Operacija kuka (ograničenja, proteze)

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Re: Operacija kuka (ograničenja, proteze)

Post od remi »

svlada napisao:A, ovako?

Slika

E, najzad.

Gledajte i divite se :D
Moj je lepši, pa još ona dva džinovska šrafa.
sladjana2702 napisao:meni se cini da je to cementni kuk,ali ko ce ga znati,bitno da sluzi i da bolova nema,,kazi vlado jel tebi drugi kuk u redu?
I meni. Nema ni jednog šrafa a to imaju sve bescementne proteze: kod mlađih 2 komada, a kod starijih 1 komad (40-50god).

Vlado, prepiši dijagnozu sa otpusne liste.

Doduše, ako je u pitanju cementna verovatno je ona (polu)cementna koju sada ugrađuju mlađim penzionerima (nešto između cementne i bescementne proteze).
I, da, u tom slučaju njegov oporavak nije začuđujući. Malčice, ubrzan ali ne i začuđujući jer u roku od maksimalno 3 meseca od ugradnje cementne proteze ostavljaju se štake.

Inače, kada je u pitanju bescementna proteza strogo se preporučuju štake i neoslonac 3 meseca jer je toliko otprilike potrebno da se kost učvsti oko donjeg dela protezu (preran oslonac može da dovede do pomeranja i krivog srastanja), a gornji deo se šrafi. Kod cementne proteze se koristi nešto nalik cementu što zacementira-zalepi protezu za koske i ne da joj da mrdne.

P.S. Pokušavam da pronađem uporedne snimke proteza, ali nikako mi ne polazi za rukom. Klinika Nemec je redizajnirala svoj sajt i sada je samo uopšten, bez prataćih slikica.
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

Vlado, da te utešim: Izgleda, da je ipak bescementna (mada i dalje me buni nedostatak šrafova).

Slikice bescementnih proteza: http://www.akromion.hr/default.aspx?id=391 (obrati pažnju na uputstva za totalne proteze: čik se usudi da igraš tenis)
Za cementne proteze ne mogu ništa da pronađem. (neka tajna "rabota"?)
Korisnikov avatar
svlada
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 10:23 am

Post od svlada »

Vlado, da te utešim: Izgleda, da je ipak bescementna (mada i dalje me buni nedostatak šrafova).
E, pa ne treba da me tešite ni da se pitate, u pitanju je bezcementna proteza. To znam 100%.
U otpusnoj listi piše: IMPLANTATIO ENDOPROTHESIS TOTALIS COXAE SINISTRI SEC. J&J (252839).
I da, drugi kuk je u redu.
Poz.
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

svlada napisao:
E, pa ne treba da me tešite ni da se pitate, u pitanju je bezcementna proteza. To znam 100%.
U otpusnoj listi piše: IMPLANTATIO ENDOPROTHESIS TOTALIS COXAE SINISTRI SEC. J&J (252839).
I da, drugi kuk je u redu.
Poz.
Pa ti se družiš sa braćom Džonson. :wink: Kod mene su Zimmeri.
Nisam te pitala jesi li potpisio neku saglasnost da budeš u bazi za naučno-istraživački rad (ili tako nešto) ?
Korisnikov avatar
svlada
Aktivan član
Aktivan član

Post od svlada »

remi napisao: Pa ti se družiš sa braćom Džonson. :wink: Kod mene su Zimmeri.
Nisam te pitala jesi li potpisio neku saglasnost da budeš u bazi za naučno-istraživački rad (ili tako nešto) ?
Ne, nisam, niti me je iko išta pitao na tu temu. A zašto to pitaš?

No, kad sam već tu da vam svima kažem:
1. ne sedajte u kola pre vremena (3meseca), a nakon toga strogo vodite računa o visini sedišta i načinu ulaska u auto (na guzičke)
2. ne spavajte na operisanoj strani duži vremenski period, pogotovu ako spavate na tvrđoj podlozi
3. ne podižite teret veći od 3-4 kg, posebno ne u pognutom položaju (stavljanje pečenja u rernu :cry: )

Ovo navodim jer sam ja i pored odličnog oporavka imao problem kad god se nisam pridržavao gore navedenog. Problem se ogleda u "zatezanju" kuka i nekakvom nelagodnom osećaju pri hodu. Ne bih to mogao nazvati bolom, ali u svakom slučaju, dovoljno da me zabrine. Par dana mirovanja rešava problem.
Poz.
dadap78
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 11, 2012 12:19 pm

Post od dadap78 »

Dobar dan. Ne znam da li je vec bilo pitanje posto sam se danas prikljucila forumu, ali zanima me koliko vremenski traje operacija kuka?
U pitanju je moj tata koji ima zakazanu operaciju sledece nedelje. Ima 68 godina i prelom usled pada ( bio je nestasan) :) hibridna ili cementna proteza je preporucena s' obzirom na godine. Hvala u napred.
dadap78
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 11, 2012 12:19 pm

Post od dadap78 »

I da li sam dobro razumela da se operacija kuka ne radi pod totalnom anestezijom, nego pod lokalnom?
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

svlada napisao:
remi napisao: Pa ti se družiš sa braćom Džonson. :wink: Kod mene su Zimmeri.
Ne, nisam, niti me je iko išta pitao na tu temu. A zašto to pitaš?

