PROBLEMI SA KIČMOM
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Jan 09, 2008 12:13 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
PROBLEMI SA KIČMOM
Postovani. Imam 26 godina, visok sam 1.87 m i težak 84 Kg. Ponekad imam blaže bolove u gornjom desnom delu kičme. Međutim u poslednjih godinu dana imam bolove i neugodan osećaj u donjem delu kičme. U poslednjih mesec dana su bolovi naglašeniji a ponekad osećam i mučninu. Bolovi se javljaju najčešće pri dužem stojanju ili neposredno nakon buđenja (ujutru). Išao sam na ultrazvuk da proverim dali su u pitanju bubrezi, oni su ok kao i krv...
Inače 2000 godine mi je dijagnostificirano Kyphoscoliosis vert. th dexsroconvexa. Posle čega sam išao jedno vreme na terapiju, a istu terapiju sam nastavio da primenjujem kod kuće. Međutim često sam prekidao primenjivati terapiju.
TERAPIJA: 1. Opšte kondicione vj. vj. disanje posturalne pred ogledalom
2. Program za skoliotičare- individualni- toralna desno strana, paraverterbalno desno gibus.
MOLIM VAS DA MI OBJASNITE ŠTA ZNAČI KONKRETNO GORE NAVEDENA DIJAGNOZA? (znam samo da imam iskrivljenje na gornjem desno delu kičme). Dali iskrivljenje da gornjem delu kičme može izazvati bolove na donjem delu kičme? Dali je potrebno da ponovo uradim slikanje kičme ili šta mi preporučujete šta da uradim i kome da se obratim (ortopedu, fizijatru ili...). Takođe me interesuje šta pomaže pri gore navedenim bolovima? UNAPRED HVALA
Inače 2000 godine mi je dijagnostificirano Kyphoscoliosis vert. th dexsroconvexa. Posle čega sam išao jedno vreme na terapiju, a istu terapiju sam nastavio da primenjujem kod kuće. Međutim često sam prekidao primenjivati terapiju.
TERAPIJA: 1. Opšte kondicione vj. vj. disanje posturalne pred ogledalom
2. Program za skoliotičare- individualni- toralna desno strana, paraverterbalno desno gibus.
MOLIM VAS DA MI OBJASNITE ŠTA ZNAČI KONKRETNO GORE NAVEDENA DIJAGNOZA? (znam samo da imam iskrivljenje na gornjem desno delu kičme). Dali iskrivljenje da gornjem delu kičme može izazvati bolove na donjem delu kičme? Dali je potrebno da ponovo uradim slikanje kičme ili šta mi preporučujete šta da uradim i kome da se obratim (ortopedu, fizijatru ili...). Takođe me interesuje šta pomaže pri gore navedenim bolovima? UNAPRED HVALA
Veljo
-
- Novi član
Komentar na odgovor
Hvala na odgovoru. Danas sam bio kod Lekara opšte prakse. Ona mi je dala uputnicu za fizijatra. Rekla mi je da će Fizijatar procenuti kuda treba dalje. Insistiraću da odem kod ortopeda da uradim vertebrogram (RTG snimak kicme). Pregled je zakazan za 18 januar.
Veljo
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 9:15 pm

Imam jedan problem...pa pomislih mozda ovde neko moze da mi pomogne.
Zadnje dve godine jako cesto imam bolove u donjem delu ledja tzv."krsta". Uglavnom zimi cim osetim mrrrvicu hladno ili letos sam otisla na aerobik i posle vezbi za zadnjicu i tog donjeg dela ladja ja nisam mogla da ustanem sa poda niti narednih nekoliko dana iz kreveta. Sada mazem fastum gel i on mi pomaze ali uklanja bol samo trenutno a posle se opet vraca. Evo i sad sam trenutno ukocena,dva dana nemogu da sedim,tesko stojim, znaci samo lezanje mada i tad sve vreme osecam taj deo. To kratko traje i nije uvek tako bolno ali jako cesto se javlja. Npr. nemogu da sedim duze od pola sata sat, odma me ziga. Zanima me da li to moze imati veze sa kicmom ili sam samo nekada dobro prehladila te misice...ili su toliko slabi? Pokusala sam da radim neke vezbice za te misice ali lagane i kao da mi je malo pomoglo medjutim prestala sam i evo boli opet. Skroz dole gde su ona dva blaga udubljenja koja se vide kad se stane pravo tamo kad pipam osetim valjda te misice i oni bole. Kao dve loptice...ne bukvalno...imaju to svi,nije nista strano...
Da li moze to nekako da se izleci?
Puno puno hvala...odgovor bi mi mnogo znacio.
