Senka mukokile u maksilarnom sinusu
- gorangard
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Feb 01, 2008 2:48 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Senka mukokile u maksilarnom sinusu
Na moj zahtev, posle dosta ubeđivanja (i pismenu preporuku doktorke sa ORL) danas sam dobio uput da snimam sinuse. I evo šta su mi našli:
Radiološki nalaz: U levom maksilarnom sinusu senka mukokele zasenjeni frontalni sinusi
Otišao bih direktno do doktorke na ORL, ali ona radi tek sutra. Na internetu ne mogu da pronađem šta su mukokele i šta znači kada je sinus na snimku zasenjen, ali sam našao da je mukokela odgovorna za gust sluzavi sadržaj koji me guši već skoro mesec dana.
Link: Snimak u manjoj rezoluciji
Link: Snimak u većoj rezoluciji
Radiološki nalaz: U levom maksilarnom sinusu senka mukokele zasenjeni frontalni sinusi
Otišao bih direktno do doktorke na ORL, ali ona radi tek sutra. Na internetu ne mogu da pronađem šta su mukokele i šta znači kada je sinus na snimku zasenjen, ali sam našao da je mukokela odgovorna za gust sluzavi sadržaj koji me guši već skoro mesec dana.
Link: Snimak u manjoj rezoluciji
Link: Snimak u većoj rezoluciji
Ne znam da li je skeniranje uspelo kako treba posto se stosta nije prikazalo na snimku(ako je desni sinus ocuvane pneumatizacije zasto se nije prikazao:-? ) osim toga kostane strukture se na ovom linku isto nisu prikazane kako valja(opet ponavljam mozda je snimak tehnicki kako treba odradjen samo skeniranje utice na kvalitet).Mozda da si slikao snimak na negatoskopu koji inace sluzi za interpretiranje snimaka.Ali tu nam je opis.
.Mukokela je hronicna cisticna formacija sastavljena od grenulacionog tkiva i inflamatornih celija i upravo ona pogoduje odrzavanju i recidiviranju sinuzitisa.Jeste pracena je i mukoidnom sekrecijom.Mukokelu sam vec pomenuo http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=18284 post od Sub Feb 02, 2008 6:19 pm.Plus sto po opisu frontalni sinusi uopste nisu pneumatizovani(ne mora biti patoloski nalaz neki ljudi nikad ne razviju frontalne sinuse).Sledeci korak CT glave (sa akcentom na paranazalne sinuse) i konsultacija ORL specijaliste u vezi operacije.

Objasnjenjegorangard napisao:Uzeo sam snimak, stavio belu pozadinu na ekran, zalepio snimak i fotografisao. Evo šta je ispalo:
Fotka
Jeste beli papir je stvarno odradio posao

- gorangard
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Feb 01, 2008 2:48 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Još samo jedno pitanjce ... Kao što vidite skenirao sam snimak sa prave strane, dakle nije naopako (vidi se po imenu)... Da li to znači da mi je levi maksilarni sinus zdrav ili da je desni maksilarni sinus zdrav? Kako se to gleda?
I samo konstatacija, kad su videli šta imam na sinusima dali su mi da radim bris koji su do tada smatrali bespotrebnim jer mi je krvna slika idealna.
I samo konstatacija, kad su videli šta imam na sinusima dali su mi da radim bris koji su do tada smatrali bespotrebnim jer mi je krvna slika idealna.
Te "likove u ogledalu" treba ozbiljno shvatiti da ne nekome izvadili zdrav bubreg npr.Ako se snimak orijentise prema licu ipak je to levi sinus .Sto se tice brisa ja bih ga uradio odmah pre pocetka terapije.Brisom se tacno odredjuje uzrocnik i antibiogram pa je i terapija ciljana a ne "ko maxim po diviziji",inace nema veze sa krvnom slikom koja ce samo pokazati akutnost procesa(neutrofilija ako je ima),a ovde je infekcija hronicna obzirom da se formirala mukokela u kojo se bakterije odrzavaju.