No, kad sam već tu da vam svima kažem:
1. ne sedajte u kola pre vremena (3meseca), a nakon toga strogo vodite računa o visini sedišta i načinu ulaska u auto (na guzičke)
2. ne spavajte na operisanoj strani duži vremenski period, pogotovu ako spavate na tvrđoj podlozi
3. ne podižite teret veći od 3-4 kg, posebno ne u pognutom položaju (stavljanje pečenja u rernu :cry: )

Ovo navodim jer sam ja i pored odličnog oporavka imao problem kad god se nisam pridržavao gore navedenog. Problem se ogleda u "zatezanju" kuka i nekakvom nelagodnom osećaju pri hodu. Ne bih to mogao nazvati bolom, ali u svakom slučaju, dovoljno da me zabrine. Par dana mirovanja rešava problem.
Poz.
Zato što smo mi potpisivali (januarci, ja sam potpisala) jer su dobili neke novije proteze pa da vide kako će se kod koga ponašati.

Jel se to neko susreo sa granicom, OPASNO ?

90 stepeni, 90 stepeni, ... dosadnih 90 stepeni i noga nikako ka unutra.
Može da se spava duže na operisanoj nozi bez problema, ali treba proći dosta vremena (ej, pa ja imam 2 komada). Preporuka: poželjan je jastuk između nogu - nije obavezno ali radi sigurnosti a i ne smeta, pogotovo kod nemirnih spavača.
Teret: 10kg može da se podigne pa čak i više (sa jednom protezom: trik je da se veći deo opterećenja prebaci na neoperisanu nogu (ih, nadizala sam se ja tako moje maze ali zato sada sa 2 kom ne smem); Nije preporučljivo nositi teret teži od 5-10kg.
U kola uvek oprez, pogotovo za dugajlije (visoke // niže osobe su u prednosti jer njima sve ono što je višima nisko njima je ili taman ili čak visoko) i sme da se seda pre navršenih 3 meseci ali ne na mesto vozača.

dadap78 napisao:Dobar dan. Ne znam da li je vec bilo pitanje posto sam se danas prikljucila forumu, ali zanima me koliko vremenski traje operacija kuka?
U pitanju je moj tata koji ima zakazanu operaciju sledece nedelje. Ima 68 godina i prelom usled pada ( bio je nestasan) :) hibridna ili cementna proteza je preporucena s' obzirom na godine. Hvala u napred.
1 - 1,5h u proseku. Dužina operacije varira u zavisnosti od stanja zgloba.
Inicijalno se radi u lokalnoj anesteziji. Vrstu anestezije određuje anesteziolog.
Korisnikov avatar
sladjana2702
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Nov 20, 2011 11:14 am

Post od sladjana2702 »

zaista od remi i vlade sam sve saznala sto me zanima,ali ipak ovih dana sam u nekom bedaku jer bolovi su sve gori,a radim inace ,pa sve to na kraju dana me slomi...:( nekako bih stvarno vec volela da se resim toga.hvala vlado na slici ,meni sve sto god vi pricate pomaze.:)
pozzdrav
Korisnikov avatar
svlada
Aktivan član
Aktivan član

Post od svlada »

sladjana2702 napisao:ovih dana sam u nekom bedaku jer bolovi su sve gori,a radim inace ,pa sve to na kraju dana me slomi...:( nekako bih stvarno vec volela da se resim toga.hvala vlado na slici ,meni sve sto god vi pricate pomaze.:)
pozzdrav
Well, Slađana, meni,a i većini ovde je to sasvim poznato. Kad bi se bolovi merili na kilo, ja sam ih podneo bar 10 tona :cry:
Teši se stim da ćeš nakon operacije biti kao nova, bar što se bolova tiče. Ako sam dobro razumeo, operacija ti je zakazana za februar? Ako je tako ti proslavljaš 1.maj u prirodi, sasvim normalno, što verovatno par godina nisi mogla.
Fokusiraj se sada na neku vezu za dobru banju. Ipak mesec dana mnogo vredi u oporavku, ali ako su uslovi OK. Koliko znam u Vojvodini ima nekoliko dobrih banja, pa to malo ispitaj.
Poz.
vmarija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 12, 2011 11:00 am

Post od vmarija »

