Kad kupujes u apoteci taj sprej NAGLASI DA TI DAJU PHYSIOMER ZA DECU.To je hipertonicni sprej na bazi morske vode sa 22% mineralnih soli.
CITAM TI I PREPISUJEM SA SA KUTIJE-
bez ijednog nezeljenog efekta i susenja sluzokoze i mogucnosti stvaranja navike.PHYSIOMER je efikasna alternativa medicinskim dekongestivima "kapima za nos" za otcepljenje nosa.,bezbedan je za upotrebu u toku trudnoce,dojenja,za pacijente koji boluju od povisenog krvnog pritiska,srcanog obolenja i za dugotrajnu upotrebu!
sastojci:
100% prirodna nerazblazena morska voda,22 g/l hipertonicne koncentracije mineralnih soli,sterilna i bez konzervansa.
Razvodnjava i eliminise sekret izvlacenjem viska tecnosti iz otecene sluzokoze.Ovaj Sprej koji ja imam za Odrasle na njemu pise da se daje deci od 2 god i na vise.Znaci NEMOJ ovaj sprej za ODRASLE davati sinu posto ima 13 meseci.
E sad Najbolje BI BILO DA PITAS Apotekarke u apoteci kad kupujes taj sprej ZA DECU-mladju od 2 godine- i da im kazes da dete ima alergijske reakcije na hranu,CISTO DA BUDES SIGURNA!!..Da znas DA SPREJ NIJE NI MALO JEFTIN!!OKo 8oo din,ako u medjuvremenu nije poskupio. Bas mi krivo,sto je dobio temperaturu!!Ozdravice on !!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Sep 19, 2012 3:44 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2012 12:14 am
Postovi: 281
Hvala Rouzi,
pogledacu u apoteci. Ma,da, bas je bez veze za temperaturu, sad moramo duplo da pazimo na dnevni unos belancevina, posto njegova bolest nije naivna kada dpbije temperaturu. Odmah mu skoci nivo fenilalanina u krvi, i zato moramo da otvorimo cetvore oci, i racunamo koliko unosi, to uvek radimo, ali...eto, zao mi ga je bas :( Sunce malo, eno ga, jos uvek spava sa usputnih tri budjenja, ali nije ni nocas spavao, pa je umoran, a temperatura ga je skorz iscrpela..
Da ne skrecem vise sa teme, hvala jos jednom! :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Sep 19, 2012 5:54 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Ms. Krempita
Zamolicete Vaspitacicu
- da NEKOMENTARISE svoje Negativno misljenje i ne preti pred vasim i drugom decom!!-da nece spavati itd-i DA NE OGOVARA VASE DETE PRED VASIM DETETOM i pred DRUGOM DECOM kad Razgovara sa SVOJOM koleginicomu sobi.Posto vase dete dolazi kuci i place!!I prenosi Vama vaspitacke reci..
-DA VAS VASE DETE kad dolazite pre spavanja po njega NE CEKA SA RANCEM U NJIHOVOJ SOBI,posto je to JASNA PORUKA VASPITACICE DETETU da ce ici kuci,i da JEDVA CEKA DA GA NE VIDI!! Vec da u vrticu postoje garderobni deciji ormanici GDE STOJE DECIJI RANCEVI,RUKSAZI,a vi cete svome detetu staviti ruksag-ranac KAD VAM VASPITACICA DOVEDE tj Preda dete.
Ja bih da sam na vasem mestu TRAZILA RAZGOVOR SA VASPITACICOM U PRISUSTVU NJENE Sefice i ONDA BIH SVE KAZALA!!
ZAPAMTITE VI STE RODITELJ!!
DA LI ZNATE da Vrtic jeste Vaspitno obrazovna , ALI PRVENSTVENO USLUZNA DELATNOST-za RODITELJE?-
Kad ovako nastupite ispred Vaspitacice vaseg deteta,kao sto sam vam u gore navedenim postovima kazala, i kad joj budte govorili NE MOJTE DOZVOLITI DA ONA BUDE U PRAVU!! Samo joj kazite" ZAHTEVAM DA ISPOSTUJETE OVO STO SAM VAM KAZALA!" Ta vaspitacica CE ZNATI DA VAS JE "NEKO" dobro naucio!!I da je to Garantovano Vaspitac!!
ZIVO ME INTERESUJE STA STE URADILI!!JA SAM NA VASOJ STRANI :lol: !!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Sep 19, 2012 5:56 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
U Prvim postovima oko adaptacije dece u vrticu sam lepo kazala
OBRACAM SE U IME DOBRIH VASPITACA POSTO SMATRAM DA IH JOS IMA!!
Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Čet Sep 20, 2012 11:34 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Bojana i Ms.Krempita
Pozdravljam Vas OBE!!
Rouzi ima temperaturu,inhaliram se."Sviram i sistim",puna sam slajma-da izvinete..Sad cu da legnem u krevet,i da pijem cajeve za iskasljavanje-majcinu dusicu,bokvicu,zovu,bosiljak.Termin za doktorku sam zakazala,ima slobodno tek u ponedeljak.Cujemo se!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Čet Sep 20, 2012 11:50 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Sep 07, 2012 10:14 pm
