Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.
Ja mozda i jesam malo vise dosadna,ali ja moram da znam od cega se lecim.Navodno lecim se od pareze paraneus,i jos niko mi nije rekao da je to plegija.Molim vas objasnite mi sta je to?Navodno stopalo mi je vraceno 70%,oslabljeno je dorzalna fleksija desnog stopala.Pozitivne su probe na istezanje nervnih korenova.Patelarni i Ahilovi refleksi su uredni.
EMNG nalaz ukazuje na obostranu radikalnu leziju L5 i Sl i ukazuje na parezu n.peroneus dex. Ja sa stopalom radim sve pokrete najjace bolove imam od clanka do pete ali samo spoljna strana.Redovno idem kod ortopeda i neurologa ne znam vise ni gde cu.Kad stajem na stopalo kao da stanem na drvo.Zato pokusavam na sve moguce nacine da nadjem sebi leka.od privatnih terapija i 90 dana banje eto koliko mi je bolje!Unapred zahvalna svima koji su prosli kao ja a izleceni su i jave se.Hvala i vama doktore
Aha, ipak je pareza, jer Vi imate pokrete koje mozete aktivno da izvedete, ja sam Vas pogresno razumeo. Sta da Vam kazem a da vec i sami ne znate. Vezbajte koliko god mozete, ali neprestano, dok sedite, dok lezite, sve vreme vezbajte. Nije dovoljno samo ici na terapije... Ovo Vam ne govorim samo kao lekar, nego i kao covek koji je imao veci broj povreda u zivotu, kome su prognozirali nakon jednog preloma da cu biti srecan ako budem mogao da hodam, na sta sam ja odgovorio da cu ja za 3 meseca od skidanja gipsa da igram fudbal. I to sam i uradio. Ali samo ja znam kakav sam pakao prosao sa tim vezbama, i po 15 sati dnevno konstantno sve sam u kuci, bez icije pomoci, bez terapija, banja i gluposti. Imao sam takvu hronicnu upalu misica da sam bol dozivljavao kao nesto najnormalnije. Za ovo je naravno najpotrebnija gvozdena volja, i odluka da se ide do kraja, do izlecenja (do momenta da Vam nista ne smeta)
verujem da ste se meni obratili postom da akupunktura nije glupost. Ja to nigde nisam ni rekao, već da jednostavno ne verujem u bilo kakvo terapeutsko dejstvo iste i sličnih metoda. moje ubeđenje je da tu posao ili već kakav efekat daje autosugestija pacijenta. Možete i ne morate da se složite.
I ja imam slican problem. Imala sam urodjeno iscasenje kukova. Lijevi kuk me boli, pa su mi rekli da odgadjam sve dok budem mogla trpiti bol, ali da cu jednog dana morati operisati kuk. Imam 28 godina i htjela bih se malo raspitati o ovome. Ne znam, ali mozda mi neko moze preporuciti dobrog doktora. Drugacie je kada je neko u toku, kada radi operacije kukova i kada se stalno usavrsava. Jos kada su u pitanju sportski ljekari, mislim da je to i najbolje jer takvi dobri doktori uvijek idu dalje i napreduju u smislu da se operacija i materijal usavrsi sto bolje da bi i sam oporavak bio brzi. Cula sam za nekog dr Nemeca u Zagrebu (ja sam inace i R. Srpske), on je ljekar fudbalske reprezentacije Hrvatske a ima svoju privatnu ortopedsku ordinaciju. Kazu da je maksimalno usavrsena operacija (za fine novce naravno). e sad, da mi je pronaci nekog doktora u Srbiji ili ovdje kod nas ko se tim bavi i ko ima iskustava u tome. Takodje, da li neko moze da mi preporuci neke posebne vjezeb za koksartrozu.
dr nemec je jak lik,i bolnica je ok, ali ako su novci problem možda će vas manje koštati na VMA. Prilično pacijenta iz R.Srpske plaća ugradnju kukova na VMA i jako brzo rešava problem, bez uputa i čekanja. Pošto već hvale s pravom Medenicu možete i kod njega ili npr. dr Lukovića da zakažete pregled na VMA
Od sedme godine bolujem od JRA. Sa 26 godina su mi ugrađene endoproteze oba kuka. Postoperativni period je protekao uredno i nisam imala nikakvih problema. Naravno, ostala su neka ograničenja pokreta ali neke stvari nisam mogla da uradim ni prije operacije (čučanje i saginjanje do poda) pa ne mogu ni sada. Povremeno mi se javi jak bol u predjelu kuka, sa vanjske strane noge a ne u preponi i pozadi kao prije operacije. Imam osjećaj da nije proteza u pitanju jer mi ne smeta da hodam i mogu da napravim sve pokrete, ali je bol prisutan. Da li imam razlog za paniku?
Oratoped mi je rekao da ću morati da operišem i koljena. Sada su počela jače da me bole uz blagu napetost i otok, mada ljekari kažu da nisu radiološki mnogo promijenjena. Interesuje me da li se na ugradnju proteze čeka do poslednjeg momenta ili je bolje to uraditi ranije da se zglob ne bi još više trošio. Čula sam da postoje i parcijalne proteze.
Hvala unaprijed!
Parcijalne proteze kolena dolaze u obzir samo kad su osteceni spoljasnji ili unutrasnji deo kolena, sto je vrlo retko kod reumatske bolesti kolena.
Sto se tice ugradnje endoproteze kolena, stavovi se razlikuju sto se tice "hitnosti" operacije. Milim da je najvaznije da Vi procenite kolike su Vam tegobe, pa da intenzitet tegoba bude glavna stvar u odlucivanju da li operisati ili ne. Ipak, treba imati na umu i da preveliko odlaganje moze da dovede do znatnijeg ostecenja kolena pa moze da bude potrebna ugradnja komplikovanije proteze. S druge strane, s obzirom na godine, moze se ocekivati da ce kod Vas u buducnosti biti potrebna i zamena ugradjene endoproteze kolena. Verujte mi da nije lako doneti odluku sta je najpametnije.
Imam i ja jedan "slicni" problem za kicmom a sad i bolove u lumbagnom delu, koje kazu mi da su posledica kukova i predlazu mi operativni zahfat na tensorima, kako bi bolovi nestali, u sprotivnom bi dobila iskrivljenje. Ja nisam za operaciju i volela bih znati dali bi mogla nesto postici sa fizikalnom terapijom, posto fizioterapeut mi je rekao da operacija nije opasna nego lecenje posle operacije moglo bi biti teze i kompikovano. Sta vi predlazete.