Moj je lepši, pa još ona dva džinovska šrafa.svlada napisao:A, ovako?
E, najzad.
Gledajte i divite se
I meni. Nema ni jednog šrafa a to imaju sve bescementne proteze: kod mlađih 2 komada, a kod starijih 1 komad (40-50god).sladjana2702 napisao:meni se cini da je to cementni kuk,ali ko ce ga znati,bitno da sluzi i da bolova nema,,kazi vlado jel tebi drugi kuk u redu?
Vlado, prepiši dijagnozu sa otpusne liste.
Doduše, ako je u pitanju cementna verovatno je ona (polu)cementna koju sada ugrađuju mlađim penzionerima (nešto između cementne i bescementne proteze).
I, da, u tom slučaju njegov oporavak nije začuđujući. Malčice, ubrzan ali ne i začuđujući jer u roku od maksimalno 3 meseca od ugradnje cementne proteze ostavljaju se štake.
Inače, kada je u pitanju bescementna proteza strogo se preporučuju štake i neoslonac 3 meseca jer je toliko otprilike potrebno da se kost učvsti oko donjeg dela protezu (preran oslonac može da dovede do pomeranja i krivog srastanja), a gornji deo se šrafi. Kod cementne proteze se koristi nešto nalik cementu što zacementira-zalepi protezu za koske i ne da joj da mrdne.
P.S. Pokušavam da pronađem uporedne snimke proteza, ali nikako mi ne polazi za rukom. Klinika Nemec je redizajnirala svoj sajt i sada je samo uopšten, bez prataćih slikica.