Zdravo svima i svako dobro u ovoj Novoj 2012-toj ali i u svim narednim godinama :)
Ja sam odavno ovde pisala, jos u aprilu 2011-te i vidim da je od tada svlada uspesno pregurao operaciju, oporavio se i bas mi je milo :)))
Zelim da ohrabrim sve koje ceka operacija kuka!
Ja nisam imala klasicnu operaciju samo kuka ali jesam kompletnu rekonstrukciju levog dela karlicnih kostiju, ukljucujuci i zglob kuka a zbog tumora koji mi je godinama "jeo" koske i na kraju ih i "pojeo"!
Operisana sam u Bolonji uz pomoc donatorskih kostiju, nakon skoro 10 meseci sam ponovo na obe svoje noge i hodam presrecna :) A operaciju koja je trajala preko 4 sata, sve bolove i agoniju iz predhodnog perioda sam vec gurnula u podsvest i zaboravila, verujte mi da cete i vi vase muke zaboraviti kada sve prodje a verujem da ce vam novi kuk vratiti osmeh!
A meni su moj osmeh pomogli da vratim sadasnji i nekadasnji ucenici, rodbina, kolege, prijatelji, komsije, mnoge firme... koji su mi pomogli da obezbedim novac za operaciju. I fantasticni dr. Nicola Fabbri sa Rizzoli instituta u Bolonji.
Sa vama zelim da podelim svoju radost linkom Bozicnog dnevnika sa RTS-a, tv prilog o mojoj zdravstvenoj prici je na samom kraju, posle vremenske prognoze.
I molim vas, ne pisem ovo kao frazu vec u punom znacenju: UVEK VERUJTE I NADAJTE SE NAJBOLJEM!
Od srca vas pozdravljam,
Marija Vujic

http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/R ... evnik.html
Korisnikov avatar
sladjana2702
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Nov 20, 2011 11:14 am

Post od sladjana2702 »

Well, Slađana, meni,a i većini ovde je to sasvim poznato. Kad bi se bolovi merili na kilo, ja sam ih podneo bar 10 tona :cry:
Teši se stim da ćeš nakon operacije biti kao nova, bar što se bolova tiče. Ako sam dobro razumeo, operacija ti je zakazana za februar? Ako je tako ti proslavljaš 1.maj u prirodi, sasvim normalno, što verovatno par godina nisi mogla.
Fokusiraj se sada na neku vezu za dobru banju. Ipak mesec dana mnogo vredi u oporavku, ali ako su uslovi OK. Koliko znam u Vojvodini ima nekoliko dobrih banja, pa to malo ispitaj.
Poz.[/quote]
e pa i ja sam mislila da je u februaru al sudeci po listi na netu,izgleda da cu tek sledeceg februarastici na red,a dokrtor mi rekao najvise tri meseca cekanja :( pa sad stvarno neznamnista :(.svaka cast mariji na svemu sto je prosla ,a ja se plasim ''obicnog''kuka.kazi mi vlado,koliko je proslo od tvoje operacije? i remi ako zeli da kaze koliko cesto ide na kontrole?
pozdrav svima
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

sladjana2702 napisao:Well, Slađana, meni,a i većini ovde je to sasvim poznato. Kad bi se bolovi merili na kilo, ja sam ih podneo bar 10 tona :cry:
Poz.
e pa i ja sam mislila da je u februaru al sudeci po listi na netu,izgleda da cu tek sledeceg februarastici na red,a dokrtor mi rekao najvise tri meseca cekanja :( pa sad stvarno neznamnista :(.svaka cast mariji na svemu sto je prosla ,a ja se plasim ''obicnog''kuka.kazi mi vlado,koliko je proslo od tvoje operacije? i remi ako zeli da kaze koliko cesto ide na kontrole?
pozdrav svima[/quote]

Slađana, ne obraćaj pažnju na listu na netu (nije tačna!). Računaj otprilike 6-7 meseci od datuma stavljanja na listu, odnosno od dana kada ti je dodeljeno maksimalnih 62 boda - refer mi je Banjica a što se tiče bolnica u unutrašnjosti to može biti i duže a ponegde i kraće: broj pacijenata, raspoloživost sale i hirurga (bar dvojica specijalista bi trebalo da bude prisutno), zalihe proteza, hitni slučajevi, ....

Prve godine je to češće a kasnije na godinu dana.

------

Marija, svaka čast i samo napred.
Korisnikov avatar
svlada
Aktivan član
Aktivan član

Post od svlada »

vmarija napisao:Ja sam odavno ovde pisala, jos u aprilu 2011-te i vidim da je od tada svlada uspesno pregurao operaciju, oporavio se i bas mi je milo :)))
Zelim da ohrabrim sve koje ceka operacija kuka!
Sećam se tvog posta i sećam se da sam bio šokiran dijagnozom. S toga mi je baš drago da si se rešila bede i da ti je sada dobro. Želim ti to i u budućnosti.
kazi mi vlado,koliko je proslo od tvoje operacije?
Pa, čini mi se da sam operisan 27.sep.11. pa sad da računamo... Što se tvog termina :wink: tiče mislim da je remi u pravu. Obično su ti rokovi oko 6 meseci, nisam skoro čuo da je neko čekao duže. Mada bilo je toga 90-tih u Slobino vreme kad se nije ni čekalo, nego ko ima pare on se operiše, ko nema, nema.
Kontrola, u mom slučaju je, po otpusnoj listi, posle banje, ali još nisam bio jer dr. nije tu.
Poz.
Korisnikov avatar
svlada
Aktivan član
Aktivan član

Post od svlada »

Remi, Slađana, Bety, jeste li nešto ljute? Nemama skim da džakam...
Ova izašla u novinama pa se pravi važna. Hajde i mi ćemo da se organizujemo.
Odgovori