Koliko imate godina?Kojim se poslom bavite?Da li imate ravne tabane?Da li neko u porodici ima problema sa kicmom?da li ste uradili nesto od dijagnostike?koji vas je lekar pregledao?jeste li prosli obuku zastitnih polozaja i pokreta?Da li su vezbe koje sprovodite kreirane od strane fizioterapeuta i usmerene iskljucivo na vas problem?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
- Kontakt:
Ljubice:
za pocetak odmirujte dok se akutna faza ne smiri. Potom pravac kod lekara ortopeda po mogucstvu, da se taj deo kicme snimi. Nakon toga, pravac fizijatar/fizioterapeut, i raditi pokazane vezbe i sprovoditi zastitne polozaje. Ako imate mogucnosti da negde plivate, toplo preporucujem 3-5x nedeljno.
za pocetak odmirujte dok se akutna faza ne smiri. Potom pravac kod lekara ortopeda po mogucstvu, da se taj deo kicme snimi. Nakon toga, pravac fizijatar/fizioterapeut, i raditi pokazane vezbe i sprovoditi zastitne polozaje. Ako imate mogucnosti da negde plivate, toplo preporucujem 3-5x nedeljno.
Sve najbolje.
-
- Aktivan član
Evo stigoh do kompjutera posle par dana uuuh
ledja su me sad malo popustila ali proteklih par dana nisam mrdala iz kreveta. Sad vec dosta lakse ustanem i sedim ali zato hodam kao puz,koraci su mi uzasno spori,bol me ogranicava na veoma sitne korake.
Imam 23 godine mlada sam i polazem nade u to da je malo rano da imam problema sa kicmom ali dobro...
Gospodine Miodrage recite mi jos samo molim vas posto vidim da ste iz Subotice a i ja sam da li se ta snimanja kicme mogu uraditi samo u bolnici i da li je duga procedura cekanja,zakazivanja... Treba li mi uput?
Privatne klinike su uzasno skupe pa tu opciju odmah moram da iskljucim.
Hvala puno...

Imam 23 godine mlada sam i polazem nade u to da je malo rano da imam problema sa kicmom ali dobro...
Gospodine Miodrage recite mi jos samo molim vas posto vidim da ste iz Subotice a i ja sam da li se ta snimanja kicme mogu uraditi samo u bolnici i da li je duga procedura cekanja,zakazivanja... Treba li mi uput?
Privatne klinike su uzasno skupe pa tu opciju odmah moram da iskljucim.
Hvala puno...
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Jan 18, 2008 7:10 pm
veljo,nisam ja bas nesto iskusna sa tim ali se i ja slazem sa ostalim odgovorima,ja sam imala malo iskrivljenje ali su mi dali vjezbe i posto ja treniram odbojku to se ispravilo.koliko sam shvatila danas ti je bio termin kod doktora uglavnom je bitno da se sto vise bavis sportskim aktivnostima i da pravilno radis tu terapiju sto su ti zadali.da,jos se treudi da drzis tijelo u pravilnom polozaju i da svoja ledja sto vise oslobodis tereta.dalje ti ne mogu reci zato sto ne znam da li se radi o istom iskrivljenju i da li je isti tip skolioze.
-
- Aktivan član
Evo opet mene...
Nisam napisala da nemam ravne tabane i da mi u porodici jedino mama ima problema sa kicmom ali to joj se javilo tek sad u pedeset drugoj godini zivota a pre toga niko nikad nije imao problema. Pa kad sam vec kod nje, evo muci me da pitam i za nju... Snimila je kicmu i kukove i dijagnoza joj je "na snimljenoj lumbalnoj kicmi i kukovima vide se pocetne degenerativne promene". Isla je i na dopler krvnih sudova butina i to je sve u redu. Od terapija bila je u banji u Kanjizi kod doktora fizijatra Mihok Vilmosa, radi joj je lasersku terapiju tog dela kicme 10 terapija kao i kukova isto 10 terapija kao i kolena par puta jer njen problem ustvari nisu bolovi u ledjima nego u nogama. Preko dana nista ali uvece kad legne da spava i kad se smiri onda pocinju nesnosni bolovi, kaze "kao da joj cupaju meso od kostiju". Od prepona pa na dole skroz ali butine najjace. Posle tih lasera stanje je mesec dana bilo ok a onda je sve pocelo iz pocetka.
Da li mozda imate neki savet za ovaj slucaj? Da li da uradi i dopler vena ili sta bi to moglo da bude?
Puno hvala unapred...
