Mnogo mi se dopada sto se Bojana i ja lepo dopunjujemo,pa cete moci izabrati "najbolju opciju".(Moguce da zaboravim da mnoge stvari ovde napisem,ali ne iz neke lose namere..)
Deca od najmladje grupe se spremaju na osecaj "Sigurnosti"-kroz svakodnevni vrticki rezim dana i aktivnosti- i jako im je bitno da im u njihovom decijem "vidokrugu",kao i okruzenju budu Uvek Prisutna ISTA lica TO SU njihove vaspitacice.Tako se deca emotivno polako vezuju za njih,a i vaspitacice na decu.Ja kazem "Zajedno pocinju jednako disati i deca i vaspitacice"
Znate kako je, mnogi vaspitaci imaju "neki svoj metod i pristup deci"-kod nekog deteta bi mozda "Upalilo"- a kod nekog deteta "ne-pali".Kao sto vaspitacica svoj deci kaze "Treba da jedete,da porastete..,sto je lepo jelo,ukusno,itd" Pa se dese situacije da neka deca pojedu sve,neka osrednje,a neka nista..Ja se secam kad sam malu grupu dece vodila u kupatilo da pre svakog obroka operu svoje ruke,pa idu u wc,pa opet operu ruke.Uvek sam im govorila" Kad perete ruke,nemojte da budu mokri rukavi". Desavalo se, da mi se iza mojih ledja nadje neko dete koje se "provuce" vrlo vesto

onda OPERE ne samo svoje rukice,nego budu oba Duks rukava MOKRA od trenerke,ili haljine.."Ja to znam sam,veliki sam!!" A ja se mislim:"Ma kako li je uspeo??!!( Sto je uvek bivalo Otvorim "cetvoro ociju,pazim,jer znam da su nepredvidivi..)
Momenti otpora,i faze odbijanja,kako kaze Bojana uvek ce biti,zavisi samo sta CE vam sledece "prezentirati-plasirati"..
Isto sta dece ne vole i znaju da prave otpor pri dolazenju u vrtic kad vec "Budu ustaljeni deo vremena i duze vreme konstantno su u vrticu" jeste situacija kad neka od njihovih "stalnih vaspitacica" ode na bolovanje,pa na njeno mesto dodje zamena.E tu onda nastaje "panika prvo kod dece a zatim kod roditelja"deca ne vole "takve situacije",jer imaju strah od Promena.
Najlosija je situacija kad od dva vaspitaca koja su u grupi jedan vaspitac biva cesto na bolovanju,pa se "redjaju zamene".Drugi vaspitac je cesce prisutan na radnom mestu,pa je deci i roditeljima "lakse" JER JE BAR JEDNA vaspitacica "Stalna"-na koju su deca vremenom navikla.E sad DOLAZI ono mnogo teze,KAD se i ta "Stalna vaspitacica" razboli..Tu je tek "jako Uzbudljivo..kod dece

, a roditelji..

" Bolesti se naravno desavaju,zar ne?Kako kod vaspitacica,tako i kod licne dece istih tih vaspitacica..Kao i kod mama, koje dovode decu u vrtic,pa se deca razbole...
Imala sam tu soluciju da mi je koleginica u srednjoj vaspitnoj grupi-oktobar otisla na odrzavanje trudnoce,pa zatim porodiljsko"To je trajalo 2 godine. U te dve godine su mnoge zamene "prosle kroz ovu grupu" ,deca su se povremeno i na tu situaciju navikla,posto sam ja bila "sigurna i uvek tu" I u srednjoj i u starijoj,i u najstarijoj grupi sam bila po mesec dana-ili vise u toku jedne godine na bolovanju( u srednjoj grupi sam dobila grip, u starijoj grupi upalu pluca,a u najstarijoj grupi-upala uha).Kad god sam bila na bolovanju,bilo je "jako gusto medju decom,plakanja,odbijanja dolaska u vrtic i td.." Moja koleginica je zavrsila sa porodiljskim i krenula da dolazi na posao u najstarijoj grupi.Posto je njena beba bila bolesljiva,opet je morala ici na bolovanja,pa opet zamene..(Nije zena kriva sto joj dete bilo neznog zdravlja..) Kad sam se vratila sa bolovanja "deca su bas bila ljuta na mene",docekala su me "sva zadovoljna,kad su me ugledali,"laknulo im", a zato me je nekolicina u glas-kao da su se dogovorili!!- upitali "PA GDE SI TI ?!!"(Znam da su deca znala kako sam bolesna!!) Ja, sto bih kazala " zatecena". Deca VOLE SIGURNOST. Zato vase dete ima neke momente "odbijanja i negodovanja sa vrticom" JER SE SA VAMA U VASEM DOMU OSECA SIGURNO,TO MU JE POZNAT "TEREN", NA TO JE NAVIKLO,I TO JE NORMALNO!!