Postovi: 6
Evo mene sa novim vestima!
Sin je sve bolji i bolji, desava se cak da i veseo ode u vrtic :) a pitanja kada cu doci su svedena na minimum. ALi eto ti juce problema! Jedan mali iz grupe koji je strasno agresivan (cula slucajno razgovor vaspitacice sa njegovim tatom) ga je ugrizao za ruku, i ne bismo mi ni znali da ja nisam primetila ugriz dok sam ga tusirala! Tek onda se rasplakao i rekao da ga je ovaj ujeo jer su se otimali oko igracke. Sta sada raditi?! Jutros je vec bilo plakanje da nece u vrtic, vidim da je sada malo traumatizovan, muz je jutros pricao sa vaspitacicom kojoj je bilo jako krivo jer to nije videla, a sin nista nije rekao. Rekla je samo da im je taj mali uzasan problem, da je sugerisala roditeljima da ga ispisu jer one ne smeju da mu okrenu ledja ni na momenat, da mu to nije prvi ispad i sl. E sad, roditelji kaze nece da ga ispisu i sta onda?! NEcu ja da ucim moje dete da bude agresivno, ali ne mogu da dozvolim da, taman kad je malo zavoleo vrtic, iz straha nece da ide. Sutra je roditeljski pa sam mislila da pokrenem tu temu jer mi vaspitacica kaze da one kao vaspitaci ne smeju, nego roditelji da pokrenu temu. I to mi nije jasno ybog cega, posto je ocigledno da im to dete apsolutno remeti mir u kolektivu. Pa sta jedna vaspitacica da radi sama sa ostalih 24 dece kada stalno mora da drzi oci na ovom malom? Da li ste imali takvih iskustava? Da li vrtic moze da izbaci agresivnu decu ili je jedina mogucnost da ga roditelji sami ispisu? Nije mi to bas jasno, kako u skoli kada deca zbog ovakvog ili onakvog ponasanja budu izbacena a ovde treba da se molis da se roditelji sami urazume? I sta sinu da kzem? On iz nekog razloga nece da zali vaspitacici a ne mogu da dozvolim da ga ovaj mali ugnjetava...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Čet Sep 20, 2012 1:38 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2012 12:14 am
Postovi: 281
Rouzi,
zao mi je sto ovo citam, izlecite se, pa da se ponovo druzimo i dopunjujemo ovde, na forumu! :)
Mama Bojana,
prvo, lepo je sto se vas sin lepo uklopio. A problematicno dete...pa, najlakse je izbaciti dete od 3 godine iz vrtica, pa ce on tako da ide od jednog do drugog vrtica, pa ce posle i skole da menja, itd. Vas ovaj problem licno boli, jer je ugrizao vase dete. Ja bih poludela! Sa druge strane, kada postoji ovakav problem u grupi, treba da se resi! Mladja grupa je u pitanju, znaci, sada je i to dete krenulo u kolektiv. Treba angazovati pedagoga, mozda i psihologa, i mnogo raditi sa njim, zajedno i sa njegovim roditeljima. Ko zna cega tu sve ima, a mozda dete, jednostavno ne zna lepo da se igra. Prvo je na vaspitacici da "osacuje" gde bi mogao da bude problem, zatim razgovor sa roditeljima i upucivanje na nekog strucnijeg. Sem toga, jos nisam cula da se dete izbacuje iz vrtica. Da se ispisuje da, ali, valjda bi mogle i vaspitacice da urade nesto, zar ne? Zato su tamo! Znam koliko je tesko drzati ih na oku, ali sve se da lepo organizovati. Jedna neka se bavi tim malim, druga neka organizuje zajednicku aktivnost sa ostalima. Posle se menjaju. Dalje, ima niz aktivnosti predvidjenih upravo za problematicnu decu, samo treba malo prelistati udzbenike, posavetovati se, itd... Poslednje sto bih ja, kao vaspitac rekla/uradila je to sto je ona uradila - da neko od roditelja potegne tu temu na roditeljskom...
Vi kod kuce razgovarajte sa vasim sinom, i obavezno mu naglasite da MORA DA KAZE vaspitacici ako ga bilo ko dira u grupi, vredja, tuce, grize ili nece da se igra sa njim. Vi, kao roditelj jedino to mozete da uradite.
Nisam vas utesila, znam :) Ali, stavite se za trenutak u kozu roditelja tog deteta. Valjda mu treba pomoci, a pomoc nije ispisati ga iz prve sredine u koju je usao posle porodice. To je los pocetak, pre svega, za njega, a deci los primer sta se desava kada neko radi lose stvari...
Veliki pozdrav i javite kako je bilo na roditeljskom :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Čet Sep 20, 2012 2:43 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Avg 21, 2012 3:04 pm
Postovi: 34
Pozdrav svima!

