Senka mukokile u maksilarnom sinusu

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Korisnikov avatar
gorangard
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 01, 2008 2:48 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Senka mukokile u maksilarnom sinusu

Post od gorangard »

Na moj zahtev, posle dosta ubeđivanja (i pismenu preporuku doktorke sa ORL) danas sam dobio uput da snimam sinuse. I evo šta su mi našli:

Radiološki nalaz: U levom maksilarnom sinusu senka mukokele zasenjeni frontalni sinusi

Otišao bih direktno do doktorke na ORL, ali ona radi tek sutra. Na internetu ne mogu da pronađem šta su mukokele i šta znači kada je sinus na snimku zasenjen, ali sam našao da je mukokela odgovorna za gust sluzavi sadržaj koji me guši već skoro mesec dana.

Link: Snimak u manjoj rezoluciji

Link: Snimak u većoj rezoluciji
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Ne znam da li je skeniranje uspelo kako treba posto se stosta nije prikazalo na snimku(ako je desni sinus ocuvane pneumatizacije zasto se nije prikazao:-? ) osim toga kostane strukture se na ovom linku isto nisu prikazane kako valja(opet ponavljam mozda je snimak tehnicki kako treba odradjen samo skeniranje utice na kvalitet).Mozda da si slikao snimak na negatoskopu koji inace sluzi za interpretiranje snimaka.Ali tu nam je opis. :D .Mukokela je hronicna cisticna formacija sastavljena od grenulacionog tkiva i inflamatornih celija i upravo ona pogoduje odrzavanju i recidiviranju sinuzitisa.Jeste pracena je i mukoidnom sekrecijom.Mukokelu sam vec pomenuo http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=18284 post od Sub Feb 02, 2008 6:19 pm.Plus sto po opisu frontalni sinusi uopste nisu pneumatizovani(ne mora biti patoloski nalaz neki ljudi nikad ne razviju frontalne sinuse).Sledeci korak CT glave (sa akcentom na paranazalne sinuse) i konsultacija ORL specijaliste u vezi operacije.
Korisnikov avatar
gorangard
Aktivan član
Aktivan član

Post od gorangard »

Uzeo sam snimak, stavio belu pozadinu na ekran, zalepio snimak i fotografisao. Evo šta je ispalo:

Fotka
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

gorangard napisao:Uzeo sam snimak, stavio belu pozadinu na ekran, zalepio snimak i fotografisao. Evo šta je ispalo:

Fotka
Objasnjenje
Jeste beli papir je stvarno odradio posao :wink: .Dakle to stvarno jesu senke ,frontalni sinusi su ipak pneumatizovani i zasenceni ,ali najverovatnije da nalaz senke odgovara sekretu koji ce uz anitibiotike i mukolitike biti izbacen.Sto se tice ukupnog stanja po rezoluciji simptoma ,dakle po zavrsetku terapije ponovo uraditi rtg(da se vidi sta se desava sa mukokelom),pa onda eventualno konsultovati ORL spec o operaciji.Moguce je da CT nece biti potreban a mozda i hoce ,ali to vise zavisi ako se donese odluka da se mukokela operise.
Korisnikov avatar
gorangard
Aktivan član
Aktivan član

Post od gorangard »

Još samo jedno pitanjce ... Kao što vidite skenirao sam snimak sa prave strane, dakle nije naopako (vidi se po imenu)... Da li to znači da mi je levi maksilarni sinus zdrav ili da je desni maksilarni sinus zdrav? Kako se to gleda?

I samo konstatacija, kad su videli šta imam na sinusima dali su mi da radim bris koji su do tada smatrali bespotrebnim jer mi je krvna slika idealna.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Te "likove u ogledalu" treba ozbiljno shvatiti da ne nekome izvadili zdrav bubreg npr.Ako se snimak orijentise prema licu ipak je to levi sinus .Sto se tice brisa ja bih ga uradio odmah pre pocetka terapije.Brisom se tacno odredjuje uzrocnik i antibiogram pa je i terapija ciljana a ne "ko maxim po diviziji",inace nema veze sa krvnom slikom koja ce samo pokazati akutnost procesa(neutrofilija ako je ima),a ovde je infekcija hronicna obzirom da se formirala mukokela u kojo se bakterije odrzavaju.
Korisnikov avatar
gorangard
Aktivan član
Aktivan član

Post od gorangard »

Rezultati brisa će biti gotovi sutra. Zbog ovih bakterija već duže vreme imam i upalu grla pa je uzimanje brisa bilo prava agonija za mene. Žena koja mi je uzimala bris je zavukla štapić baš baš duboko i to u 8 predugih pokušaja, kako bi bila sigurna da je dobro uzela bris.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Cega bris nosa ili grla??Nije to tako strasno kakvih ima pregleda u medicini.
Korisnikov avatar
gorangard
Aktivan član
Aktivan član

Post od gorangard »

severus napisao:Cega bris nosa ili grla??Nije to tako strasno kakvih ima pregleda u medicini.
I grla i nosa.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Odlicno.
Korisnikov avatar
gorangard
Aktivan član
Aktivan član

Post od gorangard »

Bris grla i nosa su negativni. Aerobne bakterije nisu izolovane. Bio sam na ORL odeljenju i ostavili su me na terapiji Aerius i Nasonex, iako terapija nema efekta na mene.

Šta dalje predlažete?
Korisnikov avatar
gorangard
Aktivan član
Aktivan član

Post od gorangard »

... i kako to da je bris negativan a jasno je da ja imam infekciju?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Zasto Aerius jesu li ti radili alergoloska ispitivanja??A nista cudno da je taj bris negativan jer ako vise nemas simptome znaci da su antibiotici delovali.
Korisnikov avatar
gorangard
Aktivan član
Aktivan član

Post od gorangard »

Simptome još uvek imam, nepromenjeno.

Na nekom hrvatskom forumu sam pročitao da nije čudno ako je bris negativan, jer se neretko bakterije pronađu tek kada se uzme sam uzorak iz sinusa tokom intervencije.
iako nekad napišem koju na nekim temama, nisam lekar.
dekson
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 09, 2008 4:22 pm

Post od dekson »

Vidim da je ova tema davno zaboravljena. Imam iste probleme koje je naveo 'gorangard', i ukoliko neko i dalje prati ovu temu a ima slicne ili iste simptome nek napise nesto ukoliko je lecio ili leci mukokelu.
Ja sam je operisao zajedno sa devijacijom pre 5 godina ali se ponovo pojavila.
Pozdrav
Odgovori