Problem s kolenima
Moderatori: moderato, vlada99, ModeratA
Problem s kolenima
Imam 31 godinu i probleme s kolenima. U pitanju su izgleda slabi ligamenti kolena, jer mi se desava (jos od osnovne skole) da mi casica izleti iz kolena i sama se vrati, pri cemu je bol skoro nepodnosljiv i ja naravno odmah gubim ravnotezu i padnem. Sto je najgore, to moze da mi se desi bilo gde, ako samo nezgodno stanem na nogu ili potrcim.
Elem, 2000. godine, mi se dogodilo da sam trcala za autobusom i da mi je iskocila casica, koleno se nadulo i jako me bolelo, sto mi se do sada nije desilo, jer odmah posto se casica vrati u svoje leziste prestane da me boli. Sutradan sam otisla u Urgentni centar u Beogradu i tamo su mi snimili koleno rentgenom. Doktor koji me je primio je samo savetovao mirovanje i stavio mi zavoj na koleno....nista drugo.
Pre nekoliko dana sam krenula na rekreaciju- aerobik, i osecam kako mi koleno zateze kada hodam i kada sedam i ustajem. Molim vas recite mi sta bi trebalo od snimanja da uradim kako bih videla sta je u pitanju i da li postoje neke vezbe kojima se ojacavaju ligamenti kolena. I da li da nastavim sa aerobikom ili da pocnem sa laganijim vezbama koje ne opterecuju kolena..
Unapred hvala i pozdrav
Elem, 2000. godine, mi se dogodilo da sam trcala za autobusom i da mi je iskocila casica, koleno se nadulo i jako me bolelo, sto mi se do sada nije desilo, jer odmah posto se casica vrati u svoje leziste prestane da me boli. Sutradan sam otisla u Urgentni centar u Beogradu i tamo su mi snimili koleno rentgenom. Doktor koji me je primio je samo savetovao mirovanje i stavio mi zavoj na koleno....nista drugo.
Pre nekoliko dana sam krenula na rekreaciju- aerobik, i osecam kako mi koleno zateze kada hodam i kada sedam i ustajem. Molim vas recite mi sta bi trebalo od snimanja da uradim kako bih videla sta je u pitanju i da li postoje neke vezbe kojima se ojacavaju ligamenti kolena. I da li da nastavim sa aerobikom ili da pocnem sa laganijim vezbama koje ne opterecuju kolena..
Unapred hvala i pozdrav
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Uzrok ucestalog iskakanja casice je najcesce nepodudarnost zglobnih povrsina casice i butne kosti. Pri tim "iskakanjima" cesto budu istegnuta ili pokidana tkivna pojacanja koja osiguravaju polozaj casice pa ona naredni put iskace jos lakse.
Ne postoje vezbe koje mogu da ojacaju ligamente, ali mogu da pomognu vezbe koje ojacavaju cetvoroglavi misic natkolenice jer on sluzi i kao pomocni stabilizator kolena i casice.
Sto se tice rentgenskih snimaka, potrebni su snimci kiolena u dva pravca (fas i profil) i tangencijalni snimak casice na 30, 60 i 90 stepeni).
Sto se tice fizicke aktivnosti, mislim da je za sada najbolje da aktivnosti dozirate tako da ne iritiraju koleno, bar dok se ne otkrije i otkloni uzrok trenutnih tegoba.
Ne postoje vezbe koje mogu da ojacaju ligamente, ali mogu da pomognu vezbe koje ojacavaju cetvoroglavi misic natkolenice jer on sluzi i kao pomocni stabilizator kolena i casice.
Sto se tice rentgenskih snimaka, potrebni su snimci kiolena u dva pravca (fas i profil) i tangencijalni snimak casice na 30, 60 i 90 stepeni).
Sto se tice fizicke aktivnosti, mislim da je za sada najbolje da aktivnosti dozirate tako da ne iritiraju koleno, bar dok se ne otkrije i otkloni uzrok trenutnih tegoba.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
- Kontakt:
Odgovor je dat, savetujem da postupite ovako. Mada mislim da snimanje, samim tim i zracenje nisu potrebni, jer se nece videti nesto bog-zna-sta. Moracete da sprovedete gore navedene vezbe, koje Vam moze pokazati fizijatar ili fizioterapeut. Ako Vam se ovo pak jako cesto desava, i predstavlja veliku smetnju u zivotu mozda mozete da razmotrite hirursku opciju.
Sve najbolje.
Moj problem sa luksacijom čašica kolena, oba, više levo, traje od 1984.godine. U početku su mi čašice kolena " iskakale " svaka dva-tri meseca, a sada se to proredilo na godinu, dve, tri...
Imala sam gips više od 10 puta.
1994. godine prvi put sam izvrnula skočni zglob, i od tada mi se to dešavalo još nekoliko puta. Poslednja dijagnoza je artroza skočnog zgloba-levog.
Poslednjih šest meseci imam i problem sa levim kukom.
ALI, najveći problem mi predstavlja koleno. Poslednji put je čašica iskočila u novembru 2005. godine - bila je 45 minuta van ležišta i jedva smo je komšija i ja vratili, i od tada imam probleme i psihičke prirode-posttraumatski sindrom.
Razmišljam o operaciji kolena, ali se plašim...
Molim vas da mi objasnite kako se izvodi ta operacija, koliko je uspešna i koliko traje postoperativni oporavak.
Napominjem da imam 35 godina, a da problemi sa kolenom traju od puberteta, od 12-te godine.
Unapred zahvalna.
1994. godine prvi put sam izvrnula skočni zglob, i od tada mi se to dešavalo još nekoliko puta. Poslednja dijagnoza je artroza skočnog zgloba-levog.
ALI, najveći problem mi predstavlja koleno. Poslednji put je čašica iskočila u novembru 2005. godine - bila je 45 minuta van ležišta i jedva smo je komšija i ja vratili, i od tada imam probleme i psihičke prirode-posttraumatski sindrom.
Molim vas da mi objasnite kako se izvodi ta operacija, koliko je uspešna i koliko traje postoperativni oporavak.
Napominjem da imam 35 godina, a da problemi sa kolenom traju od puberteta, od 12-te godine.
Unapred zahvalna.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
- Kontakt:
Pa za ovu vrstu tegoba adekvatna operacija nazalost ne postoji. Moze da se pokusa sa ushivanjem i ojacavanjem medijalnog retinakula patele, ali zahvat ne daje zeljene rezultate. Ono sto mozete da ucinite je da kupite narocite ortoze za koleno, koje fiksiraju casicu i dozvoljavaju joj da se krece samo gore dole, nikako levo-desno.
Sve najbolje.
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Jul 19, 2009 2:36 pm
Radabg napisao:Moj problem sa luksacijom čašica kolena, oba, više levo, traje od 1984.godine. U početku su mi čašice kolena " iskakale " svaka dva-tri meseca, a sada se to proredilo na godinu, dve, tri...
Unapred zahvalna.
Meni je koleno iskakalo od pre 5 godina sad imam 14.Kad sam otiso u NS na pregled tamo sam snimio i doktor je reko da mora operacija, operiso sam i nosio gip 3 nedelje evo sad je 4 meseca proslo i mogu da trcim.ALi moram dosta da pliva da bi se eligamenti ojacali da bi drzali koleno.A svima kojima koleno iskace to mozda i nije od povrede nego je mozda nasledno mojoj mami isto iskace pa sad neznamo od cega je ali sad posle operaci valjda ce biti dobro ali terapija traje 6-12 meseci...