Nisam napisala da nemam ravne tabane i da mi u porodici jedino mama ima problema sa kicmom ali to joj se javilo tek sad u pedeset drugoj godini zivota a pre toga niko nikad nije imao problema. Pa kad sam vec kod nje, evo muci me da pitam i za nju... Snimila je kicmu i kukove i dijagnoza joj je "na snimljenoj lumbalnoj kicmi i kukovima vide se pocetne degenerativne promene". Isla je i na dopler krvnih sudova butina i to je sve u redu. Od terapija bila je u banji u Kanjizi kod doktora fizijatra Mihok Vilmosa, radi joj je lasersku terapiju tog dela kicme 10 terapija kao i kukova isto 10 terapija kao i kolena par puta jer njen problem ustvari nisu bolovi u ledjima nego u nogama. Preko dana nista ali uvece kad legne da spava i kad se smiri onda pocinju nesnosni bolovi, kaze "kao da joj cupaju meso od kostiju". Od prepona pa na dole skroz ali butine najjace. Posle tih lasera stanje je mesec dana bilo ok a onda je sve pocelo iz pocetka.
Da li mozda imate neki savet za ovaj slucaj? Da li da uradi i dopler vena ili sta bi to moglo da bude?
Puno hvala unapred...
-
- Aktivan član
- Kontakt:
Radjenje tih raznih skupih analiza je cisto bacanje para, vene bi se videle ili bi se nesto na kozi nogu videlo. Njeni problemi potichu od kicme. Kao i kod Vas Ljubice, VEZBE i samo VEZBE, naravno, prilagodjene njenim godinama.
Sto se snimanja tiche: mozete da snimite kicmu samo sa uputom lekara (opsta praxa, ortoped, fizijatar...) ali se ceka (otprilike oko 2-3 meseca), ili mozete privatno (Badawi, DCS). Ne znam kakve su Vam materijalne mogucnosti, mislim da se cena snimka u DCS-u krece oko 1500 din.
Sto se snimanja tiche: mozete da snimite kicmu samo sa uputom lekara (opsta praxa, ortoped, fizijatar...) ali se ceka (otprilike oko 2-3 meseca), ili mozete privatno (Badawi, DCS). Ne znam kakve su Vam materijalne mogucnosti, mislim da se cena snimka u DCS-u krece oko 1500 din.
Sve najbolje.
-
- Aktivan član
-
- Novi član
nalaz i mišlljenje
Hvala ti na odgovoru. Bio sam kod fizijatra 18.01.2008. Fizijatrica mi je preporučila da ne radim slikanje kičme za sada jer sam mlad... Kaže ako bude trebalo kasnije... Na osnovu pregleda ustanovila je i:odbojkasica93 napisao:veljo,nisam ja bas nesto iskusna sa tim ali se i ja slazem sa ostalim odgovorima,ja sam imala malo iskrivljenje ali su mi dali vjezbe i posto ja treniram odbojku to se ispravilo.koliko sam shvatila danas ti je bio termin kod doktora uglavnom je bitno da se sto vise bavis sportskim aktivnostima i da pravilno radis tu terapiju sto su ti zadali.da,jos se treudi da drzis tijelo u pravilnom polozaju i da svoja ledja sto vise oslobodis tereta.dalje ti ne mogu reci zato sto ne znam da li se radi o istom iskrivljenju i da li je isti tip skolioze.
Sy posturale R29
Kyphoscoliosis v. Th dextroconvexa poruct. M40, M41
Myofibrositis m. trapesi M60
Sy cervicale chr. M47
INERESUJE ME ŠTA OVO GORE KONKRETNO ZNAČI?
Inače ove sedmice idem na kinezioterapiju... Fizijatrica mi je preporučila mirovanje na tvrdom ležaju kod bolova... Na kontrolu idem za 15 dana.
Veljo
-
- Novi član
Objasnjenje
Na osnovu dijagnoze iz 2000 doktorica je dala objašnjenje dijagnoze (podsećam: Kzphoscoliosis vert. th dexsroconvexa). Objašnjenje: narušena postura, u Th delu izražena dextrokonveksna kifosklioza, st ukturalnog karaktera sa rebarnim gibusom desno. Pokreti u fiziol. granicama, skraćena zadnja loža DE.
Veljo
-
- Aktivan član
- Kontakt:
Vase dijagnoze znache da imate krivu kicmu na desnu stranu, da imate upalu trapezoidnog misica i hronicnih problema sa vratnom kicmom. Hmmm, zanima me koliko ste to mladi, da Vas nije htela poslati na snimanje? Mislim da ovo jeste stanje za RTG snimak, i da neke stvari treba otpoceti odmah leciti, kako kasnije ne bi bilo kasno.
Sve najbolje.