Bojanaaa, obavezno pokrenite temu na roditeljskom, mislim da će se i Rouzi i Bojana složiti, probleme ne treba gurati pod tepih, već iznositi i rešavati, mada mislim da baš i nije pedagoški tako komentarisati u odsustvu detetovih roditelja. I kod nas u grupi postoji dečak koji hoće da ujeda, u toku onih nekoliko dana našeg prisustva u vrtiću ujeo je čak dvoje, vaspitačica kaže da je to verovatno zbog dolaska novih, da su taj problem uočile i ranije i u razgovoru sa njegovim roditeljima rešile da tu njegovu agresivnost i energičnost usmere na druge načine... To mi deluje ok...(Da pohvalim i ja naše vaspitačice :) )

Rouzi, nadam se da ćete brzo ozdraviti, to je samo mala prehlada!

Bojana2311, ja sam davala Operil P, i u mlađem uzrastu, ali samo po 2 kapi 2 puta dnevno, naravno, po preporuci pedijatra, mada su super i tetrisal, marisol i sl. mogu se davati i malim bebama... Nadam se da je Mihajlu sada bolje.

Elem, što se tiče našeg "vutića", juče ujutru povedem dete, onako naoštrena, uvedem ga unutra, a vaspitačica, koja nas je videla kroz prozor čeka da zamoli mog muža da joj promeni gumu. Ja to iskoristim da popričam sa njom, nasamo, jer ne želim da joj bilo šta prebacujem u prisustvu deteta, jer "vaspitačica je super". I kažem joj da mislim da bi trebalo da sedi sa decom, pa makar i ne jeo, a ne sam sa vaspitačicom... I to za spavanje, a ona kaže da su samo jednog dečaka ostavili da spava, a ostali idu kući u 11, ali su juče sve mame kasnile, i da ništa ne brinem, njemu treba više vremena da se opusti, da one ne žele da ga forsiraju, da će se on vremenom opustiti... I da on ume da kaže kada mu se piški, tražiće nošu... Jer, ni kada ga dovedem kući on ne piški odmah, znači da nije trpeo, jednostavno se detetu ne piški... I dobro, meni je potrebno da verujem da su vaspitačice super... Kada sam otišla po njega i ja malo "zakasnim", tj sačekam ostale mame na ulazu, da vidim šta će se desiti. Vaspitačica izlazi da vidi koje su mame došle i izvodi dvoje... kaže, ostali nisu završili ručak.... ja ne mogu da verujem da moje dete jede... ubrzo i on izlazi, vidno raspoložen, kaže, vaspitačica mu je stavila krpu da ne isprlja duks... Dovedem ga kući, ponudim da jede, kaže nije gladan, znači zaista je jeo...
Jutros je prvi put sam ušao u grupu, nije plakao, napravio je malo tužnu facu na rastanku i to je to... Jao, da ste ga samo videle onog dana, izgledao je kao prognan... Danas je jedna žena upala u žestoku raspravu sa vaspitačicom, jer više ne može da uzima dane, a one neće da ostave dete na spavanju... Izašla sam, jer nisam želela da moje dete to sluša...
Inače, deca imaju i treću vaspitačicu, jednu malu Ivanu, koja je sa njim ado 12, pripravnik, volonter, ne znam u kom je svojstvu tamo, uglavnom, vidim da se ona baš trudi oko dece, i nju deca najviše i vole....
Ne mogu da se otmem utisku da mi unazađuju dete, jer, on savršeno govori, a one ga ne slušaju, on zna šta i kada hoće, jednom je tražio neki vozić, a vaspitačica mu rekla, izvini, ali njega čuvamo za ukras... Zbog toga je dva dana bio ljut... Ne umeju da animiraju decu da se igraju zajedno, svako uzme po jednu igračku i igra se samo...

Uhhhhhh... baš odužih, ali mi nekako lakše kada se vama izjadam.... pozdravljam vas!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 238 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 75 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: