Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 49 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 14, 2009 11:43 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Apr 13, 2009 9:49 am
Postovi: 9
Dobar dan svima, eto ja se pridružujem što se tiče opisa terapije interferentnim talasima i magnetne terapije. To je to, standardno, u Domu zdravlja i u banji. Posle toga su meni za L-S deo davali vežbe za jačanje stomačnih mišića, 6 u nizu u ležećem položaju, zatim zaštitni položaji i tu se priča završava.

Terapije su, bar u mom slučaju, potpuno privremeno rešenje, prija definitivno i relaksira ali "maskira" uzrok problema. Vežbe su verujte nedovoljne. U suprotnom ja ne bih imala svakodnevno bolove proteklih godina. Politrauma od pre skoro dve godine, kada sam polomila karlicu i štošta drugo je stvar samo pogoršala i pogoršala agoniju. A doktori i fizioterapeuti ne reaguju efikasnije. Tu je problem. Treba biti uporan, to je ključno slažem se, ali uz odgovarajuću i mnogo kompletniju terapiju.

Gde je dobiti pitanje je sad???


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 14, 2009 12:18 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Okt 12, 2008 11:02 am
Postovi: 22
Biljana, slazem se da su terapije privremene. Uostalom ne moze covek ici na njih ceo zivot. U mom cak slucaju nisam osetio nikakvo ili skoro nikakvo poboljsanje. Da li ih nije bilo dovoljno, ne znam. U svakom slucaju osecao sam se maltene isto pre i posle terapija. Verujem da su korisne, ali to treba upraznavati jako, jako puno i dugotrajno, a niko nema vremena, para, zivaca da na to odlazi svaki dan godinama.

Vezbe su tek sasvim druga prica. Vezbe o kojima ti pricas su najverovatnije osnovne tzv. Reganove vezbe (ako se dobro secam). Fizioterapeuti to daju svima koji dodju.
Obicno prica ide ovako: Ides na terapije 10-15 puta, zatim nastavis sa vezbama jos par nedelja. Na kontroli utvrde: "nesto bolje stanje, nalaz se odrazava. Nastaviti sa terapijom". Nakon jos 2-3 nedelje na ponovnoj kontroli se dobije isto i posle recimo mesec, dva, tri lekar ti kaze nastavi sa naucenim vezbama kod kuce. Jednostavno vise nema smisla dolaziti na vezbe, koje uzgred i ne daju rezultata. Nakon tih vezbi osecas da su misici jaci, ali bol je i dalje tu, svakodnevno.
Na kraju covek nastavi sa vezbama jos neko vreme, dok ima zivaca i finally prestane. To je ta prica kroz koju sam prosao nekoliko puta u poslednjih 10tak god.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 14, 2009 11:23 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm
Postovi: 230
Hvala oboje, Biljana, opišite ovo:

Biljana.t je napisao:
Posle toga su meni za L-S deo davali vežbe za jačanje stomačnih mišića, 6 u nizu u ležećem položaju, zatim zaštitni položaji


To je važan deo, šta se tačno i koliko radi? Koji su to zaštitni položaji?

salamandra, opišite te Reganove vežbe, da vidimo kakve su, možda vam je od njih loše.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Apr 15, 2009 11:44 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Okt 12, 2008 11:02 am
Postovi: 22
Tacnije to su Misel-Reganove vezbe.
Iskreno, radio sam ih pre nekoliko godina, pa sam ih sada pomalo i zaboravio. Samo sam Biljani rekao sta je to, ako mozda nije znala. One se praktikuju u svim domovima zdravlja i centrima za rehabilitaciju (tipa Sokobanjska). Skoro sam cuo da se neke od njih sada odbacuju, ali ne znam zasto.

Uglavnom se sastoje od 10-tak vezbi, a najcesce se to svede na 5-6 ili 7. Izvode se uglavnom lezeci na ledjima na tvrdoj podlozi. Noge su savijene u kolenu, a u nekim vezbama su i podignute pod 90 stepeni. U principu su to vezbe sa dve varijante. Jedna je da se podize, krajnje lagano, gornji deo tela uz kontrakciju misica, zadrzava nekoliko (neki kazu min. 6) sekundi u gornjem polozaju i vraca nazad. A druga je da se podizu noge. Sve ovo je u raznim varijantama, ali je to to. Broj ponavljanja ide od 5-6 na pocetku, a kasnije do 10. Veoma je vazno raditi polako, kontrolisano, uz punu kontrakciju misica i NE ODVAJATI lumbalni deo ledja od podloge. Izuzetno je bitno i pravilno disanje. Izdisaj je kada je telo gore tj. kada je teze. Vezbe su namenjene jacanju pre svega trbusnog zida, a indirektno i ledjnih misica. Osim toga, ako se dobro secam, ima i nekoliko varijatni kada se radi lezeci na stomaku i podizuci noge ili gornji deo tela. To je vec za malo naprednije.
Medjutim, kod svih ovih vezbi, po meni, najvaznija stvar je da terapeut non-stop bude prisutan, pokazuje vezbe i ispravlja pacijenta, sto najcesece nije slucaj. Cak i oni koji su naucili vezbe cesto ih zaborave i rade pogresno. Jednostavno usvoje neki pokret koji nije dobar ili grese u disanju. Navodno sam cuo da je potrebno raditi minumum 4 meseca prakticno svakodnevno da bi se osetio neki efekat (?!) Inace svi, ali bukvalno svi koji su dospeli do terapija zbog problema sa ledjima su se suocili sa ovim vezbama. Tako da je to manje vise opste poznato. :wink:

Kao sto rekoh ja sam te vezbe dosta radio, ali sada vise ne. Trenutno idem u privatnu ordinaciju i radim mnogo veci broj vezbi od kojih su neke slicne Reganovim, ali vecina ne. Kod ovih vezbi koriste se manje ili vece lopte, tegici (do 2 kg.), cesto se vezba naslonjen uza zid, zatim sedeci, lezeci na stomaku ili ledjima. Nisam siguran, ali cini mi se da je to ustvari pilates, samo prilagodjen bolesnicima. Nesto kao terapijski pilates. Sve je to pod nadzorom specijaliste fizijatra.

Eto :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Apr 16, 2009 10:27 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Okt 12, 2008 11:02 am
Postovi: 22
...i sta sad?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Apr 16, 2009 12:13 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Apr 13, 2009 9:49 am
Postovi: 9
Da, da, to je opis tih vežbi, sve je to standardni paket koji svi daju. Doduše meni niko nije tražio da dolazim na bilo kakvu kontrolu posle tog seta terapije niti sam dobila instrukcije da posetim doktora ortopeda, neurologa, ništa. Šta raditi i kako dobiti konkretnije informacije, instrukcije, eventualno prognoze? Da li je to moguće?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Apr 16, 2009 1:11 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Okt 12, 2008 11:02 am
Postovi: 22
Biljana, pre nego sto krenes na fizikalnu ides kod lekara na pregled. Ne mozes otici na vezbe ili bilo koje terapije bez uputa lekara, najcesce je to ortoped ili fizijatar. Na taj pregled nosis snimke koje imas (RTG, skener ili MRI). On ti na uputu napise dijagnozu (na osnovu snimka i pregleda), koje terapije ce se primenjvati naredne, recimo, 2 ili 3 nedelje, potom kontrola. Nakon tog perioda ti opet odes kod nje/njega da te pregleda i opet te posalje na terapije naredne 2-3 nedelje i tako nekoliko puta. Posle toga, kao sto rekoh, posto lekar nema sta vise da primeni najcesce napise nastavite sa naucenim vezbama kod kuce. Eventulano stavi preporucuje se nastavak rehabilitacije u nekom od centara (banje i sl.) i obicno se spomene plivanje. To je kraj. Ti onda sama nastavis sa tim dok ti se ne smuci i ne prestanes.
Ne znam kako ti nisi nikad isla kod lekara ortopeda, fizijatra... Kako si uopste dosla na te vezbe? A ako ides na pregled lekar ti mora zakazati ponovnu kontrolu. To je standardna procedura. To sto oni ne znaju sta dalje je mnogo teze pitanje.

Sto se tice tvog pitanja sta raditi, kako dobiti konkretne informacije, prognoze... ja na to nemam odgovor. I sam postavljam isto pitanje. Sta raditi?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Apr 16, 2009 1:12 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Okt 12, 2008 11:02 am
Postovi: 22
..


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Apr 20, 2009 3:34 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Okt 12, 2008 11:02 am
Postovi: 22
Savet?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Apr 20, 2009 11:12 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm
Postovi: 230
salamandra, tražiš savet, ali ne znam šta očekuješ da ćeš dobiti, sve je već rečeno.

Vi ste detaljno opisali šta ste dobili od lekara, a i ja sam recimo bio kod raznih lekara više puta, a moja iskustva se poklapaju sa vašim.

Iz tih razloga u poslednje vreme kod lekara idem sve ređe, jer je učinak toga što prepisuju zanemarljivo mali, a može da bude i kontraproduktivan. U tome smo se svi složili.

Šta onda preostaje?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 21, 2009 12:47 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 12:02 am
Postovi: 116
Deluje blesavo, ali ste možda hronično dehidrirani. Probajte da sračunate koliko vode (ne računati sokove, mleko, kafu, čaj, alkohol) dnevno unosite?
I proba "terapije" (ništa ne košta a problemi koje imate nisu od juče i neće nestati za jedan dan):
- svakog jutra napunite dvolitarku vodom (česmovačom ako je dobra, filtriranom ili kupovnom negaziranom) - to treba da bude minimalna dnevna doza. Manje od toga samo ako imate problema sa bubrezima;
- ujutru popijte dve čaše vode i nemojte doručkovati pola sata nakon toga;
- kod drugih obroka isto postupite;
- nemojte piti vodu (a ni sokove, kafu i sl) u toku i sat vremena posle obroka;
- ako vam se u toku dana čini da ste gladni iako znate da nije vreme obroka i nije vam prazan želudac - popijte čašu vode;
- ako osetite bol u stomaku, popijte dve čaše vode i ne uzimajte lekove;
- u ostalim deonicama praznite flašu koju ste ujutru napunili.
I to je sve. Baš me interesuju efekti, a oni će biti vidljivi već posle par nedelja, ako ima smisla u ovom što napisah.

Gro mase nosi voda a manju deo mišići između pršljenova.
Kod regulacije vode, pri dehidrataciji ovaj deo nije na listi prioriteta.
Vežbe služe da poboljšaju strukturu pršljenovi-voda.

Unošenje potrebnih količina vode bi trebalo da bude rutina za sve, bez obzira da li se javljaju tegobe ili ne, ali mislim da nismo svesni koliko malo vode unosimo. Otuda mera flaše od dve litre, radi objektivnosti.
Kad se rutina stekne, naravno da ne treba koristiti tu priručnu "menzuru".

_________________
“Čvrsto sam uveren da kad bi ukupno medicinsko znanje koje se danas primenjuje mogli baciti na dno mora, to bi bilo u korist čovečanstva i na štetu riba.“ - Oliver Wendell Holmes
"Virusi ne postoje" - kojekude


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 21, 2009 12:54 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 12:02 am
Postovi: 116
Još par stvari.
Nalivanjem vodom ništa nećete ubrzati u smislu poboljšanja.
Ovo ne važi ako imate problema sa bubrezima (pretpostavljam dsa nemate). Ako se zamislite i zaključite da unosite jako malo ili skoro nimalo vode, ne morate odmah piti dve litre, već povećavajte nekim tempom (najbolje na račun "osvežavajućih" pića, piva, kafe...).
Ako vam se stanje počne poboljšavati, razmislite o smanjenju kolilčine lekova, a u dogovoru sa svojim lekarom.

_________________
“Čvrsto sam uveren da kad bi ukupno medicinsko znanje koje se danas primenjuje mogli baciti na dno mora, to bi bilo u korist čovečanstva i na štetu riba.“ - Oliver Wendell Holmes
"Virusi ne postoje" - kojekude


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 21, 2009 8:19 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Apr 13, 2009 9:49 am
Postovi: 9
Dobro jutro, posle praznika. Što se tiče pregleda, uputa... Kako nisam bila? Pa nisam ja mogla sama tek tako da dođem na fizikalnu terapiju. Imala sam upute u više navrata, neurolg, ortoped, što se tiče L-s deo kičme, dijagnoza radikulopatija. Posle sam bila mesec dana u urgentnom, saobraćajna nesreća, jedva sam izvukla živu glavu, polomila se od glave do pete, bila posle i u banji, pregledali su me svi živi, naslikali itd. međutim peru ruke od toga što mi npr. niko nije namestio polomljenu ključnu kost jer nisu znali da li ću ostati živa i tu povredu koja meni zadaje mnogo problema niko ne pominje. A imam 33 godine. Ima toga još...ali niko od njih nije tražio kontrolu, svi su oni završili samnom, a lekar fizijatar u domu zdravlja me ne upućuje nazad kod ortopeda. Znači treba sama da budem pametna (što ne znači da nisam) samo naglašavam odnos lekara. Sve je to nedefinisano.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 21, 2009 8:42 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Okt 12, 2008 11:02 am
Postovi: 22
Omega je napisao:
salamandra, tražiš savet, ali ne znam šta očekuješ da ćeš dobiti, sve je već rečeno.

Vi ste detaljno opisali šta ste dobili od lekara, a i ja sam recimo bio kod raznih lekara više puta, a moja iskustva se poklapaju sa vašim.

Iz tih razloga u poslednje vreme kod lekara idem sve ređe, jer je učinak toga što prepisuju zanemarljivo mali, a može da bude i kontraproduktivan. U tome smo se svi složili.

Šta onda preostaje?


Ne znam sta preostaje. Jasno mi je da saveta bas i nema. Ja sam probao mnogo toga i prilicno sam upucen. Ne moze se reci: a da li si probao vezbe ili koristi ravan, tvrd dusek ili ne podizi nista tesko... :) Sve sam ja to vec prosao, odavno. Zato i pitam za savet da li ga neko ima? Sta vi radite?

Hm, da cekamo kraj i da se ispuni vise puta spomenuta recenica bas od strane tih lekara: "od toga se ne umire, sa tim se umire".


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 21, 2009 8:55 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Okt 12, 2008 11:02 am
Postovi: 22
kojekude je napisao:
Deluje blesavo, ali ste možda hronično dehidrirani. Probajte da sračunate koliko vode (ne računati sokove, mleko, kafu, čaj, alkohol) dnevno unosite?
I proba "terapije" (ništa ne košta a problemi koje imate nisu od juče i neće nestati za jedan dan):
- svakog jutra napunite dvolitarku vodom (česmovačom ako je dobra, filtriranom ili kupovnom negaziranom) - to treba da bude minimalna dnevna doza. Manje od toga samo ako imate problema sa bubrezima;
- ujutru popijte dve čaše vode i nemojte doručkovati pola sata nakon toga;
- kod drugih obroka isto postupite;
- nemojte piti vodu (a ni sokove, kafu i sl) u toku i sat vremena posle obroka;
- ako vam se u toku dana čini da ste gladni iako znate da nije vreme obroka i nije vam prazan želudac - popijte čašu vode;
- ako osetite bol u stomaku, popijte dve čaše vode i ne uzimajte lekove;
- u ostalim deonicama praznite flašu koju ste ujutru napunili.
I to je sve. Baš me interesuju efekti, a oni će biti vidljivi već posle par nedelja, ako ima smisla u ovom što napisah.

Gro mase nosi voda a manju deo mišići između pršljenova.
Kod regulacije vode, pri dehidrataciji ovaj deo nije na listi prioriteta.
Vežbe služe da poboljšaju strukturu pršljenovi-voda.

Unošenje potrebnih količina vode bi trebalo da bude rutina za sve, bez obzira da li se javljaju tegobe ili ne, ali mislim da nismo svesni koliko malo vode unosimo. Otuda mera flaše od dve litre, radi objektivnosti.
Kad se rutina stekne, naravno da ne treba koristiti tu priručnu "menzuru".


Kojekude mnogo hvala na savetu. To se zove jedan od saveta koji mogu posluziti meni ili nekom drugom. Mislim da je veoma koristan. Sto se mene licno tice :) (sad ispada da na sve vodim racuna) :)) ali ja pijem vode min 2 litre/ na dan (btw. nemam problema sa bubrezima). Vec dugo vremena pazim koliko vode unosim, kao sto vodim racuna i o ishrani. Ponekad jedem nesto sto "ne valja" tipa suhomesnato, kolac i tome sl. ali je to veoma umereno. Meni se ne moze desiti da se na slavi ili nekoj proslavi prejedem. A ako se to i desi sutradan sam vec na "dijeti". U svakom slucaju vodim racuna o ishrani u granicama normale.

Sto se vode tice, pijem je i kod kuce i na poslu. Jasna mi je uloga vode u metablizmu, a pogotovo u sastavu misica. Uostalom misic se sastoji vecim delom od vode, za razliku od sala gde je ima mnogo manje.
Pred sebe mi je uvek flasa odakle pijem (pa tako i sada :)). Vrlo retko se desi da dehidriram.

Jos jednom Kojekude hvala, a probacu da primenim jos neke od tvojih saveta.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 49 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 68 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: